Analize și opinii

Lucian Sarbu: Totalitarismele de tot felul au fost mereu tentate să creadă că „cine nu-i cu noi e împotriva noastră”

Totalitarismele de tot felul au fost mereu tentate să creadă că „cine nu-i cu noi e împotriva noastră”. Cum în aceste vremuri cine gândește cu capul propriu nu gândește cu capul politicienilor și al securiștilor, prin deducție logică rezultă că cine gândește cu capul propriu e vândut rușilor, kremlinez, putinez, ciolovec și tărtăcuță.
Ce e interesant, e că se constată, cu o nedisimulată amărăciune, în „studii” cum e și acesta de mai jos, că peste tot unde s-a acționat temeinic împotriva „propagandei ruse”, acțiunile de sucombare cu barda a ideilor diferite au avut ca singur efect ăla promis în emailurile de tip spam despre cremele pentru pɜnis.
Dar cu toate acestea, oamenii insistă. Parcă vrând să ne arate că nu sunt doar ticăloși, ci și proști – prostia fiind caracterizată prin încercarea repetată de a rezolva o problemă printr-o soluție care nu rezolvă nimic. Conform SimilarWeb, de pildă, RT stă bine-mersi pe la +100 de milioane de vizite lunare deși s-a încercat interzicerea în toată emisfera vestică.
Asistăm de fapt la o accelerare a vitezei de prăbușire a narativelor oficiale pe care nici mediile de „intelligence” (care par a fi mai degrabă „stupidolligence” – vă aduceți aminte când ziceau că le va lua talibanilor minim 3 luni pentru a ajunge la Kabul?), nici politicienii prostocrați nu par să o înțeleagă. Dacă în urmă cu câteva secole Inchiziția putea să susțină sute de ani o poveste împotriva vrăjitoarelor, dacă în urmă cu aproape 100 de ani un Goebbels reușea să mențină vie, prin forță, credibilitatea unei narațiuni idioate cel puțin 10 ani, ultimii trei ani ne-au demonstrat că orice tâmpenie emanată de la vârful puterii se prăbușește negreșit în cca. 6-12 luni. Și nu fiindcă ar fi oamenii mai deștepți (dimpotrivă, studiile contemporane asupra IQ-ului omenesc par să indice o tâmpire în massă a umanității, cel puțin la nivelul emisferei vestice) ci fiindcă nu mai suntem pe timpul lui mamaie, când singura sursă de informare era radioul de la birt în jurul căruia se adunau țăranii, cu clondirul sub nas și urechea ciulită. De aceea a lucra cu metodele de atunci – adică blocând cu brutalitate sursele de informare care nu-ți convin – are fix eficiența unui scuipat tras împotriva unui tanc. Însă cum tentația totalitară e aceeași pentru toți micuții dictatori, oricât de „democratic” ar fi aleși, la fel e și tentația micului scuipat tras împotriva tancului care îi va băga sub șenile.
Ceea ce ar trebui să înțeleagă tâmpiții ăștia e că dacă tot vor s-o ardă doct cu „propaganda rusească” (sau „dușmănoasă”, în sens larg) cel mai bine pentru ei ar fi să producă narațiuni irefutabile și să nu mai confunde „ceea-ce-nu-ne-convine” cu „ceea-ce-nu-trebuie-să-auză-poporul-fiindcă-e-falș”. „Ceea-ce-nu-ne-convine” nu înseamnă câtuși de puțin „minciună”. De pildă, copilului n-o să-i convină niciodată să-i zici că n-are voie la bomboane de dimineața până seara fiindcă nu e un obicei sănătos. Dar trebuie să-i bagi în cap chestia asta, fiindcă e un adevăr cert, chiar dacă inconfortabil. Așa e și cu actuala generație de politicieni și oameni de „intelligence” occidentali, crescuți ca niște copii răsfățați într-o perioadă în care Occidentul câștigase Războiul Rece, și cărora orice adevăr inconfortabil li se pare că e o minciună care, pe cale de consecință, trebuie suprimată. Mental nu au depășit vârsta unui copil de 5 ani.
Însă lor trebuie să le fie clar că mulți dintre noi chiar nu mai avem 5 ani.

Autor: Lucian Sarbu

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu