Analize și opinii

Lucian Davidescu: “Dar de ce? Din dosarele Twitter aflăm în premieră și explicația”

The Twitter Inc. logo is shown with the U.S. flag during the company's IPO on the floor of the New York Stock Exchange in New York, November 7, 2013. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo - HT1ECCF1T7B10

Acum câțiva ani, mii și mii de boți rusești făceau prăpăd pe rețelele sociale și ajungeau chiar să răstoarne alegerile în cea mai consolidată democrație din lume. Azi se dovedește că povestea asta a fost inventată, de la cap la coadă, de câteva agenții guvernamentale mai mult sau mai puțin secrete.
La Twitter, dintre cele 2700 de conturi „suspecte” semnalate de FBI sau CIA, analizele interne au confirmat legăturile cu Rusia pentru exact două: RT și Sputnik. N-a contat, farsa a fost vândută în continuare către presă, care a înghițit-o pe nemestecate și a propagat-o mai departe.
Dar de ce? Din dosarele Twitter aflăm în premieră și explicația: E complicat ca rețelele sociale să penalizeze sau să suspende un cont doar pentru că emite o opinie sau distribuie o știre. Însă devine mult mai simplu de îndată ce contul respectiv este desemnat ca emițător de propagandă rusească sau chinezească sau de orice fel de către agențiile guvernamentale, pe criterii doar de ele știute (criterii care se dovedesc până la urmă minciuni gogonate).
De aici și isteriile mai recente cu „putiniști” și „jocurile rusiei” – aproape toate vin de la factcecării și idioții utili ai serviciilor de informații de aici sau de pe te miri unde.

Autor: Lucian Davidescu