Analize și opinii

Dosarul penal care arunca-n aer presa romaneasca. 700 de ziaristi sunt cercetati de procurori

cat-de-mult-se-clatina-fotoliul-lui-adrian-sarbuAutorităţile au declanşat o anchetă de proporţii, cel puţin 700 de foşti sau actuali angajaţi ai grupului de presa Mediafax fiind interogaţi la Inspectoratul General de Poliţie din Bucureşti. Oamenii se tem pentru viitorul lor şi al familiilor, angajaţii picând la mijloc între interesele financiare ale lui Sârbu şi legislaţia statului român. Aceasta este informatia pe care o prezinta site-ul Activenews si care daca se adevereste va arunca-n aer societatea romaneasca.

“Un nou dosar este pe cale sa arunce în aer lumea politică din România. Protejat ani la rând de catre toate guvernele care s-au perindat la conducerea ţării din anul 1995, Adrian Sârbu se confruntă în aceste zile cu mari probleme. Omul de afaceri este suspectat de evaziune fiscală, după ce ar fi eludat statul prin mai multe firme.”, spun ziaristii citati.

Dosarul instrumentat este unul complex. Procurorul de caz i-a chemat la audieri pe toţi cei care au semnat, în calitate de beneficiari, contracte cu cateva firme, printre care se află SC RETAIL EUROPE CONSULT SRL, SC EASTFIELD PROD SRL sau PRODUKTIV COMPLET MANAGEMENT SRL. Chiar dacă oamenii scriau pentru publicatiile Mediafax acest lucru nu era specificat pe contractul de Drepturi de Autor, însă atât ziariştii cât şi anchetatorii ştiu că în spatele acestor firme de apartament se află Adrian Sârbu. Se pare că mogolul media nu a platit niciun impozit sau taxă pentru aceste contracte timp de mai mulţi ani, prejudiciind bugetul statului cu câteva milioane de euro, se scrie pe Activenews.

În urmă cu câteva luni Adrian Sârbu a încercat să scape de aceste probleme, dorind să obţină o scutire de taxe chiar de la Victor Ponta, şeful Guvernului României. A mers personal la Palatul Victoria, gest facut doar în cazuri de maximă importanţă. Sârbu a fost refuzat şi îndemnat să îşi achite toate taxele, chiar dacă patronul media i-a spus primului ministru că îl face Preşedintele României! Nu este vorba de nicio exagerare, acestea au fost cuvintele celui care adoră să i se spună „Dumnezeu”. A fost momentul declanşării furiei lui Sârbu, care a pus la bătaie toate instrumentele media pentru a-l discredita pe Victor Ponta. In luptă au fost folosite toate publicatiile trustului, de la agentia de presă Mediafax, la Gândul.info şi siteul Prosport.

Iată doua derapaje grave din trustul Mediafax, care îi discreditează pe autori:

Agenţia de presă Mediafax aruncă în piata, pe 13 noiembrie, cu trei zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidenţiale , o adevărată bombă. Momentul a fost ales pentru că sociologii arată că o mare parte din nehotărâţi înclină balanţa într-o parte sau alta cu 2-3 zile înainte de alegeri. Sub semnătura lui Ovidiu Tempea, singura agenţie de presă privată din România, la care sunt abonate toate publicatiile/televiziunile/radiourile/siteurile din ţară, anunţă că guvernul condus de Victor Ponta ar putea renunţa la cota unică de impozitare de 16% şi, totodată, ar putea mări impozitele pe case şi terenuri. Adică unde îi doare mai tare pe români. Se dau, sub formă de exclusivitate, şi niste documente. Efortul lui Ponta de a nega informaţia chiar în acea noapte a fost fără folos, forţa de propagare a Facebook fiind infinit mai mare. Subiectul a fost „îngropat” imediat după alegeri.

Pe siteul Prosport, sub semnatura redactorului-sef Costin Ştucan, au fost publicate timp de mai multe săptămâni o serie de articole care încercau să arate legăturile unei obscure fime de automobilism cu, bineînţeles, Victor Ponta. Autorul articolelor nu a reuşit să demonstreze implicarea Guvernului României sub nicio formă, totul a fost scris pe baza unor supoziţii, dar mesajul discreditării lui Ponta impus de Sârbu pentru toate produsele din trust a fost atins. Subiectul fusese discutat în presă încă din primăvară, iar părţile implicate au negat atunci oficial orice implicare.

Problemele lui Adrian Sârbu sunt departe de a se fi încheiat. Alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României nu îl poate scăpa de răspundere în faţa justiţiei. Mergând pe un scenariu foarte posibil în viitorul apropiat, plecarea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului României şi venirea unui alt prim-ministru, este foarte greu de crezut că Adrian Sîrbu poate scăpa nepedepsit în acest uriaş caz de evaziune fiscală, cu toată forţa pe care o are trustul său media. Ancheta este în derulare şi toate probele de până acum indică fără echivoc vinovăţia omului de afaceri care s-a folosit de mai multi interpuşi pentru a fenta fiscul.

Adrian Sârbu a mai beneficiat de o scutire masivă de taxe. În anul 2001, în perioada guvernării Adrian Năstase, trustului PRO i s-au şters datorii de miliarde de lei. Problemele pentru Adrian Sârbu au început în iarna acestui an când a fost debarcat de la şefia CME şi, implicit, a Pro TV. Imediat, noua conducere a postului din România a declanşat un audit fără precedent în trust. După ce au fost îndepărtaţi toţi oamenii de încredere ai lui Sârbu, mai multe contracte încheiate de fosta conducere au fost date pe mâna Poliţiei. Prima victimă de amploare a fost Vlad Panaitescu, fost director al Pro TV, care a fost arestat pentru evaziune şi spălare de bani.

Cum funcţiona reţeaua evazioniştilor din Pro TV

O firmă încasa legal bani de la PRO TV, însă sumele uriaşe, de ordinul milioanelor de euro, nu rămâneau în aceste conturi. Banii luau rapid drumul unor societăţi-fantomă sub forma de plăţi pentru diverse servicii care fuseseră, chipurile, prestate (consultanţă, publicitate, asigurări, construcţii etc).Tranzacţiile apăreau doar pe hârtie, iar pentru serviciile făcute cei care controlau firmele-fantomă implicate în afacere îşi opreau un comision stabilit de comun acord cu evazioniştii pentru care lucrau. Ingineriile financiare făcute prin firmele care aveau relaţii contractuale cu PRO TV au “produs” ilegal în jur de opt milioane de euro, conform anchetatorilor.

„Revoluţia” lui Adrian Sârbu

De ce este Adrian Sârbu un protejat al sistemului? Pentru acest lucru trebuie sa aruncăm o privire în timp, în urmă cu aproape 25 de ani. În împrejurari neelucidate încă, Adrian Sârbu, un regizor de duzină angajat la Sahia Film, ajunge în decembrie 1989 în clădirea Comitetului Central al PCR, unde filmează evenimentele care au schimbat România pentru totdeauna. Mai mult, devine membru al Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organismul care în 23 decembrie a preluat conducerea ţării la acea vreme. Adrian Sârbu a fost cel care a filmat aşa-zisul “proces al soţilor Ceausescu”, caseta care a stârnit controverse când a ajuns să fie difuzată de anumite posturi străine de televiziune. Cei care au participat la Revoluţie spun că Sârbu era un apropiat al lui Silviu Brucan, care l-a introdus pe regizor în sediul CC, unde a înregistrat întâlnirile din 22 decembrie 1989 şi zilele de după.

Aşa a făcut primii săi bani, vânzând către posturile TV internaţionale înregistrările. Se spune că imunitatea sa în faţa legii vine din acele vremuri, Sârbu având încă în posesie mai multe filme care ar putea face lumină în legatura cu ceea ce s-a intamplat în 1989 şi, totodată, ar putea compromite mai multe persoane cu mare greutate in viaţa publica din România. Dovada ca a fost un apropiat al lui Saul Bruckner, cunoscut maselor drept Silviu Brucan, este faptul că fostul propagandist comunist, agent KGB şi conducător al defunctului „Scânteia”, a realizat timp de 10 ani, între 1996 si 2006, emisiunea „Profeţii despre trecut” la Pro TV.

O altă pată neagră din trecutul celui supranumit şi „Shogunul” a avut loc în timpul manifestaţiilor din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990. Atunci Adrian Sârbu a cerut Armatei Române dinamită pentru a arunca în aer balconul Universităţii, unde protestau studenţii! Pe această temă, în anul 2005, a fost chemat ca martor în dosarul „Mineriada”. Potrivit unor articole de presă de la acea vreme, citând surse autorizate, Adrian Sârbu a chemat câteva trenuri cu mineri la Bucureşti. Ce a urmat, este binecunoscut, zeci de oameni au murit, studenţii au fost bătuţi, sediile partidelor istorice devastate, iar imaginea României a fost grav afectată. Vinovaţii nu au fost pedepsiţi nici până azi.

În curând, Adrian Sârbu urmează să îşi lanseze, tot printr-un interpus, o nouă televiziune cu care speră, probabil, să îşi mai cumpere câţiva ani de libertate. Omul din acte este Lucian Mândruţa, cel care a revenit sub aripa lui Sârbu dupa un periplu la trustul Intact. Acesta va conduce televiziunea „La Ştiri”, cu sediul în clădirea Mediafax Group din strada Aurel Vlaicu 62-66.

Sursa: Ziua News