Analize și opinii

LIBERTĂȚILE CIVILE ȘI CETĂȚENIA SUNT AMENINȚATE ÎN ÎNTREAGA LUME DIN CAUZA ASCENSIUNII DESPOTISMULUI

Europa înlocuiește ideea de cetățenie, libertate de exprimare și pluralism în cadrul unui proces care va putea duce la diminuarea libertății civice, avertizează politologul și filozoful Marek A. Cichocki.
Una dintre cele mai importante idei generate de sfârșitul Războiului Rece a fost ideea de a fi cetățean. Viziunea de a crea societăți civice, în special în rândul comunităților care s-au desprins de regimurile comuniste, a dat multor cetățeni speranța de a-și recâștiga demnitatea personală. La urma urmei, ce poate fi mai important? Recăpătându-și libertatea, cetățenii puteau să-și asume responsabilitatea pentru viitorul lor comun.
Această speranță nu privea însă doar societățile post-comuniste din Europa Centrală și de Est și din alte regiuni post-sovietice. A apărut deasemenea la sfârșitul Războiului Rece în alte părți ale lumii, cum ar fi Asia, America de Sud și în toată Africa.
Această speranță pentru o comunitate de cetățeni care preia puterea s-a dezvoltat și în societățile occidentale, unde unii observau cu îngrijorare modul în care unele forme ale societății conduse de piața liberă și capitalismul globalizat au început să restrângă drepturile și libertățile civice.
Lumea modernă pare acum mai nesimțitoare ca niciodată față de ideea de cetățean și ideea de libertate comparativ cu speranțele care au existat după căderea comunismului.
Totalitarismul chinez și vechiul despotism rusesc, dependența completă de noua tehnologie și consumul de masă și multe alte fenomene sociale și culturale au făcut ca ideea de „cetățean” să devină o relicvă a trecutului.
De asemenea, se constată faptul că nu pare că cineva dorește în mod deosebit să susțină libertățile civile. La nivelul politicii de masă, niciuna dintre formele dominante de populism din Europa de astăzi – naționalistă, liberală sau de stânga – nu mai are nevoie de cetățeni independenți.
Prin impulsionarea polarizării, această formă de politică, acum, caută doar cetățeni care sunt alegători ascultători, devotați acestor partide concurente. Funcționarii care gestionează instituțiile internaționale sau tribunalele care protejează statul de drept, de asemenea, nu au nevoie deloc de cetățeni.
Europa, care în urmă cu doar două decenii era dispusă să considere ideea de cetățean drept una dintre cele mai mari valori și realizări politice ale sale, s-a debarasat în tăcere de întregul concept fără să clipească din ochi.
Alte idei au avut aceeași soartă: pluralismul a fost înlocuit cu diversitatea, iar libertatea de exprimare cu corectitudinea politică.
Ideile au consecințe. Longevitatea sau dispariția lor aduc consecințe specifice pentru funcționarea societăților. Dacă Occidentul decide din nou astăzi să se opună libertății preferând despotismului, atunci ce va deveni fără existența unor cetățeni adevărați?