Analize și opinii

Iohannis, din ce în ce mai gol

Președintele vorbește din ce în ce mai mult și spune din ce în ce mai puține lucruri interesante. Iese din ce în ce mai des, semn că se plictisește de moarte. Se umflă în pene să ne arate că el este președintele României dar se dă de gol cu fiecare apariție. Ba nu știe, ba nu este treaba lui, ba nu poate, ba este deranjat de întrebare, ba se laudă cu proiecte pe care le-a prins din zbor din promisiunile altora. Drept pentru care la ultima conferință de presă ne-a atras atenția că el:

”Am ținut să subliniez importanța deosebită din punct de vedere economic și strategic a liniei de cale ferată numită Rail2Sea, care leagă porturile Constanța și Gdansk, precum și a traseului rutier transeuropean Via Carpatia”

Care cale ferată Rail2Sea? Cai verzi pe pereți tocmai cînd se întrerupe și circulația automotoarelor între Brad și Ineu. Singura legătură de tren în Țara Zarandului se duce naibii din lipsă de mecanici. Exportăm pe nimic forță de muncă și nu suntem în stare să organizăm școli de pregătire. De ce? Nu se ocupă nimeni! Președintele habar nu are că toată rețeaua de cale ferată din România este la pămînt. Chiar și pe Valea Oltului, pe unde el circulă numai cu o coloană cu girofaruri și poliție. Gările se dărîmă, trenurile sunt vechi și hăcuite, iar vagoanele bagă frica în călători și circulă aproape goale. Trenurile vechi din România sunt bombe pe roți, iar tronsoanele pe care pot depăși 40-50 de kilometri la oră sunt din ce în ce mai puține. De obicei, circulă cu viteza convoaielor mortuare! În Romania, de trei ani, Autoritatea pentru Reformă Feroviară n-a mai achiziționat un vagon. Organizează licitații, cheltuie banii și anulează totul pentu că nu cîștigă cine vrea directorul Agenției. Marile firme străine, de regulă italiene, austriece și germane, cîștigă licitațiile de modernizarea pe bani europeni a tronsoanelor de cale ferată. Dar, numai la sume exorbitante pentru care realizează lucrări de mîntuială. Nu sunt decît trucuri grosolane de a returna banii de la Uniunea Europeană către firme din țările vestice dezvoltate, cu lobby la Bruxelles, România rămînînd cu lucrări de calitate îndoielnică sau proaste, pe care oricum nu are cum să le exploateze eficient. Toate trenurile românești vor încremeni de ruginite și de proaste, în speranța că peste cinci-șase decenii vor circula și trenurile de marfă dintre Gdansk și Constanța, călătorii români fiind obligați să-l călărească și pe dracul pentru a ajunge la neamuri sau la serviciu. Marea veste de fraier dată de președintele Iohannis! Abia ne-a adus aminte că flota a fost înmormîntată de cel care l-a precedat și căruia i-a asigurat imunitatea și acum se termină și calea ferată. Transportul auto capotează și el în limitări și reglementări europene, așa că românii și camioanele lor nu vor mai trece de Nădlac și Borș. Sigur, dificultățile vor fi compensate de autostrada Gdansk-Constanța și de proiectul minunat între Pitești și Sibiu!

Pentru istoria veselă și satirică a regimului Klaus Iohannis, am mai reținut din această conferință de presă:
”În pofida dificultăților generate de pandemia de COVID-19, apreciez că am avut un Summit bun, în cadrul căruia au fost consemnate progrese importante, fiind totodată conturate liniile principale de acțiune pentru perioada următoare”

Ca noutate, putem semnala trecerea la diversiunea numită „răspunderea autorităților locale și pedepsirea acestora”:
-”Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte. Atitudinea Prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări”.

Un jurnalist chiar s-a intresat de soarta banilor europeni. O fi uitat Iohannis de cele 80 de miliarde de euro cu care ne-a scos ochii? Și, ziaristul a întrebat:

-Când considerați că ar urma să primim primele fonduri europene, primii bani europeni din buget şi Fondul de relansare economică?
Președintele României i-a răspuns:
”Aceste chestiuni au fost discutate la Bruxelles şi, într-adevăr, în momentul de față negocierile între Consiliul şi Parlamentul European merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să se reunească şi să caute soluții pentru deblocare“.

Am selectat alte răspunsuri antologice, răspunsuri care ne dovedesc că „împăratul este gol”. Nu știe, evită, pasează sau acuză sau reproșează lucruri pe carea le-a comis cu nepăsare. Pe zi ce trece, și cu fiecare apariție, suntem puși în situația de a vedea cum gîndește președintele României, ce face, cum o scaldă și în ce situație fără ieșire ne aflăm.

