Analize și opinii

Ion Cristoiu: ”Klaus Iohannis ne-a prevenit: în noul mandat, ca și în cel anterior, nu va face nimic. Nu de alta, dar e ocupat să continue Războiul cu PSD!”

Ora 21, duminică, 24 noiembrie 2019, m-a prins în direct la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de pe Mediafax. Mai înainte, timp de o jumătate de oră, în așteptarea dreptului legal de a face publice rezultatele exit-poolurilor, Monica Mihai, moderatoarea, jucase comedia, obligatorie din motive de CNA, a ignoranței totale a rezultatelor. Și ea, și eu, știam că Viorica Dăncilă a fost învinsă la un scor unic în postdecembrism cînd vine vorba de turul al doilea.



Pînă la momentul oficial, trebuie să ne facem că n-avem habar. De altfel, la alte două televiziuni la care am fost duminică pe parcursul întregii zile, moderatorii au mimat tensiunea tipică surprizei. Cînd au apărut primele imagini de la sediul PNL, cu disputa surdă dintre lideri cine e mai lipit de umărul lui Klaus Iohannis, am fost gata să pariez că discursul va fi Proclamarea Victoriei asupra Ciumei Roșii. Klaus Iohannis – mă pregătisem să spun – va declara că:

– PSD a fost trimis la Lada cu gunoi a Istoriei.

– S-a încheiat tranziția.

– La 30 de ani de la Căderea Comunismului în Est, în fine, în România, s-a prăbușit comunismul.

Știam că se pregătește în Piața Universității Sărbătorirea Căderii Comunismului. Mă pregăteam să vorbesc și despre asta.

Pe ce mă bazam în siguranța că așa va fi? Nu numai pe lungul șir de diversiuni prin care în turul al doilea a intrat candidatul PSD și nu orice candidat, ci chiar Viorica Dăncilă. Liviu Dragnea fusese înlocuit de Viorica Dăncilă nu întîmplător. Pe vremea lui Liviu Dragnea, fugeai de PSD ca de dracu, deoarece PSD era înspăimîntător. Sub Viorica Dăncilă fugi de PSD ca de dracu, deoarece Partidul se identifică pe deplin cu o „Proastă”. Desigur Viorica Dăncilă nu e Proastă. În politică importanță are imaginea. Și imaginea Vioricăi Dăncilă asta e: De Proastă, de Analfabetă, de Gospodină mărginită.

Mă bazam în siguranța că Klaus Iohannis va supralicita înfrîngerea PSD și pe strategia sa de campanie. În întreaga companie Klaus Iohannis n-a zis nimic despre ce va face el pentru țară, pentru români, dacă primește un nou mandat. Legic și logic, toți candidații la Președinție făgăduiesc electoratului satisfacerea unor nevoi sociale, economice, politice, morale.

Klaus Iohannis a făgăduit satisfacerea unei simple nevoi: De a vedea PSD înfrînt pentru totdeauna. Sub acest semn, alegătorii anti-PSD au venit în număr mai mare decît în turul întîi la turul al doilea. În postdecembrism de doar două ori s-a venit la vot în turul al doilea într-un număr mai mare decît în turul întîi: În 2009, cînd prezența a fost cu 3,65% mai mare, și în 2014, cînd prezența a fost cu 10,93% peste primul tur.

În ambele cazuri, sporul de prezență și-a avut cauza în chemarea candidatului de Dreapta către propriul electorat, să vină la vot pentru învingerea candidatului de Stînga. Fie pentru că primul tur a dat un scor strîns (doar 125 800 voturi pentru Traian Băsescu în 2009), fie pentru că în primul tur candidatul dreptei a pierdut la scor (în 2014, Klaus Iohannis era la o distanță de 10,07% față de Victor Ponta).

