Analize și opinii

Gheorghe Piperea: Adunătura elitelor de la Davos de anul acesta se derulează sub titlul “să reconstruim încrederea”.

Adunătura elitelor de la Davos de anul acesta se derulează sub titlul “să reconstruim încrederea”.
După un dezastru total în “lupta” contra plandemiei și un eșec catastrofic al războiului “sustenabil” din Ucraina, după bășina globală cu claimătceingiul și introducerea pe ușa din dos a democrației vestice a totalitarismului digital și a “inteligenței” artificiale, vine știrea de la Oxfam că, în 2023, din totalul de 21 de mii de miliarde de euro – creștere a avuției globale, 67% s-au dus în conturile deja ultra-pline ale giga-bogaților, restul fiind lăsat restului de 99% din populație.
De fapt, și cifra asta este înșelătoare.
În realitate, crizele planificate care s-au succedat din 2019 încoace au sărăcit clasa medie și au adâncit sărăcia claselor defavorizate, astfel că 90% din 99% au stagnat sau sărăcit.
Mai mult chiar, când ultra-bogații și super-privilegiații neo-feudalismului de azi dau faliment, noi suportăm pagubele, iar nu infractorii care le-au cauzat.
Exemple recente:
(i) Sam Bankman-Fried, tipul cu cryptomonedele, care a cauzat pagube de 16 mld dolari, nu va face pușcărie, iar bani nu mai are, că i-a sifonat în conturile lu’ mă-sa;
(ii) cele două falimente din asigurările din România, cu pagube de 2,3 mld euro, nu au dus la pușcărie pentru niciun vinovat, iar pagubele le acoperim noi, prin creșterea primelor de asigurare care, printre altele, falimentează transportatorii.
Fapt (ne)divers: primilor 20 de miliardari ai lumii interesați de reducerea populației, de imunizarea noastră, a supușilor, și de viitorul fără codoi al lumii (“net zero”) le-a crescut averea, din 2019 încoace, cu 37%. De la 263, la 362 de miliarde de dolari. Just like this…
Tot să reconstruiești încrederea în asemenea elite care câștigă din războaie, plandemii, sărăcirea și înfometarea populației supuse prin frică, delațiune și pușcărie digitală și, în general, din dezastre și tragedii planificate.
Plus îndatorare.
Numai SUA a ajuns la o datorie publică de 34 de mii de mld de dolari, care înseamnă faliment în orice univers, dar nu și în cel în care SUA tipăresc dolari…
La fel stau lucrurile cu marile economii ale UE.
China este, de asemenea, hiper-îndatorată, dar are popor mult și prost plătit, hrănit și cazat, iar Rusia este sub embargo economic, dar are resurse infinite și stabilitate politică totalitară.
E un an crucial, fraților. E anul leilor neînduplecați.
Hai Liberare!