Analize și opinii

Gheorghe Piperea: Greva profesorilor se stinge de la sine, “natural”.

Greva profesorilor se stinge de la sine, “natural”.
Printr-o lege recentă, greva bugetarilor a fost sancționată implicit cu suspendarea salariului pe perioada grevei. Pentru credibilele și inteligentele noastre autorități nu contează Constituția și pactele internaționale la care România este parte (care consacră dreptul neîngrădit la grevă), ci domnia prin lege și prin voința de putere.
Se zice pe aici, pe social media, că lumea ar fi mai bună dacă toată lumea ar respecta toate regulile.
Inclusiv regulile care încalcă drepturile omului?
Inclusiv ordinele țâfnoase ale repetenților și plagiatorilor de ieri, șefii de azi ai acestei colonii?
Cadrele didactice au copii de crescut, facturi de plătit și rate bancare de acoperit – nu pot continua să NU primească salariul. Și așa amărâtul de salariu de 4000 de lei pentru 25 de ani vechime este deja înjumătățit.
Așa-zișii negociatori ai guvernului au știut de la început asta. De aceea nici nu au fost prea agitați la vederea protestelor cu 20 de mii de oameni în stradă. De aceea președintele “nostru” i-a tratat cu aroganță și răceală pe greviști, certându-i că nu se întorc la catedră după ce le-a dat mia de lei (care e, de fapt, 600 de lei, iar în cazul unora ca mine e minus 88 de lei).
Încrederea în aceste forțe politice și în acești vătafi ai corporatocrației era oricum la pământ. Acum e la 2 metri sub pământ.
Cinic, cei de la putere nu văd nici în acest trend un pericol – ei sunt, oricum, încredințați că stăpânii lor neo-feudali le va mai încredința un mandat de vătafi, iar votanții lor captivi vor fi la datorie și în 2024.
Dar lipsa de încredere în acești vătafi se transformă, treptat, în lipsa de încredere în democrația reprezentativă și în România, ca mit și aspirație.
Nu mai vrea nimeni să fie profesor – deja peste 2/3 din personalul didactic calificat are peste 55 de ani. De ce s-ar chinui un copil de 18-22 de ani să facă o facultate după care, la 25 de ani, să primească un salariu de sub trei mii de lei? Din meditații nu fac 6 case decât doi profesori din Sibiu (ghinion), iar munca suplimentară pe uber, pe bolt sau pe motoreta tazz nu e chiar o muncă intelectuală.
E trist că autoritățile au jucat murdar în chestiunea grevei profesorilor, dar e și mai trist că opinia publică nu le-a fost prea favorabilă.
Mai grav e că vine fiecăruia vremea în care va trebui să facă grevă – autoritățile știu acum ce să facă pentru a le anihila, cu ajutorul celor care cred că lumea “liberală” bazată pe reguli e lumea ideală, în care ex-profesorii de Sibiu călătoresc cu avioane de lux de un milion de dolari cursa, iar repetenții și plagiatorii din guvern dau ajutoare de stat de miliarde de euro anual corporațiilor, ca să “mănâncă” și gura lor ceva…
Sunt “șanse” ca, pe acest considerent, opinia publică să nu susțină nici greva cadrelor sanitare, a polițiștilor, a judecătorilor și grefierilor, a lucrătorilor de la metro sau de la transportul public de suprafață, a fermierilor, a funcționarilor publici din ANAF etc.
PS Acea lege care suspendă salariul profesorilor pe durata grevei este neconstituțională – poate fu desființată într-un proces colectiv sau într-un proces declanșat de sindicate.

Autor: Gheorghe Piperea