Analize și opinii

Irina Bazon: „Nu mai poate fi vorba nici de incompetenţă, nici de prostie, ci de un plan clar de distrugere a unor spitale importante de stat”

Chiar înainte de Paşti am aflat, din emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, informaţii şocante şi revoltătoare legate de Spitalul Foişor, subiect care deja a început să dispară din atenţia publică, fermecată în perioada aceasta de sloganurile şi posterele „de neuitat”, din „maratonul vaccinării” – a se vedea, de pildă, aceste postere penibile şi odioase https://www.facebook.com/ROVaccinare/posts/171512998195784, pentru a înţelege propaganda deşănţată dusă, care nu are nicio legătură cu informarea corectă a populaţiei şi cu respectarea principiului consimţământului informat, având în vedere că e vorba de un act medical!
Revenind la Spitalul Foişor, transformat, pe 9 aprilie, în mod abuziv în „spital covid”, la momentul emisiunii erau internați acolo 23 de pacienți cu covid, dintre care 17 se aflau la secția ATI. Pentru a justifica transformarea spitalului exclusiv în „suport covid”, autoritățile spuneau că au nevoie de paturi ATI, însă paturile ATI de la Foișor (28 de paturi ATI în total în acest spital) nu au fost niciodată ocupate în totalitate, fiind doar 17 ocupate. Pentru aceasta, au fost anulate 37 de intervenții chirurgicale, fiind vorba aici doar de pacienții care au fost externați forțat în acea noapte, pacienți care urmau să fie operați (de aceea erau internați) și care ulterior nu au mai fost supuși acestor intervenții. Medicii de la Foișor au spus că pe lista de așteptare pentru intervenții chirurgicale erau în total 831 de pacienți (!), despre a căror stare nu știm nimic. Trebuie subliniat că intervențiile chirurgicale pentru acești aproape 1000 de pacienți nu au fost amânate, ci anulate!
Medicii de la Foișor (31 de medici și 190 de asistente) au rămas tot acolo pentru a asigura asistenta medicală pentru pacienții cu covid. Ceea ce este incredibil! Medici ortopezi să trateze bolnavi cu viroze respiratorii! În loc să se ocupe de cei aproape 1000 de pacienți care ar avea reală nevoie de ei!
Spitalul Foișor, care are 217 paturi, este în acest moment aproape gol, fiind ocupate (la momentul emisiunii) doar 23 de paturi! Un spital cu 217 paturi ținut închis și blocat pentru 23 de paturi ocupate! Oare se mai întâmplă așa ceva în vreo altă ţară europeană? Repet că aceste informații le-am aflat de la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, fiind obținute de la Spitalul Foișor de jurnalista Carmina Pricopie.
Sunt pacienți cu boli grave, cu cancer osos care au nevoie de intervenții chirurgicale complicate, care nu suferă amânare. Din cei 831 a căror programare a fost anulata, cați oare suferă de cancer osos? Cați oameni se află într-o suferință cumplită din cauza durerilor, care nu au putut fi operați, care plătesc în continuare asigurările de sănătate, continuând să își facă datoria faţă de stat? Ca să nu mai vorbim despre faptul că banca de celule pentru transplant osos (a carei autorizație a expirat exact atunci când a fost evacuat spitalul) este blocată și se află în zona roșie de covid a spitalului, așadar, ea nu poate fi deloc folosită!
La întrebarea, adresata de Răzvan Dumitrescu, „Câte spitale din România au circuite separate?”, Ministerul Sănătății NU a știut să răspundă! În loc să se ocupe de crearea de circuite în spitale, aşa cum există în toate ţările normale (și au avut o groază de timp pentru asta), ei au închis spitale mari, funcționale, de stat, printre care și Foișor, un spital performant, care funcționa la standarde înalte, unul dintre cele mai moderne din Europa, în care au fost investiții de 50 de milioane de euro, spital care poate rezolva cazuri extrem de dificile.
Mai ales că acest spital nu era deloc adecvat pentru a fi transformat în „spital covid”. Potrivit celor spuse în emisiune de Adrian Ursu, în spitalele de boli infecțioase, presiunea trebuie reglată pentru a fi negativă, pentru a nu permite virusului să iasă din incinta respectivă. Or, la Spitalul Foișor este exact pe dos, pentru că spitalul funcționează după principiul sălilor de operație, unde trebuie evacuat un eventual bacil, virus etc. din acea incintă, spitalul funcţionând după principiul răspândire. Prin urmare, nu aveau ce căuta acolo pacienţi cu covid, iar managerul i-a informat acest lucru.
