Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Toată lumea s-a prins că împăratul e gol”

La începutul lunii iunie va avea loc în Africa de Sud o reuniune BRICS de importanță capitală. Se va hotărî admiterea altor câteva țări, dintre care unele păreau până mai ieri că sunt trup și suflet în tabăra occidentală.
Putin a anunțat sec în urmă cu câteva zile că va participa, ceea ce a constituit o surpriză.
Cum să participe, câtă vreme pe numele lui există, chipurile, un mandat al Curții de la Haga?! (aceeași care a închis ochii la crimele odioase ale lui Bush jr. sau Obama). Și Africa de Sud e membru ICC, deci teoretic ar putea să-l aresteze pe Putin și să-l predea ICC de îndată ce Putin se va da jos din avion pe teritoriul Africii de Sud. E adevărat că Africa de Sud are deja istoric de nesupunere față de deciziile ICC: în urmă cu câțiva ani a refuzat să-l rețină pe președintele Sudanului, aflat într-o situație similară cu a lui Putin. Totuși, chiar și teoretic, pericolul e real.
Nici o problemă! Președintele Africii de Sud a declarat azi că țara lui ia în considerare… retragerea oficială din ICC până la ora summitului din iunie. Și pentru ca palma dată Occidentului să doară mai tare, a anunțat acest lucru într-o conferință de presă comună cu președintele Finlandei, aflat în vizită acolo.
Apropo de ăsta: având în vedere că și Iohannis e în Brazilia și Argentina, mă întreb dacă nu cumva americanii nu și-au băgat țucălarii ăștia mai mici la înaintare, știind că pe ei îi huiduie lumea din clipa în care deschid gura. Să nu uităm și “pelerinajul” recent al mai multor lideri europeni în China. Prea e activitate de colo-colo. Dar până acum rezultatele politice ale acestor turnee prin țările BRICS, din China până în America de Sud, se arată a fi foarte slabe, chiar nule.
Toată lumea s-a prins că împăratul e gol.
PS. Africa de Sud a dat azi asigurări că va rămâne membru ICC. Asta înseamnă că de fapt Putin se va bucura de aceeași imunitate (adică durere în cot) de care s-a bucurat și președintele Sudanului în urmă cu câțiva ani. Mandatele ICC sunt hârtie igienică.

Autor: Lucian Sârbu