Anul acesta, în al doilea tur prezența a fost mai mare decît în primul tur : 3,28%. Un număr mai mare de alegători au venit nu pentru Viorica Dăncilă, ci pentru Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a cîștigat primul tur la o diferență de peste 16%. În astfel de condiții, era de așteptat ca electoratul de Dreapta să vină într-un număr mult mai mic decît în primul tur.

Victoria candidatului de Dreapta era sigură. De ce a venit Electoratul anti-PSD într-un număr mai mare la vot? Pentru a trimite PSD la lada de gunoi a Istoriei. Așa le-a zis Klaus Iohannis. Că dacă vin în număr mai mare vor contribui la Înfrîngerea PSD pentru totdeauna, la Victoria Revoluției din noiembrie 2019.

Un scor uriaș obținut de el în bătălia cu Viorica Dăncilă e un scor uriaș în bătălia împotriva PSD. Spre stupoarea mea, Klaus Iohannis s-a rezumat la a declara doar atît despre înfrîngerea PSD: „Este o victorie important Victoria de astăzi. Este cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD”. Atît. Nimic despre ce tot zicea în campanie. Despre Revoluția prin care PSD dispare de pe scena politică. Despre punerea la zid în fine a Ciumei Roșii. Toți anti-PSD-iștii din România și din lume se vor fi simțit trași pe sfoară. Klaus Iohannis obținuse un scor istoric în bătălia cu PSD.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis nu considera că e o Victorie deplină asupra PSD. Stupefacția se va fi adîncit în clipa cînd Klaus Iohannis a anunțat că PSD n-a fost învins: „Este o înfrîngere semnificativă pentru PSD, dar trebuie să fim realiști: am cîștigat o luptă importantă, dar războiul încă nu a fost cîștigat. Este nevoie să mergem la vot și la locale, și la parlamentare. Abia atunci cînd PSD-ul este trimis în opoziție vom putea face ce ne-au cerut astăzi românii. Abia atunci vom putea să facem România normală, România așa cum ne-o dorim noi cu toții.”

Timp de un an și ceva, de cînd Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura, electoratul de Dreapta a fost convins de Klaus Iohannis că o victorie la scor împotriva candidatului PSD va însemna sfîrșitul PSD. A avut loc victoria la scor. Ar fi fost normal ca, după proclamarea Înfrîngerii PSD, Klaus Iohannis să prezinte românilor ce va face el pentru țară în cei cinci ani de mandat. Cu atît mai mult se impunea asta, cu cît Klaus Iohannis are Guvernul Meu, Justiția Mea, Serviciile Mele și Jurnaliștii Mei. Nu-l mai oprește nimeni să-și concretizeze Proiectul de țară. Despre acest Proiect Klaus Iohannis nu ne-a vorbit în campanie. S-a rezumat doar la Războiul cu PSD.

PSD nu mai e la guvernare. PSD a pierdut în chip rușinos parlamentarele. PSD va traversa Deșertul Căderii. Klaus Iohannis nu ne-a zis nici acum ce va face el pentru țară în cei cinci ani de mandat. Ne-a prevenit în schimb că Războiul cu PSD nu s-a încheiat. Că el va continua încă un an, pînă la Parlamentarele din decembrie 2020. Asta înseamnă că PNL și Klaus Iohannis nu vor face nimic pentru o guvernare mai bună, pentru o schimbare radicală în administrarea țării. Românii vor trăi la fel ca și pînă acum. Da, dar românii vor fi în război cu PSD. Și dacă e război, viața cotidiană nu va suferi nici o schimbare în bine.

N-am nici o îndoială că românii vor fi trași pe sfoară încă un an. Vor accepta dezastrul guvernării PNL. Vor vota la locale și parlamentare împotriva PSD. Cine le garantează că în decembrie 2020, după ce Dreapta obține majoritatea zdrobitoare în Parlament, Klaus Iohannis nu vine pentru a-i anunța că Războiul cu PSD nu s-a încheiat?

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: Ion Cristoiu Blog