Am avut o discuție amplă ieri cu o doamnă jurnalist pe tema amendării cetățenilor care nu își fac analizele medicale preventive periodice.
Aveți în linkul în comentarii și o parte din conținutul articolului, în extrasele de mai jos:
“Discuțiile din ultimele săptămâni, privind amenințarea cu amenzi pentru românii care nu merg la medic preventiv sunt justificate de politicieni prin nevoia alinierii la standardele internaționale în sfera medicală. Se discută despre obligativitatea de a merge la medic, dar în sute de localități nu există nici măcar medic de familie, cu atât mai puțin clinici cu laboratoare pentru analizele medicale, iar bugetele de la Casa de Sănătate se termină în câteva ore, în fiecare lună, obligând toți românii care plătesc asigurări să-și plătească analizele la clinici private. Toate aceste probleme ar fi trebuit să se rezolve până la noua discuție despre obligativitate și amenzi.
Politicienii uită că foarte mulți români nu au nici măcar medic de familie, iar cei care încearcă să-și facă analizele din bugetul pentru care cotizează la Casa de Sănătate sunt trimiși să plătească, la clinici private, pentru că în cele mai multe cazuri „nu mai e buget”, după data de 3 a fiecărei luni”.
„Din păcate, sunt reglementări care pun carul înaintea boilor și au introdus sancțiuni pentru activități pe care oamenii nu le pot face pentru că nu există bani, logistică și resursă umană. Se preia și la noi tendința generală, din tot mai multe țări, dar înainte de a vorbi despre prevenție – care nu e o ideea rea în sine – noi nu avem medici și cabinete medicale suficiente, nu avem bani pentru a susține așa ceva. În plus, nu este normal să fie obligați oamenii să-și plătească analizele medicale pe care nu le pot face din ceea ce au cotizat deja la Casa de Asigurări. Se spune de foarte mult timp că sistemul medical e subfinanțat, dar acum vedem că se vorbește despre necesitatea prevenției, deși nu sunt bani nici măcar pentru tratamentele bolnavilor de diabet, de cancer sau de hepatită. În multe localități nu sunt nici măcar medici de familie. Este o chestiune prost gândită și sper să rămână doar la nivel de declarații politice”.
Notă suplimentară: să nu uităm că peste un milion de persoane anual au rămas la poarta spitalelor, fie pentru că acestea au fost închise în proporție de 80% de Arafat, fie pentru că “nu au fost bani”.
Autor: Gheorghe Piperea
Adauga comentariu