Analize și opinii

Jean Maurer: “Acum 4 ani Alphonse spunea…”

Acum 4 ani Alphonse spunea:
Dacă scăpăm cu bine de virusul ăsta, s-ar putea ca anumite valori în viaţa să se schimbe.
S-ar putea ca oamenii, dacă au uitat, să realizeze că familia este singura formă de existenţa fericită şi demnă, și că nu merită să fie abandonată pentru nişte himere sau isterii de moment.
S-ar putea să ne facă mai iertători şi mai putin intransigenţi cu alți oameni. Să ne transforme din acuzatori și judecatori, în colegi, camarazi și prieteni.
S-ar putea ca diferentele de statut social să se atenueze şi să nu mai fim invidioşi pe unul care conduce un Porsche, ci pe unul care stie să crească un porc şi să facă un cârnat bun de mâncat.
S-ar putea ca toate fiţele pe care le avem în cap, pentru a parea alții decât suntem în relitate, să dispară, și să căutăm să fim cei care suntem cu adevărat, și să incercam să fim mai buni şi mai utili pentru semenii nostri, cerând acelaşi lucru de la ei.
S-ar putea să respectam mai mult lucrurile simple dar fundamentale vieții, decât arabescurile de imagine.
S-ar putea să regasim adevaruri pe care le-am uitat de mult şi să devenim altfel mai fericiţi.
S-ar putea să ne bucurăm că mai avem o a doua zi în care să admirăm răsăritul soatelui și parfumul teilor.
S-ar putea să uităm de orgolii și ambiţii bolnave și să apreciem gustul unui măr cules din pom.
S-ar putea să ne amintim că toți oamenii care traiesc diferit, mor în final la fel. Că suntem egali, dar nu identici.
Că norocul și ghinionul ajung pentru toata lumea, iar stocul nu se epuizeaza niciodată.
Că nu suntem singurele fiinţe pe pamant care merită respect.
Că și pe porc sau miel îi doare la fel o rană, ca si pe om.
Deci respectați-i atunci când îi mâncaţi ca să supravieţuiţi.
S-ar putea ca oamenii să realizeze ce ar putea însemna un razboi cu morţi nevinovati, virusul ăsta fiind o mică repetiţie inainte de spectacol.
S-ar putea să realizaţi ce înseamnă cu adevărat un copil flămând și muribund de foame, în timp ce altora le creşte colesterolul din îmbuibare şi mor din infarct. Este o diferenţă, nu?
S-ar putea schimba foarte multe!
Important este să inţelegeţi semnul!
După 4 ani semnul nu a fost înțeles. Au izbucnit 2 războaie crâncene, toată lumea se înarmează, un nou Război Mondial bate la ușă, Europa Occidentală s-a cretinizat (liderii), America este în derivă economică și socială, și se pare că numai China cu formula ei hibridă a unui comunism capitalist prosperă. Iar Africa încă mai așteaptă excavatoriștii americani sau chinezi să sape după comorile lor.
Oamenii au devenit și mai răi decât înainte, în schimb sunt mult mai proști decât înainte, și cu certitudine la fel de neimplicați social ca întotdeauna. Încălzirea globală progresează conform caietului de sarcini, numai pandemiile sunt momentan în așteptare împreună cu fermele de gândaci comestibili. Roboții și AI nu mai vorbesc cu oamenii decât dacă aceștia se identifică că nu sunt roboți, iar bărbații nu se mai uită la femei după țâțe-cur-craci (criteriul “țcc”), ci dacă femeile sunt chiar femei și nu bărbați sau altceva, după sloganul “este urâtă dar este femeie..!”
În rest aștept vara să-mi bată un vânt călduț în coadă.
Fonsi.