Analize și opinii

Epoca lumii unipolare s-a încheiat

Epoca lumii unipolare s-a încheiat.
Scindarea de Occident este ireversibilă și definitivă. Niciun fel presiune din partea Occidentului nu va putea schimba nimic.
Rusia si-a revenit, precum pasarea Phoenix din cenușă. Și-a recăpătat suveranitatea.
Întărirea suveranității politice și economice este prioritatea Prezidentului Rus Vladimir Vladimirovici Putin.
Uniunea Europeană dimpotrivă, și-a pierdut suveranitatea politică. Criza actuală arată, că UE nu este pregătită să joace rolul unui actor independent și suveran pe arena politicii globale.
Astăzi, UE este reprezentată de niște vasali lipsiți de putere politică și militară.
Viitoarea Ordine mondială, deja în vigoare, va fi formată din state suverane puternice.
Pe plan economic, rubla rusă este cea mai puternică monedă din acest an.
E în continuă creștere. Devine cea mai performantă monedă. Nimeni nu se aștepta la o asemenea întorsătură de lucruri. Toate pachetele de sancțiuni impuse de occident Federaţiei Ruse în loc să destabilizeze și să distrugă economic Rusia, au devenit o lovitură de bumerang împotriva Occidentului.
,,Aceasta este o situație neobișnuită”, a spus Jeffrey Frankel profesor de la Kennedy School din Harvard.
,,De obicei într-un stat, care trebuie să înfrunte niște sancțiuni internaționale plus un conflict militar, are loc fuga investitorilor și o scurgere de capital, care duce prin urmare la o devalorizare a monedei.
Dar măsurile neobișnuit de energice ale Rusiei pentru a preveni fuga de bani a țării, combinate cu creșterea bruscă a prețului combustibilului, creează cererea pentru rublă și îi măresc valoarea. Stabilitatea rublei este ca un scut pentru Rusia împotriva sancțiunilor economice din occident. Acesta este un caz fără precedent. “

Autor: Ivan Grigorevici