Analize și opinii

Iulian Capsali: IDEOLOGII MIZERABILE

M-am uitat la un serial britanic făcut după romanul “Mizerabilii” și nu am putut trece peste faptul că Javert, comisarul care-l teroriza pe Jean Valjean cu obtuzitatea dată de principiile aplicate rigid până la absurd, de maniheismul sectar cu care credea în predestinare, era un actor negru.
Nu pot să mă obișnuiesc cu cultura woke. Mi-e imposibil să accept ca un om al legii în Franța începutului de secol al XIX-lea ar fi putut fi un african din colonii. Nu din rațiuni rasiste, nici vorbă, ci de realitate istorică.
E o minciună care schimbă istoria pentru cei care nu o cunosc, cei a căror cultură e făcută de Netflix. Am abandonat serialul după primul episod, deși era, în rest, foarte bine făcut.
Rămân însă un fidel al musicalului (cu sunet în priză directă!) “Mizerabilii” regizat de Tom Hooper, pe care-l consider o capodoperă.
Jean Valjean este jucat în forță de Hugh Jackman; Fantine a fost rolul vieții Annei Hathaway, absolut genială; iar Javert a fost jucat impecabil de Russel Crowe. Toți extrem de credibili în roluri; probabil ultimul film “Mizerabilii” în care nu este mutilată istoria acelui timp.
Tema filmului – evident și a romanului fabulos al lui Victor Hugo – este profund creștină; vi le recomand cu toată inima chiar în acest Post Mare pe care-l parcurgem.
Arta care își are izvorul în învățătura evanghelică sau măcar în valorile secular- umaniste, considerată ostilă epocii de imbecilizare în masă prin ideologia corectitudinii politice, cred că o să dispară de pe internet într-un timp relativ scurt, de puține generații.
Bucurați-vă de ele cât mai sunt disponibile, eventual încărcați-le în memoria unor servere.
Nu lăsați mizeria ideologică anticreștină să vă formateze copiii și nepoții!