Până la urma, nu mai poate fi vorba nici de incompetenţă, nici de prostie, ci de un plan clar de distrugere a unor spitale importante de stat unde pot fi tratate, la standarde europene, persoane care plătesc asigurările de sănătate, inclusiv cele mai dificile cazuri.
Cei 831 de pacienți cărora li s-a confiscat dreptul la tratamente și operații făcute la timp, trebuie să acționeze în judecată și să ceară daune!
Și la spitalul Colentina este o situație la fel de revoltătoare! Cităm din presă: „Nemulțumiri uriașe la Spitalul Colentina din Capitală. Managerul instituției spune că unele cadre medicale iau în calcul să plece, pentru că nu mai pot profesa, din cauza faptului că spitalul tratează doar bolnavi de Covid. Ei se plâng că pacienții cu boli cronice nu mai au acces în acest spital”, relata Digi pe 8 martie 2021. „Nu am avut niciun pacient cronic și au fost probabil zeci de mii de pacienți cu boli cronice care n-au avut acces la noi. Avem aproape 30 de secții, unele sunt chiar de mare performanță (…). După un an în care specialiștii de mare anvergură nu și-au putut face profesia, sunt mai mulți specialiști care probabil se vor reorienta. Pentru noi, ca spital, va fi o mare dramă să îți pierzi specialiștii”, a precizat managerul.
De asemenea, în februarie 2021, prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției clinice de cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina declara într-un interviu pentru SpotMedia.ro: „Spitalul Colentina merge în gol aproape fără pacienți, aproape în faliment, rechiziționat pentru Covid. Între timp «am avut nenumărate cazuri de pacienți care s-au prăpădit pentru că nu au avut tratament și supraveghere. Am pacienți care sunt la limită», a spus acesta”.
Oare cum este posibil așa ceva într-o ţară europeană a secolului XXI? Premierul Cîțu a îndatorat România cu peste 140 de miliarde de lei, o datorie publică uriașă la care avem de plătit dobânzile cele mai mari din UE. Ce au făcut cu toți acești bani? Au construit vreun spital, au suplimentat paturile ATI, i-au ajutat pe oamenii cei mai loviți de toată această nebunie?
Zilele trecute, Varujan Vosganian scria într-o postare: „Prognozele avertizează că în patru ani de guvernare PNL-Plus-USR datoria publică vă crește cu 500 de miliarde de lei, adică o jumătate de trilion!!! Această veste, care ar fi trebuit să șocheze opinia publică românească, a trecut neobservată. Asta arată cât de mult ne-au sucit mințile Covidul și campania de vaccinare. Într-un recent raport, Banca Mondială ne spune că datoria publică a României vă ajunge în 2023 la 62,2% din PIB, de la 47% cât e azi și de la 35% cât era la începutul lui noiembrie 2019 (…). O datorie publică de peste 170 mld de euro, la stadiul de capitalizare a piețelor financiare din România și la nivelul de colectare a veniturilor fiscale, se transformă din resursă într-o vulnerabilitate amenințătoare.”
Singurele „măsuri” pe care ştiu ei să le ia sunt prelungirea la nesfârșit a stării de alertă (total neconstituţionale!), propaganda vaccinării în masă (fără informarea corectă a publicului, fiind tocmai OBLIGAȚIA autorităților să facă o informare corectă – și anume, prezentarea prospectelor, traduse în limba română, ale vaccinurilor – fiecare având câteva zeci de pagini -, evaluările de pe site-ul EMA privind riscurile cunoscute şi necunoscute, faptul că e vorba de vaccinuri experimentale, aflate încă în faza de studiu, neomologate definitiv, că ele de fapt nu împiedică infectarea, neasumarea niciunei răspunderi din partea giganților farma etc.) și confiscarea drepturilor și libertăților noastre!
La protestele de pe 15 mai și 20 mai (în faţa Curții Constituționale) toată România și toți românii cărora le mai pasă trebuia să iasă în stradă!