Analize și opinii

“Experimentul Romania”: Explozia preturilor, efectul pervers al scumpirii gazelor

“FMI si UE fac experimente la nivelul Romaniei fiindca au gasit un guvern slab, incapabil sa protejeze interesul national. Scumpirea gazelor si a energiei la producatorii economici va avea un impact care va duce la o crestere inflationista puternica. Primele scumpiri vor fi cele care au o componenta de gaz majorata iar dupa aceea vor veni in cascada celelalte cresteri de preturi. Efectul pervers al unei asemenea masuri il vom plati ani intregi de-acum incolo”, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

De ce trebuie sa scumpim pretul la gaze si energie asa cum cere FMI?

Interesul FMI este ca multinationalele care detin companiile de retele de distributie locala sa-si mareasca profitul.

Nimeni nu a liberalizat piata energetica.

FMI si UE fac experimente la nivelul Romaniei fiindca au gasit un guvern slab, incapabil sa protejeze interesul national.

Devenim incapabili sa ne adaptam pietei, insa avem doua provocari simultane.

Pe de o parte avem restructurarea de fond, care se face in pietele romanesti si se refera la adaptabilitatea operatorilor economici, care au informatii limitate.

Nu inseamna ca nu avem acces la informatie, insa educatia actorilor din piata este limitata.

Pe de alta parte, forta de munca competenta si preturile deosebit de mici sunt anulate prin aceste masuri.

Care vor fi principalele consecinte?

Uitati-va la ceea ce se intampla in domeniul agriculturii. Desi avem preturi foarte mici, produsele agricole romanesti devin mai scumpe decat produsele externe.

Nu discutam despre anumite calitati pe care produsele externe nu le indeplinesc, discutam de pret.

Produsele romanesti sunt necompetitive astazi.

E mai usor de exportat in afara decat de vandut in interiorul pietei romanesti.

Problema este ca fiecare tara isi utilizeaza avantajele naturale proprii in vederea cresterii competitivitatii.

Pentru orice export masiv, care nu este echilibrat de un import corespunzator, cineva pe piata internationala pierde.

Pentru populatie pretul va creste din 2013. Va creste mai repede de atat?

Daca pentru populatie pretul gazului va creste din 2013 dar in acelasi timp salariul minim si mediu vor creste corespunzator, puterea de cumparare a cetatenilor  s-ar conserva.

Scumpirea gazelor si a energiei la producatorii economici va avea un impact care va duce la o crestere inflationista puternica.

Pe de o parte, ni se spune ca inflatia trebuie s-o avem la 4,4%, dar o asemenea masura de liberalizare ne va face sa depasim cu mult tinta de stabilitate financiara pe care ne-am propus-o.

Atunci de ce o facem? Ca sa dam castig de cauza unor companii multinationale care sunt in domeniul distributiei sau o facem ca sa dezvoltam un sistem economic sanatos?

Nu este nimic benefic pentru sistemul economiei nationale. Companiile respective au profituri enorme.

Prin privatizari absurde, marja lor de profit a crescut foarte mult, iar accizele care se platesc statului roman sunt foarte mici.

Pentru populatie preturile ar putea respecta termenul de 2 ani de zile, dar nu asta este problema.

Impactul este la preturile de consum. In paine, gazul este o componenta importanta, fiindca toate cuptoarele de paine sunt pe gaze.

Problemele legate de alte componente din petrochimie care se folosesc in agricultura si care se vor reflecta in produsele agricole, vor face ca toate preturile sa salte.

Este un efect pe care il vom vedea in aproximativ 12 luni.

Primele scumpiri vor fi cele care au o componenta de gaz majorata, cum sunt cele din petrochimie, agricultura, din domeniul sistemului de incalzit termic, iar dupa aceea vor veni in cascada celelalte cresteri de preturi.

Suntem impotriva acestei masuri.

Este evident ca acest lucru va avea un efect dezastruos si ne va crea mari probleme in capacitatea de adaptare si de desfacere a pietei romanesti.

Consumul national se va reduce si mai mult.

Premierul a spus ca este preocupat ca preturile, atat la gaze, cat si la benzina, sa fie cat mai apropiate de posibilitatile financiare ale romanilor.

Domnul premier nu are informatiile necesare.

Exista o schema care ar fi trebuit sa simuleze ce inseamna cresterea pretului la gaze si care este efectul in lant in sistem.

Daca i s-ar fi demonstrat acest lucru, ar fi constatat ca efectul este dezastruos.

Efectul pervers al unei asemenea masuri il vom plati ani intregi de-acum incolo.

Relatia operator economic-consumator-piata, un triunghi care ar trebui sa functioneze, are un sistem de amortizare multiplu si ajunge la stabilitate intr-un timp indelungat.

Ganditi-va ca marirea TVA-ului si cresterea pretului la gaze se vor amortiza in sistemul pietei romanesti in 2 ani de acum incolo.

Efectul va fi o crestere a preturilor, cu scaderea consumului la populatie si scaderea puterii de cumparare a majoritatii populatiei.

Joaca FMI corect?

FMI este o banca si raspunde de interesele celor care pun direct sau indirect bani in structura sa.

FMI apara interesele multinationalelor pe care le reprezinta.

Din punct de vedere tehnic, FMI a demonstrat ca nu are capacitate de predictibilitate si nici de masuri adecvate.

Discutam de incapacitatea FMI-ului de a prognostica criza.

FMI-ul nu a prezis criza, iar masurile propuse pentru combaterea crizei nu sunt cele mai adecvate.

Multe tari refuza ajutorul FMI, insa pe noi ne-a prins la inghesuiala.

Interviu de Oana Dumitroiu
sursa: bloombiz.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Exceptional articol, cuprinzator si de inteles.
    Ei au manipulat cusurul nr. 1 al Romanilor care este: Preferinta sa cumpere produse din afara (ca-s mai bune) pina si imprumut la FMI decit sa-si ajute vecinul cumparind produsele lui. Nu sint bune? Atunci de ce talentul si profesionalismul Roman se cauta in strainatate? Voi trebuie sa va bucurati de succesul vecinului care la rindul lui trebuie sa-si iubeasca vecinii. Altfel.. ASTA va continua pina la disparitie. Faceti un grafic si analizati. Cred ca si D-zeu va ride daca nu sinteti vecini buni in tara voastra. Sper ca acest cusur va fi invins cit de curind, asta daca nu intervine cusurul nr.2 “da doamne omului mintea Romanului cea de pe urma”. Scuze daca gresesc.