Analize și opinii

Iulian Capsali: “Prezidențiabilul Ubu și Viorica”

Am simțit în plex tot disprețul colosal din viscerele werneriene când a pronunțat scârbit-sacadat “Va-si-li-ca”.Erau înscrise în acest substantiv propriu sutele de ani de iobăgie suportați de românii ardeleni, interzicerea dreptului de a-și ridica sau cumpăra locuințe în orașe – rezervate numai națiunilor privilegiate -, interzicerea ridicării de biserici în burguri, eliminarea de facto a românilor din viața politică și socială a Transilvaniei.

Românii au fost, sute de ani, “tolerați”, cu un mic respiro sub Mihai Viteazul, care reușește să impună o Mitropolie Ortodoxă la Alba Iulia. În rest, viața românilor, iobagi în marea lor majoritate, a fost o umilință continuă.

Nu am vorbit ieri despre acest aspect mizerabil din pseudo-conferință întrucât revolta era prea mare.

Iubita mea nașă de botez a fost Vasilichia, vlahă din zona Salonicului, încrustată în memoria mea pentru vecie, micuță, asprită de pierderea copiilor însă zâmbitoare, îmbrăcată în negru după datină. Numele de botez din familia noastră sunt Gheorghe și Petra – bunicii materni. Paterni: Nicolae și Elisabeta. Părinții mei: Andrei și Florica – iertați să fie în Împărăția Domnului!

Cum poate un individ cu o constituție interioară precară, care e vremelnic președinte al unui popor creștin, să batjocorească un nume, cu un iz prea “țărănesc” în mintea lui de “privilegiat”, care pentru români are conotații atât de adânci?

Și, oricât ar părea de paradoxal, cu etimologie aristocrată.

În Imperiul Roman Creștin de 1000 de ani (numit de occidentali mai târziu “Bizantin”), βασιλεύς – basileús, însemna „REGE”.

Nu mai spun că din grecescul basileús provine latinescul basilica, rămas la poporul nostru până azi și în vecie ca numele sfânt al Bisericii, cu cele trei semnificații: de clădire-templu de cult; de pleromă, totalitate a credincioșilor, Trup al lui Hristos în Lume, precum și de Instituție divino-umană.

Deci Klaus Werner Johannis, atunci când îți pute un nume prea neaoș, prea românesc, chiar dacă o disprețuiești pe Vasilica, cea care-l poartă, (dar care a fost validată de 2 milioane de români), de fapt batjocorești un întreg ethos și o întreagă istorie, pe care nu le înțelegi și nu le vei înțelege niciodată!

PS: Mă adresez ofițerilor superiori din Structuri: Cum puteți susține un asemenea conglomerat de vanitate, prostie și lipsă de empatie pentru tot ce-i românesc și omenesc? Bun, răspundeți la comenzile externe militărește, dar nu mai licărește în voi puțină dragoste pentru acest popor înjosit? Mai există vreo urmă de onoare în voi, domnilor?

#oprițiURA

Autor: Iulian Capsali

Sursa: Iulian Capsali Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …la ultima intrebare raspunsul, de ani de zile, este evident: NU! cit despre restul… nici nu are rost sa comentez… sasu’, in aroganta si ignoranta in care se zbate ca orice parvenit, nu stie ca acum sapte mii de ani (7.000!) pe meleagurile astea SE SCRIA… dar citi dintre noi citesc studii istorice facute de cercetatori, nord-americani de exemplu, si stiu acest fapt care a dinamitat tot ce se stia despre aceasta indeletnicire o omului OM… unii au auzit si au sarit ca arsi… vorbesc de unii de la noi (si nu ma mir de slugarnicia si ignoranta lor) care, cu emfaza au spus, ca este IMPOSIBIL… si ignorantii sint crezuti de… ignoranti… ethosul romanesc? dintr-o suta de contemporani cred ca nici cinci nu pot da o definitie, fie si aproximativa, la ce inseamna asta… dar! de sute de ani, incalecati fiind, ni s-a dezvoltat mentalitatea de umil, serb, iobag, sluga, servitor, supus, sclav… tehnologia si accesul nelimitat la ea nu ne-a desteptat (amar si inutil imn national avem!), ci dimpotriva… decadem si cadem din zi in zi in groapa tot mai adinca a nefiintei noastre… simulau unii si preziceau ca in doua sute, ca intr-o suta de ani, disparem ca natiune… NU! se intimpla acum si s-a accelerat pina la dementa acest proces… iar linga noi sint cascate falcile hapsine ale dragilor si scumpilor nostri vecini… TOTI se vor infrupta din noi… fara exceptie… dezinteresatii unguri, ”prietenii” sirbi, bulgarii cei slavi si evident, ”facatura” istoriei, ucraina… iar rusii vor dirija si superviza jocul cel mare cu ausweis de la nemti… care nemti vor avea inca cinci ani omu’ lor pe aici… pentru ca, intr-adevar, motoru’ economiei europene este germania… insa orice motor merge cu energie… iar energia o are rusu’… asa ca, despre ce ethos mai vorbim? ne-am stins singuri lumina existentei… noi am nascocit vorba aia ”inteleapta” pe vremea lui ceausescu: ”ultimu’ sa stinga lumina”… las’c-o stingem cit mai sintem pe aici… ne place noaptea mintii… nu ne mai saturam de ceea ce am devenit… ca in melodia aia… ”s-a stricatară”… Romania s-a stricatară…

  • Uita romanii, uita foarte usor, mai este si incultura unora, ce e de zis, ne place sa nu gandim. Conform cu perioada actuala.

Abonează-te la newsletter