”Da, din păcate situația în care s-a ajuns impune măsuri suplimentare la București și probabil ați urmărit, astăzi s-a decis în Comitetul local să se pună în aplicare măsurile prevăzute în metodologie. Deci, elevii nu vor mai merge la școală, se va trece la online, restaurantele, barurile, în interior vor fi închise, purtatul măștii în toate locurile publice va deveni obligatoriu. Sunt o serie de măsuri care au fost luate pentru a reduce numărul de infectări. Evident, că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare, dar după cum ne-au spus specialiștii, acum, aceste măsuri care au fost decise la nivelul Bucureștiului, sunt cele necesare”.

”Oamenii au dreptul să fie preveniți, au dreptul să fie informați, au dreptul să fie luați în serios şi au tot dreptul să primească toate informaţiile în timp util, ca să se poată pregăti pentru scenariu. Nu cred că familiile din București care au copii la școală au fost foarte încântate să afle duminică seara ca până marți trebuie să-şi caute o soluție, fiindcă nu se va mai ține școală decât online. Deci, astfel de lucruri trebuie obligatoriu prevenite şi faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile atunci când se ajunge la un anumit nivel, aduce cu sine, evident, şi obligaţia de a informa în timp util populația şi despre ce se întâmplă şi despre ce este posibil să se întâmple peste câteva zile”.

” Da, întreaga societate a fost aruncată în haos de această pandemie şi, evident, şi școlile. Este o situație nemaiîntâlnită și este foarte clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori.
Şi autoritățile, și eu și noi învățăm și din mers, însă nu cred că este cazul să exagerăm cu aceste evaluări că totul este haotic. Nu totul este haotic. În majoritatea școlilor lucrurile sunt ordonate, sunt bine planificate, dar există excepții și ele trebuie corectate”.

”În această perioadă, nu cred că este cazul să căutăm vinovați. Este cazul să căutăm soluții. Dar, dați-mi voie să vă spun un lucru care cred că de multe ori ne scapă. Noi aici vorbim de o catastrofă, nu de niște detalii administrative”

”Cu siguranță, aceste petreceri, în special nunțile mai mari, botezurile cu un număr important de persoane, unde nu s-au respectat purtatul măștii și distanțarea, au contribuit semnificativ la răspândirea bolii”.

” Cu siguranță, acum trebuie să ne ocupăm, dacă vorbim despre legislație, prima dată de legile justiției, care trebuie reparate. Asta este etapa în care ne aflăm acum..
”Mă voi informa la Guvern despre această situație și veți primi un răspuns prin colegii și colegele de la Biroul de presă”.

”Da, nu este vorba de câteva ore, este vorba de câteva zile. Fiindcă a fost foarte ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul trei”.

„Sigur, nu a fost ușor de prevăzut și nici nu s-a așteptat nimeni să spună dacă se întâmplă sâmbătă sau duminică, sau luni, sau marți. Deci, în detaliu, sigur, trebuie așteptat calculul. Însă a fost evident că numărul de infectări va crește, și nu va scădea, și atunci autoritățile locale au obligația din timp, când se prevede o astfel de evoluție, să meargă la o conferință de presă și să explice: Dragi oameni, vedeți că este posibil peste o săptămână să intrăm în scenariul trei. Atunci vom purta mască și elevii vor sta acasă, deci pregătiți-vă ca să țineți copii acasă” – cam ceva la modul acesta, nimic sofisticat, nimic ultraștiințific, ci comunicări de bun simț, fiindcă nu toată lumea stă în mod natural cu ochii în televizor să urmărească cu punct și virgulă care este rata în fiecare zi, dar au dreptul să fie informați din timp atunci când se pregătesc și este foarte probabil să se ia măsuri care efectiv le afectează viața”.

”Mesajul meu a fost mesajul politicianului Klaus Iohannis și al președintelui României și a rămas același, nu mi-am schimbat opinia. Și noi am discutat, cred că exact dumneavoastră ați pus întrebarea cu traseismul, acum vreo trei sau patru luni, și la un moment dat v-am promis că s-a cam terminat cu racolarea și s-a terminat, după cum am văzut cu toții. Deci, nu au mai existat racolări, nu au mai existat cooperări și asta este un fapt. Deci, am spus, am avertizat, lucrurile s-au oprit atunci când a fost nevoie. Mai departe, cu siguranță, veți putea să aflați de la PNL foarte în detaliu cum s-au făcut listele, fiindcă listele s-au făcut cu oameni din PNL și candidații sunt membri în PNL…..”Vă rog să luați datele de la sursa principală, de la PNL”.

” Da, nu cred că face parte dintr-un război hibrid dacă credincioșii au vrut să participe la un eveniment religios, dar trebuiau toți să participe în condițiile stabilite de Guvern, cu mască, păstrând distanța, iar autoritățile, evident, trebuie să impună respectarea măsurilor, iar cine nu respectă, va fi amendat. Asta este și așa trebuie să se întâmple. Dacă au fost punctual alte abordări, atunci, cu siguranță, sunt persoane care vor trebui trase la răspundere”.

”Despre infecțiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătății, după care putem să vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puțin ciudat – în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire a situației, dar de la ce am avut la zero cred că este cale lungă – și voi cere o explicație pentru asta”.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro