Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Sper că n-o să le plângă nimeni de milă mall-urilor când vor ajunge în mare dificultate”

Concentrarea vânzărilor cu amănuntul în sistemul lanțurilor de supermarket-uri are “avantajul” de a permite toate invențiile totalitare: segregarea sanitară, gardurile de sârmă, digitalizarea caselor de marcat, bătăile aplicate clienților, alimentele din insecte, celebrarea “diversității” sau anularea culturii și a istoriei.
Marii retaileri fac profituri exponențiale din neutralizarea concurenței micilor comercianți, aflați pe cale de dispariție. Numai că, atunci când consumul scade cu 10-15% pe an din cauza crizelor sanitare, energetice, financiare și militare, suprapuse și înlănțuite, primele victime sunt marii retaileri. Lumea se abține de la consum, ținând bănuții la saltea, pentru zile și mai negre. Lumea nu mai umple până la refuz căruciorul de cumpărături de la mall. Mai degrabă ia câte ceva de la alimentara din colț. Sper că n-o să le plângă nimeni de milă mall-urilor când vor ajunge în mare dificultate, mai ales după episodul digitalizării totale a caselor de marcat. Eu le urez de pe acum faliment plăcut.
Lidl a depășit anul trecut miliardul de lei profit. Kauffland a mai urcat în clasament – miliardul l-a depășit demult. Nu ar fi rău dacă ar plăti și impozit pe profit. Doar că nu îi lasă optimizarea fiscală, săracii de ei…
Apropo de sărăcie – în tot iureșul sărbătoririi “diversității”, poate că n-ar fi rău ca _ Kauffland să dedice un dram de finanțare luptei contra săracofobiei și flămândofobiei. Nu de alta, dar societatea asta de îmbuibați de la mall devine medievală ca nivel de dispreț și hate la adresa săracilor și a înfometaților.
Că tot e azi ziua copilului – să știți că, indiferent de starea socială de azi, copiii de săraci vor urca în ascensorul social, cumva, cândva, și se vor impune, în straturile spirituale înalte ale societății, deasupra cinismului și a câinoșenei “elitelor” de azi.

Autor: Gheorghe Piperea

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Problema este ca si magazinele de cartier cumpara marfa tot de la mega-super magazine gen Metro, Selgros si celelalte(pt mica evaziune).Deci prea mult (deloc) nu o sa piarda!