Analize și opinii

Ludovic Orban, dezvăluiri despre Cioloș: AM HÂRTIA. Cum a apărut Cioloș din neant. Extrem de ciudat

Ludovic Orban a afirmat duminică seară în emisiunea Controverse realizată la B1 de Andrei Bădin că a fost mereu mirat de carierele politice ciudate, referindu-se la Dacian Cioloş, numit ministru al Agriculturii de Călin Popescu Tăriceanu, nominalizat comisar european pentru agricultură de Traian Băsescu, iar pentru al doilea mandat propus Victor Ponta.“Pe mine m-au mirat întotdeauna carierele politice ciudate. Urmăresc cu mare atenţie diferite cariere extrem de ciudate. Şi aici am să vă spun despre Cioloş faptul că a apărut din neant. A fost pus de Tăriceanu ministrul al Agriculturii. Nici azi nu am reuşit să înţeleg de ce. După ce a picat guvernul PNL, s-a dus consilier la Băsescu, care era principal adversar al PNL şi care l-a propus comisar european. După ce şi-a terminat mandatul de comisar european la alegerile din 2014, cine credeţi că l-a propus pentru un al doilea mandat de comisar european? Preşedintele PSD, premierul din acea perioadă Victor Ponta”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, duminică seară, la postul B1 Tv.

Orban a precizat că are hârtia trimisă de Victor Ponta către Jean Claude Juncker cu nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european şi că acesta nu a reuşit să obţină un al doilea mandat deoarece CE voia o pondere mai mare de femei în aceste posturi. Astfel funcţia a revenit Corinei Creţu.

“Eu am hârtia trimisă de Ponta lui Juncker în care domnul Ponta îl nominalizează comisar european pentru portofoliul agricultură sau dezvoltare regională pe domnul Cioloş, fiind şi o a doua candidatură, a Corinei Creţu, pentru orice portofoliu. Pentru că Corina era de umplutură. Ghinionul lui Cioloş că nu a ajuns comisar european propus de Ponta a fost că în componenţa Comisiei nu erau destule doamne. Şi există o anumită cutumă, ca minim o treime din membrii Comisie Europene să fie de sex feminin şi atunci candidatura doamnei Creţu a venit să rezolve această problemă. De aia nu a ajuns Cioloş comisar propus de Ponta”, a explicat liderul PNL.

Acesta a mai spus că, deşi Cioloş nu are încă partid, se duce la “sponsorul său politic”, preşedintele Franţei, Emanuel Macron, care vrea să reformeze ALDE european, pentru a participa la o construcţie europeană.

“Şi astăzi, fără să aibă un partid, Dacian Cioloş s-a dus la sponsorul său politic, domnul Macron, aflat în prăbuşire dramatică, cu o cotă de încredere în jur la 20-21%, să participe la o construcţie europeană. Dar Dacian Cioloş a fost comisar european din partea PPE. Sigur că propus de Ponta ar fi trebuit să se ducă la partidul socialist. Acum merge la un Macron care Macron nici nu e de fapt ALDE. Numai vrea să reformeze ALDE. Are câţiva, Guy Verhofstadt (liderul grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa – n.r.), dar îl are şi pe Matteo Renzi care e de stânga, fostul prieten al lui Ponta. E un soi de ciorbă lipsită complet de orice fel de substanţă. Macron are probleme la el acasă şi el face politică la nivel european”, a completat Orban.

Liderul liberal a vorbit şi despre vremea în care PNL l-a susţinut pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, perioadă în care acesta a condiţionat venirea în partid de obţinerea funcţiei de preşedinte al formaţiunii.

“Am spus atunci clar că Cioloş poate fi sprijinit ca premier cu două condiţii. Unu, doar dacă îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru şi doi, dacă se înscrie în PNL, pentru că partidul nu poate susţine pe cineva care nu e membru PNL. Mi-aduc aminte. Îi plăcea mult domnului Cioloş PNL dacă a vrut să devină preşedinte PNL, fără alegeri şi punând şi condiţie să vină în PNL dacă îl punem preşedinte”, a conchis Orban.

Dacian Cioloş a scris, duminică pe Facebook, că PNL se află în zona vechii clase politice, refuzând “cu obstinaţie” să se reformeze şi să se alăture MRÎ, într-un proiect de schimbare a societăţii româneşti. Acesta a adăugat că liberalii doar aşteaptă “să cadă PSD natural şi ei să le ia locul”.

Fondatorul Mişcării România Împreună (MRÎ) a mai spus că de-a lungul timpului au existat alianţe ciudate sau nepotrivite, iar oamenii politici care le-au făcut nu vor să vadă că România s-a schimbat, iar contextul european şi internaţional este diferit în prezent.

Sursa: Flux24

Abonează-te la newsletter