Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Joaca de-a democrația a fost interesantă doar atâta timp cât democrația nu punea în pericol averile celor 1%”

Macron e atât de sigur pe el încât știe că poate să-i și împuște pe manifestanți, și nimeni nu va face nimic – altă explicație nu există pentru disprețul monoman pe care îl arată față de francezi. În primul său mandat, de altfel, au fost manifestanți printre „vestele galbene” care și-au pierdut care un ochi, care o mână, din cauza brutalității poliției. Și nu s-a întâmplat nimic. Acum Franța arde, la propriu, și imbecilul a ținut un discurs (de fapt a dat un interviu) care a aruncat și mai multe paie pe foc. Pur și simplu nu există altă explicație, decât că e atât de sigur de sprijinul pe care i-l vor asigura cei care l-au pus acolo, încât poate să bage chiar și tancurile pe demonstranți. Cu obuze adevărate pe țeavă. Ar fi interesant de comparat ceea ce se întâmplă acum în Franța cu „maidanul” de la Kiev din 2013-2014, unde americanii au fost nevoiți să aducă lunetiști georgieni ca să poată să-l acuze pe Ianukovici de „brutalitate”. În Occident nu mai există democrație. Cine crede altceva, e ori beat, ori drogat.
PS. De fapt joaca de-a democrația a fost interesantă doar atâta timp cât democrația nu punea în pericol averile „celor 1%”…