Analize și opinii

Gânditorii de la Cotroceni au scris pe bilețel: „Îl meritați pe Florin Cîțu”

Într-un dialog cu cei de la „Adevărul”, Florin Cîțu, premierul ca și desemnat, spunea senin în martie 2018: „Eu cred că trebuie să terminăm cu această propagandă că Învățământul și Sănătatea reprezintă prioritatea zero în România. Trebuie să avem curajul să spunem că sectorul privat trebuie să fie prioritatea zero în România, și nu Învățământul, nu Sănătatea”!

Mulți ar fi tentați să sară la gîtul omului: „Ce faci, nene, distrugi obiectivele de interes național ale României?” Dacă însă stăm strîmb și cujetăm drept, vom observa că Florin Cîțu n-a făcut altceva decît să-și exprime crezul.

Și, avînd în vedere că între timp a și deținut fotoliul de ministru al Finanțelor, putem să constatăm că Cîțu (sic!) chiar s-a ținut de acest crez, lucru ușor de văzut: practic, Învățămîntul nu mai există decît sub forma acestei caricaturi on-line, fără internet și fără calculatoare, iar Sănătatea este în comă profundă, fără paturi la ATI, cu mii de morți împachetați în saci de plastic, cu sau fără Coronavirus!

Problema lui Florin Cîțu, care ar fi trebuit să-l scoată din orice calcule pentru numirea în vreo funcție publică, este că această declarație din 2018 contrazice „Strategia națională de securitate”, elaborată de CSAT și semnată personal de Klaus Iohannis, pune atît Sănătatea, cît și Învățămîntul între obiectivele de interes național, pe care se bazează întreaga Strategie:

Chiar din Introducere, la punctul 3, conceptul de „Securitate națională” este definit în următoarele domenii: „apărare, ordine publică, activitatea de informații, EDUCAȚIE, SĂNĂTATE, economic, energetic, financiar”, așa cum citim la punctul 3:

În aceste condiții, cum se explică faptul că tocmai cel care scoate Sănătatea și Învîțămîntul dintre obiectivele de interes național este desemnat ca Prim-ministru? Mai ales acum, cînd exact aceste două domenii sînt afectate dramatic de pandemia Coronavirus și cînd întreaga planetă manifestă preocupări speciale pentru aceste domenii?

Adică nu s-a mai găsit nimeni care să conducă noul Guvern ce se va forma decît acest personaj de-a dreptul ridicol, dispus oricînd să devină caricatură politică, așa cum s-a întîmplat în martie anul acesta, cînd și-a retras desemnarea pentru același post de Prim-ministru pentru a-i face loc lui Ludovic Orban, cel care-l propune acum să-i fie succesor?

Parcă am fi în filme cu proști, cu oameni dispuși să-și bată singuri joc de ei. Numai că, în astfel de filme, scopul urmărit este provocarea rîsului în rîndul spectatorilor.

În schimb, prin ceea ce face cu această desemnare „la mișto” a lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, Iohannis nu mai provoacă rîsul, ci groaza, devenind astfel un fel de Hitchcock al vremurilor noastre, ceva mai sadic însă.

Autor: Ion Spânu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • @mitica La Cotroceni a exista candva , pe vremea cand inca s e numea Palatul Pionierilor , un fel de mini gradina zoologica . Acum nu mai exista decat , un bivol teutonic inconjurat de catre sobolanii de rigoare .