Analize și opinii

Doi într-o barcă: România şi Bulgaria (II)

Un singur lucru deosebeşte România de Bulgaria în tot acest concert de frustrări şi discriminări guvernate de la centrul vest-european. Bulgaria, spre deosebire de România, este mai săracă în resurse minerale. Si a nu avea resurse minerale în UE este astăzi un avantaj imens, pentru că eşti mai puţin în bătaia samsarilor vest-europeni (fie că aceştia sunt bănci sau aşa-zişi investitori energetici). În schimb, a avea resurse minerale este un uriaş handicap.

Prin intermediul brokerilor lor – care sunt FMI şi Comisia de la Bruxelles – samsarii vest-europeni vor să acapareze toate resursele coloniilor de la periferie şi să-i lase coate goale pe adevăraţii posesori ai acestor resurse, astfel încât aceştia să nu mai aibă alte opţiuni decât văcsuirea ghetelor celor de pe la Bruxelles. Un instrument principal al acestei acţiuni de anvergură este aşa-zisa liberalizare a preţurilor în energie, impusă de la Bruxelles României şi Bulgariei, în favoarea numai şi numai a monopolurilor vest-europene care au pus mâna pe sistemele energetice ale celor două ţări. După vulnerabilizarea acestor sisteme, Bruxelles-ul pretinde acum consumatorilor din ţările respective să plătească aceleaşi preţuri pentru energie ca în Occident. Cu totul pe nedrept acest lucru, deoarece aici costurile sunt mai mici şi consecinţa este doar aceea că se realizează profituri nemeritate de către companiile vest-europene care au pus mâna pe distribuţiile din sistemele energetice ale acestor ţări! Nemaivorbind de impactul economic şi social, căci salariile mici de aici nu pot face faţă unor asemenea preţuri. În cazul României se atinge paroxismul pentru că obiectul preţurilor forţate artificial la niveluri fabuloase îl constituie propriile resurse lăsate de Dumnezeu românilor şi nu altcuiva!

Este extrem de important a se insista asupra acestor aspecte, pentru că, după cum s-a evidenţiat, explozia economico-socială inevitabilă s-a produs deja tocmai în acest domeniu! De jos în sus, bulgarii, spre cinstea lor, au spart buba. Au ieşit în stradă. Fără programe şi fără conducători! Cu alte cuvinte, s-a ieşit în stradă din mânie, din nevoie, ţintind nu pe cineva anume, ci starea de lucruri. Nu împotriva unui guvern anume sau unui partid anume, ci împotriva stărilor de lucruri! „Să dăm foc monopolurilor” a fost sloganul predilect. Si era vorba îndeosebi de companiile străine care au confiscat, ca şi în România, distribuţiile din sistemul energetic – nu întâmplător cele care culeg banii din acest sistem – şi care au mărit fabulos preţurile în numele aşa-numitei liberalizări în energie dictate de la Bruxelles. La salariile mici din Bulgaria, factura energetică poate ajunge chiar să le depăşească! În medie, factura energetică a urcat la peste 100 euro, în timp ce salariul mediu este de 300 euro şi pensia medie de 150 euro. Fără să-şi dea seama, bulgarii au transformat protestele lor în primele manifestări antisistem – de fapt, anticolonialiste spre a le spune chiar pe nume – din UE. (Va continua)

Autor: Ilie Serbanescu

sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Am 31 de si locuiesc in Japonia insa prin prisma familiei mele din Constanta, traiesc cosmarul romanesc care pare sa nu se mai termine. Tanjesc patriotic la o Romanie mai buna mintindu-ma singur ca intr-o buna zi voi avea curajul sa ma intorc in tara. Stiu insa ca acest lucru nu se va intampla. Cand ma voi intoarce acasa probabil voi observa cu stupoare ca nimic nu ne mai apartine. Consider ca trecerea la euro va fi lovitura de gratie aplicata draconic romanului pribeag in propria-i tara. Sclavagismul ia amploare imbracat in haine albasr cu stelute galbene. Hai Romania…catre nicaieri!

  • Daca insistati impotriva legilor tarii si impotriva bunului simt sa mentineti denumirea acestui site va rog ca mie sa nu imi mai trimiteti mesaje, sa ma excludeti de acolo. Imi vorbiti mie de cat de ilegal e Basescu in conditiile cand o parte din guvernul actual si o turma de copitate din parlament au dosare penale si cand cei mai multi nu sunt prinsi inca ? Tara de secaturi, atat in ring cat si in tribune.

  • D-lui nic secatura din tara secaturilor : ti-as spune cum iesi singur , dar prefer sa te otravesti cu opiniile altora pana inveti ca nu detii tu adevarul absolut si fiecare e liober sa gandeasca cum crede .

  • Da, este normal să se vorbească de “cat de ilegal este Băsescu” pentru că este “maxim de ilegal”. El şi PDL şi toţi ai lui. În acelaşi timp însă este normal să se vorbească şi de mafia guvernării USL, pentru ca avem de-a face în prezent cu o nouă veche mafie – PSD şi PNL. Iar pe acest site, se vorbeste si despre asta. Deci, e okay! Dacă vrei doar de bine despre Băsescu du-te pe hotnews şi B1 TV, iar dacă vrei doar de bine despre Ponta şi USL du-te pe Antena3. Succes!