Analize și opinii

Ion Cristoiu: „Guvernarea PNL, USRPLUS, UDMR va fi tratată de presă cu grija de a nu o atinge nici cu o petală.”

Eram convins că puciul din PNL va umple site-urile și televiziunile cu informații, declarații ale protagoniștilor, comentarii.
N-a fost așa.
Cu mici excepții, toate ținînd de tot mai firava presă independentă, Puciul din PNL n-a existat. Ici-colo, unde realitatea a impus consemnarea, Puciul a fost dizolvat în formula „Nemulțumiri în PNL.”

Cum, adică, doar nemulțumiri?

47 de membri ai B.N.P din 72, cîți sînt cu toții, au fost gata să țină o ședință statutară în care să-l ia la întrebări pe Ludovic Orban pentru ceea ce ei acuză a fi cedarea Guvernului în mîinile USR și UDMR pentru ca el, Ludovic Orban, să obțină șefia Camerei Deputaților. Convocarea s-a făcut prin rețeaua internă a partidului de secretarul general al PNL, Robert Sighiartău. Printre contestatari s-au aflat Emil Boc, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Ilie Bolojan. Pentru a contracara acțiunea, Ludovic Orban trimite un SMS membrilor BPN și contactează telefonic liderii județeni avertizîndu-i că reuniunea nu e statutară. Brusc, ca prin farmec, inițiatorii bat în retragere. Robert Sighiartău trimite un SMS prin care anunță că, „avînd în vedere că negocierile privind coaliția de guvernare nu s-au finalizat, ședința BPN se amînă pentru o dată ulterioară”. Rareș Bogdan, purtătorul de drapel al Puciului, intervine la televiziuni pentru a minimaliza importanța Puciului, reducîndu-l la o discuție. Drept argument pentru stoparea acțiunii, Rareș Bogdan folosește nevoia de a se face un guvern cît mai repede. Culmea e că și Ludovic Orban s-a străduit să minimalizeze importanța Puciului zicînd că „niciodată nu pot fi toți mulțumiți”. Ca și Rareș Bogdan mai înainte, el a invocat necesitatea de a investi un guvern cît mai repede. Repet, numărul celor care urmau să participe la ședința prin video era de 47 din 72, în ciuda mesajului trimis de Ludovic Orban. Programată pentru ora 19, ședința ar fi început, în condiții statutare, dacă înșiși organizatorii n-ar fi dat înapoi.

Putem reduce acest Puci la manifestarea unor nemulțumiri?

De ce n-a luat în seamă acest eveniment, de o deosebită importanță, majoritatea Presei?
Pentru că majoritatea Presei e în slujba Puterii de Centru Dreapta pe cale de a se instala. Să ne imaginăm ce s-ar fi întîmplat dacă Evenimentul de sîmbătă s-ar fi petrecut în PSD?
Zile în șir, site-uri, bloguri, ziare tipărite, radiouri și televiziuni s-ar fi ocupat de el.
De ce?
Pentru că un astfel de Eveniment impune o imagine negativă a partidului respectiv. Imaginea unui partid zguduit de conflicte ajunse în pragul Puciului. În plus, o abordare pe larg de către presă adîncește ruptura din interiorul partidului.
Cum să dea presa o lovitură PNL și nu numai PNL, ci și USRPLUS (nemulțumirile vizau cedarea în fața USRPLUS, care apărea ca o formațiune hrăpăreață?), ba chiar și Coaliției de Centru Dreapta?

Nu e singurul exemplu de ceea ce s-ar putea numi atitudinea binevoitoare, prea binevoitoare chiar, a presei față de Noua Putere pe cale de a se instala.
Din ciolaniada negocierilor de după alegeri, presa postdecembristă și-a făcut un temei de campanie.
Nimic nu displace mai mult opiniei publice, celei căreia i se subordonează presa, decît bătălia pe ciolan între partide politice, între politicieni.

Negocierile dintre PNL, USRPLUS și UDMR s-au înscris perfect în Ciolaniadă.
Au fost negociate la sînge funcțiile în viitorul regim pînă la nivel de portari. Cum multe funcții sînt acum ocupate de titulari, unii dintre ei puși chiar de PNL, vom asista, după investirea Guvernului, la tradiționalul moment postdecembrist: Pleacă tu, ca să vin eu! Timp de 12 luni PNL a ocupat toate posturile mai mult sau mai puțin lăptoase. Acum aceste posturi trebuie împărțite cu USRPLUS și cu UDMR. Vă imaginați spectacolul în care clientela politică a PNL va trebui să lase fripturica și s-o dea clientelei politice a USRPLUS. În condițiile în care PNL e partener de guvernare cu USRPLUS.
N-am auzit o vorbă despre negocierea la sînge a programului de guvernare. Și nici n-aveam cum să auzim. Pentru că ținta au fost funcțiile, cele trei partide au convenit să nu pună în programul de guvernare ceva cu care un partid membru n-ar fi de acord.

Au fost abordate aceste aspecte de către presă?
Ce tărăboi mediatic s-ar fi creat dacă aceste bătălii pe ciolan ar fi avut loc în cazul unei Coaliții conduse de PSD!
ProTv și DigiTv s-a fi indignat pînă la miră.

Cîtă vreme PNL, USRPLUS și UDMR au fost în Opoziție atitudinea amabilă a presei și-a avut explicația. Acum cele trei partide dețin Puterea în România. Și cu toate acestea ele se bucură în continuare de alintările presei. Din experiența Guvernării CDR-PD știm că atitudinea presei nu se va schimba în următorii patru ani față de puterea de Centru Stînga. Guvernarea PNL, USRPLUS, UDMR va fi tratată de presă cu grija de a nu o atinge nici cu o petală. Va fi rău nu numai pentru democrație, dar și pentru Coaliția de Guvernare. Pentru că o Guvernare e cu atît mai bună cu cît presa e mai rea față de ea.

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: cristoiublog.ro