Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Unde-i mititelul de Hellvig?

Probabil că unii știți ceva sau aveți o explicație. Eu, nu! De ce a întrebat Regele Charles al III-lea de Eduard Hellvig, directorul SRI? Și de ce i-a cerut lui Klaus Iohannis „să-i faciliteze o întîlnire”?

Am încercat să-mi imaginez că directorul SRI i-a făcut un serviciu. Ce fel de serviciu? Lui sau Angliei? În asemenea cazuri, mulțumirile sunt discrete, iar dacă sunt publice se lasă cu un semn de recunoaștere și cu o explicație oficială.

Oricum, între primele lucruri după ce a ajuns la Cotroceni, Regele Charles al III-lea a întrebat de Eduard Hellvig.
-Vreau să-i mulțumesc și să-i strîng mîna! a spus Regele Charles al III-lea.

La această secvență îmi permit să fac o presupunere. Directorul Eduard Hellvig era pe undeva prin preajmă, într-o cameră sau pe un hol, sau în spatele grupului de oficiali (nu după un copac!) și imediat a ieșit în față, arătîndu-se zîmbitor și exclamînd un „iacătă-mă-s, Majestate!” într-o limbă engleză de Sălaj.

Adriana Duțulescu, o jurnalistă cu experiență (și cu contacte!), încearcă o explicație pentru dorința Regelui Charles al III-lea. Cică în tinerețe, Prințul Charles a fost „patronul spiritual al serviciilor secrete britanice” și ”i-a mulțumit lui Hellvig pentru buna cooperare și relațiile dintre SRI și serviciile britanice”. (Adriana Duțulescuu, Digi 24).

Nu cred! Din ce an este Eduard Hellvig director al SRI? A fost numit în 2 martie 2015. Și de cîte ori a vizitat Prințul Charles țara noastră din 2015 și pînă astăzi? Cum se explica faptul că în acești opt ani, „patronul spiritual” al informațiilor secrete engleze n-a avut nici o ocazie să îl întîlnească pe micuțul sprijinitor al Angliei? Noi știam că Eduard Hellvig ia lumină de la serviciile secrete americane. Nu demult, a fost acolo împreună cu adjunctul său pentru cine știe ce sarcini și binecuvîntări. Dacă nu mă înșel, CIA l-a și cadorisit cu o diplomă sau cu o tinichea. Dar despre relațiile sale cu serviciile secrete engleze nu știam nimic!

Eduard Hellvig, la CIA
”Totodată, suveranul britanic i-a mulțumit directorului SRI și pentru cooperarea în privința problemelor legate de războiul din Ucraina”, scrie Adriana Duțulescu în același articol de pe site-ul Digi24.ro.

Vă dați sema ce știre nebună! Hellvig joacă un rol atît de mare în războiul din Ucraina încît Regele Charles al III-lea al Marii Britanii vine la București într-o vizită privată și ține minte că trebuie să-i mulțumească directorului SRI, de altfel singurul sprijin mai acătări al președintelui Klaus Iohannis. Și a ținut să-l vadă și să-i mulțumească! Parcă voia să-l vadă pe binefăcătorul Angliei și al NATO!

Culmea, nici despre rolul lui Hellvig în războiul din Ucraina nu știm mare lucru. Adevărul este că nici președintele României, nici SRI nu ne-au dat nici un fel de informație despre acesta.

Și nici nu știm dacă există!

Dar dacă presupunerea Adrianei Duțulescu nu-i adevărată? Dacă este o presupunere, o ipoteză de părerist? Adriana Duțulescu precizează din chiar începutul articolului său că:

„Suveranul Marii Britanii i-a cerut lui Klaus Iohannis să-i faciliteze o întâlnire cu directorul SRI, Eduard Hellvig, au declarat pentru Digi24.ro surse oficiale”.

Ce vreți mai mult! A.Duțulescu n-a aflat știrea dintr-un tufiș și nici n-a tras cu urechea. Informația că Regele Charles al III-lea „i-a cerut lui Klaus Iohannis să-i faciliteze o întâlnire cu directorul SRI, Eduard Hellvig” vine dintr-o sursă oficială de la Cotroceni. Adică de la unul dintre oamenii prședintelui. Și aproape sigur cu aprobarea acestuia! Altfel, de unde să știe Digi24 (un cunoscut vehicul de informații dinspre SRI și Palatul Cotroceni!?) că Regele Charles al III-lea de cînd a pășit la Președinție, una dintre primele sale propoziții rostite (nu televizate) să fi fost:
-Unde-i Hellvig?
sau
-Vă rog să-l aduceți pe Hellvig că „Vreau să-i mulțumesc și să-i strîng mîna!”

Nu mă îndoiesc cîtuși de puțin de imaginea benefică produsă de legăturile Regelui Charles al III-lea cu țara noastră și despre rolul pozitiv al investițiilor sale în satele Transilvaniei. Dar povestea cu mulțumirile pentru Eduard Hellvig îmi rămîne neclară. Nu pot să-l bănui pe Regele Angliei de implicarea sa într-un aranjament de marketing politic pentru lansarea unui directoraș de servicii secrete, lipsit de coerență și anvergură (și culturală, și politică!). Presupun că vizita privată la Klaus Iohannis, cu gardă, onoruri și intonare de imnuri i-a făcut o plăcere nemărginită, mai ceva ca muzica de la picnicurile de la Valea Zălanului.

La fel, îmi imaginez că președintele Klaus Iohannis își dorește un succesor la Cotroceni care să-i țină tira și să-l protejeze după expirarea mandatului și că acesta, după visele sale, ar putea fi Eduard Hellvig.

Și asta se poate. Și Traian Băsescu a vrut-o pe Elena Udrea și, mai apoi, s-a mulțumit cu promisiunile de protecție ale lui Klaus Iohannis. (Și primarul de Sibiu s-a ținut de cuvînt!) La fel, pot presupune că și Eduard Hellvig se visează urmaș de Iohannis la Palatul Cotroceni! Se poate și sunt destule semne că lucrează la asta. Și el, și președintele. Pledoariile prietenului său Cosmin Gușă pentru un Hellvig președinte l-au scos deja la iveală.

Și l-au făcut deja de rîs!

Dar nu înțeleg ce rol a avut exclamația Regelui Charles al III-lea și cum s-a ajuns la ea!

Autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …si cind raptul Transilvaniei se va repeta, tot asa, ne vom pune un milion de intrebari… chiar traiti cu iluzia ca sotul camilei este indragostit de Romania? chiar credeti ca ii pasa de noi si tara noastra? cel mai bogat om din lume (la modul REAL, nu in ”actiuni” si bani tipariti ori evaluari Forbes) a ”investit” in atitea proprietati de ”dragul” a ceva sau cuiva? o unica intrebare trebuie pusa: DE CE? nu Toscana, nu Valea Loirei, nu Alpii elvetieni ori in Alberta… IN ROMANIA! DE CE? de ani de zile urmaresc ”fenomenul” si nu am nici cea mai mica idee de explicare a acestei ”afectiuni”… dar stiu sigur ceva: IMPERIUL nu face nimic gratuit, nu are sentimente, nu are mila, nu are scrup_ule… IMPERIUL are doar interese si calcule reci, gindeste pe termen lung si are rabdare… dar, orice ar fi, STIU SIGUR ca nu este dragoste fata de noi, nu este NIMIC benefic pentru noi, nu este in interesul viitorului nostru… iar intrebarea ramine si ma ”macina” de prea multi ani deja: DE CE?