Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Lista lui Epstein” e prima criză majoră de comunicare a noii administrații de la Washington cu electoratul propriu.

US President Donald Trump waits for a dinner with Latin American and US leaders at the Palace Hotel during the 72nd session of the United Nations General Assembly September 18, 2017 in New York City. / AFP PHOTO / Brendan SmialowskiBRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images
“Lista lui Epstein” e prima criză majoră de comunicare a noii administrații de la Washington cu electoratul propriu.
După cum se știe, Trump a promis în campanie că va publica lista clienților lui Epstein încă din prima zi la Casa Albă. Fiindcă Ghislaine Maxwell, prietena lui Epstein, este singura codoașă din istorie care a traficat fete, dar … nu a avut clienți.
Întâi au mermelit-o că nu a fost numit noul procuror general, că n-au șef la FBI (motive credibile, totuși). În cele din urmă dosarul Epstein a fost publicat ieri, prin intermediul unor bloggeri, dar e o dezamăgire. Numele care ar trebui să apară acolo sunt șterse, multe informații sunt redactate. De fapt s-a publicat ceva ca să nu se publice nimic. Dezamăgirea publicului trumpist e cruntă, pentru că toată lumea cam știe cine zbura cu Epstein către insula de curvăsăreală, dar până nu e nimic oficial, nimic nu e … oficial. Ar trebui să se zgâlțâie tot Hollywoodul și tot mediul politic, și nu doar din America. Noul șef FBI, Kash Patel, a ieșit prompt cu o luare de poziție care să-i liniștească pe oameni, că sub el “nu se va ascunde nimic”. Se dă vina pe angajații FBI care nu au înțeles să pună la dispoziția publicului informațiile exact așa cum sunt. Publicul american, și nu numai, e îndreptățit să știe ce politicieni și ce figuri influente din showbiz au putut fi șantajabile ani și decenii la rând. Cei care au pus cap la cap ceea ce se poate scoate de acolo zic că se întrevede destul de clar că Epstein era omul Mossadului și că firele duc la Mossad și la Israel – ceea ce se și bănuia. Dar nu există nume. Mossadul, ca și Ghislaine Maxwell, spionează și se infiltrează dar, a naibii chestie, nu are nici spioni, nici corupți. Și noua procuroare generală promite represalii și că va intra peste angajații din justiție care nu au publicat dosarul lui Epstein în integralitatea sa. Până una, alta, circul promite să fie maxim și Trump, la fel ca în primul mandat, riscă să ajungă papagalul deep-state-ului.
Prostălăii noștri trebuie să fie foarte atenți pentru că, dacă treaba e așa nasoală și e vorba de interesele Israelului, nu va exista niciodată cu adevărat o “listă a lui Epstein”, oricât de cocoș se dă Trump. Dar impotența pe care Trump va fi nevoit să o afișeze pe plan intern va trebui să fie compensată cumva, și cel mai simplu pentru el – în buna tradiție a președinților americani – va fi să găsească o shitty-country în afara Americii pe care s-o dea cu capul de toți pereții. România e în pole-position în acest sens. Nu zic că riscăm să fim bombardați, fiindcă suntem totuși membru NATO, dar riscăm să fim făcuți de tot rahatul, arătați cu degetul, sancționați, retrogradați la “junk” pentru ca imperiul să-și arate “mânia”. Practic, riscăm să ajungem iar ca-n anii 1990, când nu venea nici dracu’ pe aici.