Analize și opinii

Laur Tirca: Schizofrenia Occidentului colectiv

– Pe de o parte, Andrzej Duda, președintele Poloniei, recită și el ce au zis serviciile germane și ce zice și Charles Michel în editorialul din Politico: că Rusia, în ritmul curent de dezvoltare militară, va avea capacitatea în 2026 să atace NATO. Mă rog, să atace NATO evident că putea de alaltăieri, dar subînțelesul este că s-ar putea bate de la egal la egal cu Occidentul Colectiv. Pentru asta trebuie să ne înarmăm accelerat ca să evităm să fim vulnerabili – deci, cum ar veni, noi nu căutăm confruntarea, noi doar ne-am apăra, la o adică.
– Pe de altă parte, țările vestice continuă cu delirul triumfalist în relația cu Rusia, și cu măsuri de strivire a ei de parcă ar fi o țară de mâna a treia: confiscarea activelor ruse din Occident (balticii confiscă inclusiv mașinile proprietate personală ale turiștilor), sprijinirea de atentate teroriste împotriva civililor ruși și a infrastructurii din Rusia, discursul oficial rasist-genocidar despre orcii lui Putler, refuzul de a recunoaște alegerile ruse și conducerea Rusiei, procese fabricate și atrocități inventate cum că Rusia și liderii săi ar comite încontinuu crime împotriva umanității, sprijinirea, antrenarea și înarmarea neonaziștilor din brigăzile ultranaționaliste ucrainiene să bombardeze și să omoare civili ruși în orașele de peste graniță, distrugerea relațiilor culturale cu Rusia și expulzarea diplomaților ruși, etc etc etc.
Este de un penibil sinistru ca vest-europenii să se teamă de Rusia cu aceeași gură cu care zic că e o benzinărie deghizată în țară, că sunt o nație de bețivi care se omoară între ei și luptă cu lopețile, că trebuie să o cucerim și să o spargem în bucăți, că e ok măcelărirea civililor ruși și omorârea figurilor intelectuale fiindcă rușii nu sunt oameni, etc.
Păi hotărâți-vă, băieți: ori a venit clipa istorică să eradicăm Rusia, ori de fapt ne e frică să nu ne eradicheze ea pe noi? Și dacă ne e, nu ar fi frumos să dezescaladăm un pic tensiunea cu ei, măcar la nivel de discurs, dacă nu și faptic?
Altfel, în ritmul ăsta ajungem ca Radu Hossu și “Romanian Battlegroup Getica”: am trecut granița în Mordor să mai omorâm niște orci, dar de fapt luptăm pentru libertatea României hau bau miau.
Autor: Laur Tirca