Analize și opinii

Fotografiatul in spatiul public dauneaza grav libertatii!

Desi au trecut 20 de ani de la revolutie, se pare ca unele obiceiuri nu au disparut. Astazi va prezentam cazul unui tanar care a fotografiat o masina de politie parcata fix intr-o statie de autobuz,din Targoviste. Ce a urmat dupa este demn de anale.

Fara sa stea pe ganduri, organele abilitate au si ridicat “infractorul” si l-au dus la sectie pentru declaratii. Pe drum tanarul nu a reusit sa afle motivul pentru care a fost bagat in masina, primind un raspuns foarte elegant: “Nu este sechestrare, este conducere la sediul politiei”.

De mentionat ca articolul 31 din Legea politiei prevede la punctul b) ca o persoana poate fi “condusa la sectie” doar daca identitatea ei nu poate fi stabilita sau daca pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale.

b) sa conduca la sediul politiei pe cei care, prin actiunile lor, pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii; in cazurile nerespectarii dispozitiilor date de politist, acesta este indreptatit sa foloseasca forta; verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 24 de ore, ca masura administrativa;

Oare in aceasta situatie tanarul a periclitat valorile sociale (masini de politie parcate ilegal)?

Ajunsi la sectie, evenimentele au devenit din ce in ce mai comice. Citatul urmator este transcrierea mot-a-mot a spuselor unui politist din incinta: “In conformitate cu ordonanta de guvern inchideti telefonul, ne predati acumulatorul si telefonul il tineti dumneavoastra“. (Chiar as vrea sa vad si eu ordonanta aia de guvern).

Cu chiu cu vai tanarul a reusit sa “smulga” baza legala pentru care a fost adus la sectie: Articoul 272 din Codul Penal.

“Art. 272 – Retinerea sau distrugerea unui inscris emis de un organ de urmarire penala, de o instanta de judecata sau de un alt organ de jurisdictie, ori impiedicarea in orice mod ca un inscris destinat unuia dintre organele sus-aratate sa ajunga la acesta, cand astfel de inscrisuri sunt necesare solutionarii unei cauze, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani”.

“Art. 272 indice 1 – Presiuni asupra justitiei: Declaratiile publice defaimatoare la adresa judecatorului, procurorului ori a organelor de cercetare penala, facute in scop de intimidare sau de influentare a acestora, de oricare dintre parti, precum si de faptuitor sau invinuit ori de reprezentantii lor, in timpul unei proceduri judiciare, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

“Art. 272 indice 2 – Sfidarea organelor judiciare: (1) Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau amenintatoare de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a procurorului se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte ori gesture jignitoare, obscene sau amenintatoare nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui judecator sau procuror, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei”.

Citind cele trei sectiuni ale articolului am descoperit cu stupoare ca “militianul” ori a zis la oha numarul articolului, ori se crede judecator sau procuror.

Exista si posibilitatea ca cei doi politisti sa fi avut calitatea de organe de cercetare penala, dar in acest caz, conform art. 202 din Codul de Procedura Penala (CPP), nu cumva erau obligati sa isi termine ancheta in curs mai degraba decat sa se ia de un pieton care ii fotografia in spatiu public?.

sursa: http://www.apropo.ro/lol/fotografiatul-in-spatiul-public-dauneaza-grav-libertatii-foto-video-3903252

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Mizerabili politistii. Mentalitate de comunisti si gangsteri. Trebuiau da-ti afara din politie. De acea tara este plina de incompetenti si cretini in posturi de conducere si guvern. Iti pling de mila Romanie!!!

 • @ryan
  Si inca o bila neagra pentru comunisti, nu-i asa? Ce legatura este intre un politist(nici macar militian, daca ryan stie ce-i ala) si comunisti? Numai manelistii care-i plang de mila Romaniei intr-o limba straina romanilor adevarati stiu(mai invata sa scrii).

 • Ptr. Antimaneleisti,
  Da multumesc ptr. batjocura ta ieftina. Ti-ai pus cumva intrebarea ca poate graba de a scrie la calculator poate fi cauza greselilor. Nu caut sa impresionez pe nimeni(mai ales pe tine.)
  Tu simti nevoia de a cirpi pe toata lumea? Te crezi cumva un intelectual emancipat prea bun ptr restul tarii? Te asigur, daca si tu ai fi fost plecat din tara de mai mult de 20 de ani nici tu nu ai scrie mai bine.
  Daca tara este in paragina morala, spirituala si materiala si daca omeniea si decenta nu mai exista, poate ca si tu ai contribuit cu ceva la decaderea aceasta.
  Cu oameni cu o astfel de atitudine obraznica si nesimtita ca si a ta nu ma mir ca Romania este si va ramine o epava. Rusine!

