Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Recesiunea americană va deveni rapid depresiunea economică europeană.”

Elisabeth Warren, senator democrat și fost concurent al lui Biden în prezidențialele din 2020, crede că SUA va fi dusă în recesiune de președintele Federal Reserve, Jerome Powell (un avocat numit acolo de Trump, btw).
Discuția e despre falimentele bancare ale SUA, de care s-a contaminat Europa, începând cu Elveția, cea mai sigură și sofisticată piață bancară a lumii, adăpostul sigur (safe haven) pentru toții miliardarii, inclusiv oligarhii, șeicii, lorzii drogurilor și ai armamentului ilegal traficat.
Falimentele și căderea bursei americane vor prolifera – asta pentru că Fed a mai majorat o dată dobânda, cu intenția de a lupta cu inflația.
Asta e cauza îngrijorării lui Warren.
Dar Fed nu prea avea de ales: lumea e îmbâcsită de prea mulți dolari, tipăriți pentru finanțarea “luptei” contra plandemiei și a războaielor perpetui ale Americii, căreia îi place acum să de creadă armata de Jedi ai Occidentului colectiv. Acești munți de dolari suplimentari față de masa de mărfuri și servicii aflate în circulație au triplat prețurile și au scăzut masiv puterea de cumpărare a banilor, cu efect de sărăcire a omului obișnuit al “occidentului colectiv”.
Poate că pe la noi nu se știe asta, dar unu din patru europeni din UE este la stadiul de sărăcie lucie în prezent. Vorbim de peste 110 milioane de oameni. Iar lucrurile stau și mai rău în SUA: doar unu din trei americani pot dispune, într-o perioadă de 30 de zile, de 3 mii de dolari necesari supraviețuirii decente. Cu falimentele bancare de zilele astea, falimente care vor aduce distrugerea în sectorul micilor afaceri, șomajul va atinge rapid cotele din 1929. Iar recesiunea americană va deveni rapid depresiunea economică europeană.
Cu ce se ocupă “occidentul colectiv” în acest timp? Cu fluiditatea de gen, cu codoiul, cu educația sexuală a copiiilor de 8 ani, cu înfrângerea putinului, cu forțarea trecerii oiropeanului la stadiul de insectivor, înțepat de minim 54 de ori pe an și corespunzător digitalizat și cu alte astfel de chestii esențiale și urgente.

Autor: Gheorghe Piperea