Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Chestia cu “ciuma”, cea cu “fără penali” și cea cu plăcuța suedeză au fost doar pentru fraieri”

Primarii de la mine, din Giurgiu, care anul trecut au trecut de la penele la pesede, trec de la pesede la penele. Ați înțeles ceva? Nu? Nicio problemă, că nici liderii penele sau pesede nu au înțeles nimic, de vreme ce i-au rulat pe respectivii, de la stânga la dreapta, de vreo 4 ori în ultimii 13 ani. E clar că, la nivel de administrație publică locală, penele este pesede și invers. La fel și la nivel de administrație prezidențială. Chestia cu “ciuma”, cea cu “fără penali” și cea cu plăcuța suedeză au fost doar pentru fraieri și pentru cocalarii care se cred eroi ai luptei contra corupției sau contra plandemiei.
Intuitiv, eu am certitudinea că, în 3-6 luni, nu doar că alianța (care, iată, nu e chiar contra naturii) dintre penele și pesede se va rupe în 3-6 luni, ci și că pesede va rămâne la guvernare, preluând poziția de premier. După care se va reconstrui narativul luptei contra corupției, care va aduce din nou în fruntea statului un fals care simulează democrația și preocuparea pentru popor.
Mă tem însă că centrul, partea aparent precaută și echilibrată a politicii, va fi dezavuat, trivializat și chiar neutralizat, în favoarea extremelor, care fac politică excepționalistă, obsedată de acțiune, cu ciocanul, în numele științei voioase. Totul sub bagheta magică și privirea cruntă a lui Arafat, noul Voldemort al tehnocrației “noastre”, a cetățenilor români obișnuiți.