 • Mie sa-mi fie rusine?
  Pai antimanelismul inseamna intelectualism? Inseamna ca nu vreau sa-mi fie rusine ca sunt roman. Asta ar fi singurul motiv pentru care ar trebui sa-mi fie rusine: ca aproape majoritatea romanilor s-au manelizat si se baga in seama reprosandu-le altora ce ar putea sa-si reproseze in primul rand lor. Nu mai spun de anticomunismul asta strigat cu orice ocazie, chiar daca n-are nici o legatura cu subiectul.
  Internetul asta e nociv tare… Le da apa la moara la toti “plecatii” din tara…

 • Sunt tari frate pedeleii! Daca au sef pe unul de a lor, pe Blaga, se poarta ca un militian. Dar la asa popor, asa conducatori, cu asa “militieni”, asa “antimanelisti”(sic). Mutu-l in gura pe Brucan, ca a avut dreptate ca sunt 20 de milioane de prosti in tara asta. Culmea este ca n-au plecat toti la capsuni, unii mai freaca ridichea pe aici, si si-au luiat si PC.Si au si internet frate. Cu discutii de astea intre romani, capii Romaniei, dupa ce arunca o privire pe postarile de pe net, dau comanda, futetii in continuare ca sunt tot prosti. Nu s-au unit.

 • @Doru Dascalu
  Si cum ai vedea mataluta o unire intre un comunist necapsunar cu PC si manleisti sub obladuirea unor anticomunisti de dragul intelectualitatii de dreapta?
  Ce treaba are pedelacul cu capsunarii sau comunistii adevarati?
  Comentariile astea offtopic si bagatul ca musca-n lapte le dau satisfactie pedelacilor si smecherilor care va maneresc voua mintile.

 • Antimanelisti,
  Mda. Si injurind, batjocorind si ragind ca si un magar in calduri nu da dovada decit the prostia “intelectuala” din care se pare ca faci si tu parte si iti aduci contribuitia din plin pe internet. Ai cumva afinitati legionare mon cher? Crezi ca asta este solutia ideala la indobitocirea nationala?
  P.S. Spuneai ca anticomunism nu are nici o legatura cu subiectul. Se pare ca nu ai inteles primul comentariu. Mai citeste din nou si gindeste. Un comportament ca si al politistilor de mai sus este abuziv si idiotic. In ori care parte a lumii civilizate, ei ar fi fost pusi la disciplina inclusiv concediere ptr abuz de putere. Sint mai mult de 20 de ani de “libertate” dar mentalitatea fanariota si comunista inca dainueste din plin.

 • Foarte interesant. Pentru cultura ta generala:legionarii erau anticomunisti, deci eu, care am atras atentia ca anticomunismul TAU nu are legatura cu politistii din clip, n-am “afinitati legionare”. Comunismul nu inseamna ceausism sau iliescianism. E o ideologie care a fost folosita gresit de catre unii, apoi folosita abuziv de catre altii, apoi condamnata de catre aceiasi. Mentalitatea fanariota langa cea comunista e o eroare intentionata, perversa, folosita de voi, postacii diversionisti, care probabil sunteti platiti la nr de cuvinte anticomuniste folosite(ce tare seamana cu reclamele din filmul “Idiocracy”!). Iar daca nu esti platit pt anticomunismul asta prostesc afisat pe net, atunci si mai rau pt tine. Pt ceilalti oricum e rau cu atatia indobitociti “anticomunisti”.

 • Ptr. Antimanelisti
  Domnul meu,
  Vad ca nu incetezi sa uimesti cu impertinenta si acuzatiile ta. Nu mai am adjective ptr a descrie atitudinea ta. Sincer dupa ce mai studiezi un pic si mai inveti sa ai o discutie civilizata fara etichete, atunci poate vom mai continua. Pina atunci execitiul acesta de comunicare cu tine este o pierdere de vreme. Noroc.