Analize și opinii

Liviu Plesoianu: Pentru îndrăgostiții de „suveranismul polonez”

Pentru îndrăgostiții de „suveranismul polonez” – Premierul Poloniei tocmai a spus asta la Davos: “Davos nu are doar creierul lumii, ci şi conştiinţa sa!”…
…În ce mă privește, transcriu aici punctul 131 din cartea mea – “Adevărata mare RESETARE”:
“Sistemul are nevoie de Eroi Anti-Sistem. Are nevoie de debuşeuri emoţionale naţionale, de descărcări ale tensiunii sociale. Sistemul va crea propriii “eroi anti-sistem” sau îi va susţine, din umbră, CONTROLAT, chiar şi pe cei care chiar luptă cu bună-credinţă împotriva sa. “Eroii anti-sistem” creaţi chiar de Sistem sunt şi vor fi mereu proprietatea acestuia. Îşi ştiu bine rolul şi îl joacă aşa cum li se cere, de la an la an, de la situaţie la situaţie. Îi puteţi lesne recunoaşte pe câmpul de luptă politic… Nu trebuie decât să verificaţi istoricul exprimărilor publice, să urmăriţi, în sens antiorar, întorcându-vă în timpul public, ce făceau şi ce spuneau respectivii “eroi anti-sistem”, în totală opoziţie cu ce spun şi fac acum… De ce atâtea schimbări? Tocmai pentru că respectivii “eroi anti-sistem” sunt, de fapt, controlaţi de Sistem, sunt creaţii publice, creaţii politice ale acestuia.
Sistemul sondează în permanenţă opinia publică. Dacă există o percepţie publică majoritară într-un sens, atunci “eroul anti-sistem” va fi trimis pe culoarul public al respectivei percepţii. Dacă, de la sine sau prin manipularea opiniei publice, percepţia generală se va duce precum pendulul tocmai la polul opus, atunci acelaşi “erou anti-sistem” va fi trimis pe acest nou culoar de percepţie publică. Acesta este motivul pentru care “eroii anti-sistem” se contrazic flagrant, în vorbe şi în acţiuni. Şi acesta este şi cel mai bun mod de a-i recunoaşte…”

Autor: Liviu Plesoianu