Analize și opinii

FILOSOFIE ȘI ETICĂ ECONOMICĂ

Urmăresc dezbateri pe Fb. Individualism vs. Colectivism. Evident, polarizare extremă, cum știu oamenii mânați de umori să facă.
Fiecare aderă la o ideologie și ține cu dinții de ea. Eu sunt de dreapta, eu sunt de stânga…! Foarte bine, dar de ce ești ce ești? Care e finalitatea, scopul? Fiindcă altfel…!
Finalitatea ar trebui să fie una singură: solidaritatea cu ființa umană. Fiindcă suntem oameni. Nicio ideologie – de stânga sau de dreapta – n-are valoare în ea însăși. Valoarea constă în cât de mult bine aduc ele umanității.
Poate aduce asta dreapta? Evident! Susține libera inițiativă, inventivitatea, produce, aduce plus-valoare… Și prin taxele declarate, CINSTIT, asigură resursele de trai, minime, celor care nu și le pot asigura.
Poate stânga, administrând corect veniturile aduse de privat, susținându-l, prin politici economice să și le mărească, și distribuindu-le echitabil, doar celor care au nevoie, fiind în imposibilitatea de a le obține, să ridice nivelul de trai?
ATENȚIE! INDIVIDUALISMUL nu este un scop în sine. Ci un MIJLOC prin care individul aduce plus-valoare pentru el și în societate.
Când cei care au și înțeleg asta nu mai fură de la stat, fiindcă empatizează cu gloata, și cei care pot munci nu mai așteaptă pomeni, fiindcă și ei empatizează cu gloata, se închide cercul.
Opinia mea? Dreapta și stânga nu sunt cheia. CHEIA sunt ETICA ȘI MORALA INDIVIDUALĂ. Astea definesc omul, societatea. Dacă ești de dreapta și rechin, cui ajută? Dacă ești de stânga și stai cu mâna întinsă, cui?
DREAPTA fără ETICĂ duce la barbarie. STÂNGA fără ETICĂ, la totalitarism. ETICA cui, poate întreba cineva acum? UNA SINGURĂ ESTE: SĂ IUBEȘTI PE APROAPELE TĂU CA PE TINE ÎNSUȚI!
CAPISCI, IDEOLOGUL LUI PEȘTE? Asta rezolvă tot! Cine își iubește aproapele nu-și bate capul cu stânga și dreapta. Se rezolvă de la sine. Reglează economia. Aici e cheia! Fără iubire de semeni, te refugiezi în ideologii. ,,Te scoți!”