Analize și opinii

Gaură de miliarde de euro! Organizarea turneului de fotbal a lovit dur în economiile Poloniei şi Ucrainei!

Polonia şi Ucraina au cheltuit zeci de miliarde de euro pe infrastructură şi stadioane. Încasările de pe urma evenimentului pentru care s-au pregătit şase ani de zile nu va acoperi nici măcar 5% din valoarea totală a investiţiilor asumate.

Organizarea CE 2012 a propulsat infrastructura Poloniei şi a Ucrainei cu 30 de ani în viitor. Afirmaţia îi aparţine chiar preşedintelui UEFA, Michel Platini, care este de părere că “moştenirea” lăsată în urmă de Euro 2012 este cât se poate de valoroasă. “Eu susţin că la nivel de infrastructură, de reţele de comunicaţii, Ucraina şi Polonia au făcut un salt de calitate de 30 de ani. Rămâne o moştenire foarte importantă după Euro, lucruri care uşurează viaţa oamenilor”, a spus francezul într-o conferinţă organizată săptămâna aceasta la Varşovia.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că “saltul” celor două state a fost finanţat, în mare parte, din bani publici împrumutaţi şi nu din atragerea unor fonduri provenite de la parteneri din mediul privat, cum plănuiau autorităţile în 2007, când li s-a încredinţat găz­duirea com­pe­tiţiei. Ucraina se aştepta, spre exemplu, ca mediul privat să acopere circa 60% din valoarea investiţiilor, însă modernizarea drumurilor, căile ferate de mare viteză şi extinderea aeroporturilor a fost acoperită din bani de la buget, mai exact, peste 10 miliarde de euro. Singura contribuţie a mediului privat a fost construcţia şi modernizarea a două stadioane, respectiv cele din Doneţk şi Harkov.

Pe polonezi, aventura europeană i-a costat peste 19 miliarde de euro, bani investiţi, printre altele, în construcţia unor autostrăzi care nu sunt gata nici până azi. La această cifră se mai adaugă alte 4,5 miliarde de euro destinate construirii şi renovării stadioanelor, precum şi 1,8 miliarde de euro pentru extinderea şi reabilitarea aeroporturilor din cele patru oraşe gazdă.

În 2007, la Cardiff, Polonia şi Ucraina au reuşit să-i convingă pe oficialii UEFA că ambiţiile lor le întrec pe cele ale unor state creditate cu şanse mai mari de succes. La Congresul UEFA din acel an, cele două ţări au obţinut mai multe voturi decât marea favorită Italia, refuzată din pricina scandalului “Calciopoli”, izbucnit cu un an înainte, când s-a descoperit că cinci cluburi mari aranjau meciurile din campionat cu ajutorul arbitrilor.

Polonia ar urma să “câştige” 500 de milioane de euro
Polonia ar avea de câştigat între 400 şi 560 de milioane de euro în calitate de gazdă a Euro 2012, reiese dintr-un raport al Grupului Erste. Cheltuielile s-au ridicat însă la circa 19,8 miliarde de euro, dintre care 86% reprezintă investiţiile în drumuri, transport urban, căi ferate şi aeroporturi, spun specialiştii grupului austriac. “Efectul beneficiilor generate de turism va fi probabil de scurtă durată, ajutând doar la acoperirea cheltuielilor extraordinare (de exemplu cu măsurile de securitate). În ceea ce priveşte efectele pe termen lung pentru turismul Poloniei, considerăm că acestea sunt cu atât mai discutabile”, a explicat Birgit Niessner, analist şef Macro/Fixed Income ECE în cadrul Erste Group. Estimările analiştilor austrieci sugerează că cei 500-700 de mii de vizitatori aşteptaţi vor cheltui în medie 800 de euro pentru o mini-vacanţă de 3-4 nopţi petrecută în Polonia. Pe termen mediu însă, pregătirile pentru Euro 2012, mai exact dezvoltarea de infrastructură rutieră şi ferată, vor susţine creşterea economică a statului polonez, susţin oficialii Comisiei Europene. Astfel, pentru anul 2012 se prognozează o creştere a PIB-ului de 2,5%. Mai mult, noile locuri de muncă create în această perioadă vor face ca statul să-şi respecte şi ţinta de şomaj din acest an, de 12,3%, susţine ministrul polonez al Muncii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Cu toate acestea, statul nu a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit toate planurile privind Euro 2012. Având în vedere că distanţele dintre cele opt stadioane sunt de până la 2.000 de kilometri, Polonia s-a angajat să finalizeze mai multe autostrăzi care să uşureze parcurgerea traseelor foarte mari, însă lucrările la unele tronsoane nu au fost finalizate. Într-o încercare disperată de a salva situaţia, guvernul polonez a anunţat la sfârşitul lunii februarie că intenţionează să modifice anumite prevederi legislative astfel încât autostrăzile aflate în construcţie să poată fi date în folosinţă chiar şi neterminate atât timp cât sunt evaluate drept sigure.
Ucraina a cheltuit în total 9% din PIB (10,4 miliarde de euro) în perioada 2008-2012 pentru tot ce a însemnat Euro 2012, se arată în raportul Erste. Chiar şi aşa, cei circa 500.000 de vizitatori aşteptaţi la meciurile din Ucraina vor cheltui doar 400 de milioane de euro.

Ucraina pierde peste şase miliarde
Analiştii austrieci mai precizează că 85% din cheltuielile totale au fost direcţionate către infrastructura absolut necesară. “Drumurile care fac legătura între cele mai mari oraşe au fost complet modernizate. De exemplu, distanţa de 540 km dintre Lvov şi Kiev putea fi parcursă cu trenul în 7-10 ore. Trenurile importate din Coreea vor merge cu 180 de km pe oră pe noile linii de cale ferată, ceea ce reprezintă un progres uriaş pentru Ucraina”, susţine Niessner, analist al grupului austriac. Modernizarea a fost însă finanţată din bani publici. Bugetul de stat a acoperit investiţii de 5,2 miliarde de euro, iar dacă mai adăugăm şi contribuţia companiilor de stat şi a celor private, suma sare de 10 miliarde de euro, susţine Andriy Kolpakov, managing partner al grupului de cercetare Da Vinci AG.
Practic, economistul estimează că pierderile totale ale Ucrainei se vor situa între 4,7 şi 6,3 miliarde de euro. “În concluzie, bugetul de stat a fost împovărat cu datorii suplimentare, iar contribuabilii ucraineni vor plăti ani buni de acum înainte vacanţa Euro 2012”, spune Erik Nayman, de la firma de brokeraj Capital Times.

19 miliarde de euro a cheltuit Polonia pentru organizarea CE 2012
10,4 miliarde de euro a cheltuit Ucraina pentru organizarea CE 2012

Alexandra Pele – prosport.ro