Analize și opinii

DRUMUL DE LA „INTELECTUALUL LUI BĂSESCU” LA „INTELECTUALUL LUI MĂLIN BOT”

Am observat că toată lumea scrie despre Liiceanu, Blandiana și Dinescu și despre micul lor schimb de măscări, așa că mi-am amintit și eu o secvență de neuitat cu filosoful Gabriel din noiembrie 2017, de la deschiderea Târgului de carte GAUDEAMUS. Dacă doriți să revedeți…
„Salturile calitative fac întotdeauna „sarea și piperul” unei vieți bogat spirituale, iar Gabriel Liiceanu tinde spre condimentarea anostei sale existențe, la fel cum Lucian Papici a cugetat că Dan Voiculescu este „sarea și piperul” la care dorea să ajungă, mai demult, pe când sistemul nu scăpase încă de dânsul (procurorul perfect, cu două-trei dosare în lucru) cu-n șut în dos și cu direcția „…marș la Parchetul din provincie, de unde ai venit, prostovane! ”.
Ah! unde sunt frumoasele vremuri pe când Băsescu Traian trimitea avionul după Gabriel Liiceanu, să-l ia din fața blocului, ca să-l ducă la un „spirit de glumă și-un șpriț de vin” la vila prezidențială de la Neptun… 10 000 de „parai” cursa dus-întors, dar ce? nu merita el? Merita… mereu a meritat… Nu mă îndoiesc că ar fi devenit și intelectualul lui Klaus, dar acesta din urmă nu l-a invitat să-l facă intelectualul său, că nu știe să joace tenis… și nici nu merge cu bicicleta… deși doar-doar ca să-l bage în seamă prezidentul, Liiceanu am auzit că și-a băgat recent două biciclete în garaj: una se numește TRUMPINA iar cealaltă MERKELINA, în numele definitivei sale opțiuni euroatlantice… doar știți că el obișnuiește să-și boteze mijloacele de transport personale, de pe vremea lui AUDI-SIEGFRIED și ALFA ROMEO-MARCELLO!
Din păcate președintele Klaus nici n-a apărut la târgul GAUDEAMUS, deși Gabriel se pregătise să-i facă o ofertă de nerefuzat: editura HUMANITAS era dispusă să tipărească în 27 de limbi de largă circulație opera de maturitate a președintelui, celebra „DE CE E ÎNTUNERIC NOAPTEA?”. I-ar fi propus o ediție de lux a lucrării care a extaziat lumea științifică românească, un volum legat în piele, cu miniaturi executate în timpul liber, între două conferințe, de însuși Dan Perjovschi; pentru varianta audio, doamna Oana Pellea –„scriitor, om și artist”– ar fi citit textul cu intonație maximă… iar Tudor Chirilă, care deja lucrează la o operă rock cu titlul DE CE E ÎNTUNERIC NOAPTEA ÎN „VAMĂ”? s-ar fi implicat și el, cu un concert… O ofertă de nerefuzat, așa cum am spus…
Însă, cum președintele nu a venit, Gabriel a fost nevoit să se orienteze rapid către un alt conducător marcant în slujba căruia să se poată așeza cu tot avântul său tineresc de om trecut de 75 de ani, dar uns cu toate alifiile „Carolina Herrera”, ca să zic așa… și l-a găsit pe Mălin Bot. Acesta era însoțit de alți intelectuali de marcă , printre care Bogdănel Stan, omul care-i scutura cătușele în față lui Dragnea Liviu și care studiază în prezent „o variantă românească de scriere incluzivă” care să facă dreptate și analfabeților, categoria avansați, propunând lumii civilizate, de pe FACEBOOK, construcții lingvistice îndrăznețe, cum ar fi :
„…de aici se trag toate amenzile abuzive in valuare de 50 de miliuane ! finca am luptat cu mai multi camarazi in potriva hotilor si a penalilor in potriva guvernului pesedist finca nu vrem sa fim condusi de hoti si penali finca am strigat jos psd ciuma rosie nu vrem sa fim condusi de hoti ! finca iam daruit ca moral o pereche de catuse din jucarie ! care se gasesc in jimbo 10 lei perechea !”
Sesizând avangardismul sălbatic al grupului , precum și sulurile de hârtie igienică de culoare roz pe care membrii formațiunii le etalau și care-i aminteau despre ceva plăcut și cald – deși n-a mai avut puterea intelectuală de a finaliza introspecția, ca să afle despre ce anume îi aminteau – Gabriel s-a adăugat, spontan, micului cuib de gânditori. Fără nici o ezitare și-a pus prestigiul și înalta ținută intelectuală în slujba lui Mălin Bot, care avea tot mai mult aerul unui șef de grup. Or, așa cum știm deja, Gabriel se-nnebunește după șefi… Și a grăit așa:
„Da… nu e… de fapt e halucinant ce trăim noi pentru că există toate dovezile că acești oameni… în cuvintele magistraturii… se spune GRUP DE CRIMĂ ORGANIZATĂ, deci acest lucru a devenit un loc comun pentru toți oamenii din România care aud aceste cuvinte și care știu ce-au făcut. Ideeeeea că noooi… 20 de milioane suntem conduși de un grup organizat infracțional este halucinantă. Ce fac magistrații noștri, de ce nu este ridicat un om care gestionează țara ca membru… capuʹ acestei organizații (despre Liviu Dragnea era vorba, n.n.)… de crimă organizată. În plus locul ăsta… este un loc în care… cum să vă spun… cea mai frumoasă invenție a omului cred eu că e cartea… deci, o sărbătoare a cărții în momentul în care vine și strică sărbătoarea cu asemenea lucruri abjecte cum sunt aceste cărți și aceste vorbiri … vorbirile au fost peste carte, a luʹ Năstase, a luʹ cum îl cheamă? Roșca Stănescu… discursurile lor erau abjecte, mai abjecte decât cartea… ei bine, vii cu ele în mijlocul unei sărbători a frumseții umane? E un mod de a ne mânji pe toți. Sigur, neîncălcându-le libertățile de a ne mânji… dar ei ne-au mânjit.” (Gabriel Liiceanu către Mălin Bot, 24 noiembrie 2017)
Aha! De-aia arăta așa mânjit Liiceanu, din pricina faptului că el e băiat bun, da’l strică anturajul ad-hoc de la GAUDEAMUS!
A fost bine… au vorbit, s-au înțeles, s-au armonizat… Filozoful Liiceanu și-a pus materialul filmat, de care era atât de mândru, pe FACEBOOK… numai Bogdănel Stan, un intelectual mai puțin sensibil, n-a sesizat momentul istoric și și-a pus pe pagină „decât ” dedicația de la Cartianu Grigore, mirosind a parfum Yves Saint Laurent… sau nu mirosea chiar așa, în fine… dar cred că, venind de la Cartianu, a ceva-ceva tot trebuie să fi mirosit…”

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Dar cine este individul care poarta numele de Gabriel Liiceanu? Cu ce se ocupa aceasta specie?