Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Nu știu să existe altundeva în lume așa ceva. Nici măcar în China.”

Din 26 decembrie, toți transportatorii de mărfuri se vor dota cu sisteme digitale conectate la serverul central al ANAF, pentru a pune în aplicare noua reglementare privitoare la RO e-sigiliu. Teoretic, toate mărfurile vor fi e-sigilate, în așa fel încât să se știe oricând, oriunde circulă, în țară sau peste hotare. Un asemenea regim strict există, tot teoretic, pentru alcool, tutun, droguri și precursori de droguri , armament, explozibil și mărfuri care provin din infracțiuni sau contravenții, adică mărfuri riscante sau “pătate”, care nu pot avea un circuit juridic normal. Nu funcționează decât parțial și cu sincope birocratice grave.
Din a doua zi de Crăciun, toate mărfurile intră în acest circuit permanent spionat și bănuit de evaziune, spălare, trafic, fals etc.
În plus, e-sigiliul este, pentru șofer/mecanic de locomotivă/timonier/căpitan de vas etc. fix ca brățara electronică a arestatului/condamnatului cu executare la domiciliu. Sau ca crotalul pus pe urechea vacii. Ori ca dispozitivul electronic de urmărire a animalului pe cale de dispariție.
Nu știu să existe altundeva în lume așa ceva. Nici măcar în China.
De altfel, în UE nu ar putea, legal, să fie conceput așa ceva. Aparent, se opune principiul libertății de circulație a mărfurilor și a persoanelor. Dar cine mai știe cum e cu trans-dreptul european azi?
Aș zice chiar că și Constituția noastră interzice un asemenea regim de spionaj permanent – de ex., art. 45 și art. 135 “vorbesc” despre libertatea economiei și a comerțului. Dar, știu mai bine corifeii constituționali plătiți cu un milion pe an – salariu & pensie. Ei au zis că această lege totalitară este perfect constituțională.
Mai rămâne să vedem, în practică:
– eforturi logistice și costuri cât casa pentru dotarea cu sistemul digital necesar e-sigiliului; nu știu cum vor proceda cei care nu au internet, cloud, IT-iști sau … electricitate;
– amenzi de circulație aplicate de ANAF pentru că nu există e-sigiliu, plus confiscare marfă nesigilată;
– cozi multi-kilometrice la vamă pe motiv că mărfurile nu sunt complet și corect e-sigilate;
– tiruri cu marfă dinspre sau înspre Ucraina (bine, aici nu se pune problema că nu se cade să încurce ANAF geo-politica);
– mașini de particulari oprite de ANAF pentru a verifica dacă nu cumva cară mărfuri ne-e-sigilate.
Avertisment din lege: nu doar marfa se confiscă, ci se ia la stat și mașina utilizată la căratul mărfii ne-e-sigilate.
Și acum: start aplauze măsuri de “luptă” și “combatere” a evaziunii, spălării, traficului, măsuri care nu vor atinge niciodată marii evazioniști, spălători și traficanți, ci doar 3-400 de amărășteni, buni de arătat la teve în calitate de “dujmani” ai poporului.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu