Analize și opinii

Ioan Vieru: „România este în prezent un veritabil exportator de oameni”

Sub motivul desigur întemeiat că, statul comunist a fost discreționar în totalitate, încât a făcut praf și pulbere orice criterii, cei care s-au erijat în arhitecții de serviciu ai statului democratic, pentru a se împroprietări cu puterea pe care chipurile o contestau, au instituit un sistem exclusiv pentru ei înșiși.

Chiar dacă unii au dispărut din politică și pot fi văzuți la Monaco, Miami sau Paris, dacă nu de-a lungul și de-a latul României, atinși de aripa unei senectuți care nu iartă pe nimeni, mâinile lor se află în buzunarele românilor și pe tastaturile Palatului Victoria.

De aceea, clasa politică rămâne semnificativ aceeași, imposibil de schimbat, cu anexele propagandistice virusând mentalul public ca o veritabilă epidemie.

Statul paralel nu va putea fi reformat de statul paralel și pentru faptul că este imposibil de găsit un fir eliberator într-o asemenea afacere convenabilă.

Așa cum pentru importul gazului Guvernul a externalizat toate operațiunile unor terți, pentru a stabili cu aceștia contracte, livrând-i astfel pe români unor afaceri oneroase, la fel funcționează întreaga Românie în prezent.

Simple operațiuni de aducere a statului român în condiția responsabilității constituționale și a reglementărilor au ajuns a fi asimilate aiuritor și interesat unei revoluții, la granița imposibilului.

Actualii guvernanți urmează cu maximă prudență căile stabilite fraudulos de zeci de ani pentru a conserva structuri, rețele din care ei înșiși fac parte sau sunt generați de acestea.

România nu poate funcționa într-o economie liberă cu mercurialul comunist, însă concurența și egalitatea de șanse nu pot fi contrazise de sistem având în vedere norme precise.

Nimic în România nu ar trebui să mai funcționeze în absența reglementărilor care să pună în centrul lor omul, cetățeanul însuși, cât și sancțiunile incidente în caz contrar.

România este în prezent un veritabil exportator de oameni, de bunuri naturale, de securitate militară, fără a primi în schimb aproape nimic.

Nota de plată constă într-un imens prejudiciu care derivă din lipsa unui plan de țară și care pune în primejdie locuitorii care nu aleg soluția emigrării.

Sistemul creat este însăși orbita interesului nelegitim și orice tentativă de reformă presupune tocmai scoaterea din joc a nenumăraților intermediari cărora, de-a lungul anilor, le-a fost cedat abuziv dreptul de folosință gratuită a statului român cu tot ceea ce presupune în mod dramatic acest aspect.

Autor: Ioan Vieru