Analize și opinii

Elena Radu: Se vrea legiferarea abuzivă a monitorizării în masă și a controlului populație

Guvernul a adoptat O.U.G.-ul privind platforma de cloud guvernamental – punând bazele monitorizării în masă și a controlului populației. Aceasta O.U.G. este un alt act normativ prin care se creează infrastructura pentru implementarea identitatii digitale unice (portofelul digital) care urmeaza sa fie adoptat in curand de catre Parlamentul European.

Sub pretextul ca „nu apucam banii de la UE” s-a dat aceasta O.U.G. prin care sunt restrânse: dreptul la viața privată, intimă și familială, secretul corespondenței și libertatea de exprimare (aspecte care erau recunoscute în proiectul de O.U.G. pus în dezbatere publica).

Nu se putea reglementa prin O.U.G. în aceasta privință.

In plus, în O.U.G.-ul adoptat ieri, nimic nu este definit. Totul urmează să se stabilească prin H.G. de catre Guvern: și care instituții și autoritati publice vor pune datele în cloudul guvernamental și ce tipuri de date personale se prelucreaza.

S.R.I.-ul si S.T.S.-ul vor avea acces la datele cetățenilor pentru ca au atribuții administrarea operațională a cloudului guvernamental.

Practic prin aceasta O.U.G. s-a dat un cec în alb guvernului să facă ce vrea cu datele pe care le colectează orice instituție și autoritate publică cu privire la cetățeni, inclusiv cu datele colectate de primarii prin camerele de supraveghere montate în localități (pentru ca O.U.G. ul definește ca date inclusiv înregistrările audio, video, sau audiovizuale).

S-au introdus în O.U.G. articole pentru a crea o falsă impresie ca se respecta G.D.P.R.-ul. In conditiile în care în O.U.G. nu se menționează în mod expres ce baze de date vor fi găzduite în cloud și cum vor fi folosite în mod exact (ce servicii se vor oferi din cloud), urmând să stabileasca guvernul prin HG, nu se respectă nicio legislație pe G.D.P.R.

Nu putem accepta ca o asermenea O.U.G. să fie publicată în Monitorul Oficial și să intre în vigoare, daca nu vreti ca România să devină China și să se implementeze un fel de sistem al creditului social.

Pentru ca aceasta ordonanță de urgență asta face: pune bazele unui astfel de sistem[1].

PS: Unde sunteti sa va manifestati dezacordul?

Unde sunt masinile din piata Victoriei?

Ca daca ati uitat, asa au scos articolul cu introducerea certific din OUG (dupa adoptare si pana la publicarea in Monitorul Oficial)

Am scris despre pericolul din proiectul de O.U.G. și nu s-a modificat mai nimic[2].

Autor: Elena Radu

Sursa: art-emis.ro

————————————————-