Analize și opinii

Dezvăluire-șoc: Iohannis a refuzat lecții de dicție

Faptul că președintele Klaus Iohannis e un slab comunicator și nu transmite nicio emoție cînd vorbește e, de acum, bine cunoscut, Mai puțin e știut, însă, un alt aspect, pe care îl scoate la lumină politologul Alina Mungiu: acela că șeful statului a refuzat cu obstinație să ia lecții de dicție, deși i s-a sugerat de mai multe ori acest lucru.Am văzut toți filmul de Oscar în care regele Angliei bâlbâit învață să vorbească cu un logoped, forțat fiind să ajungă pe tron mai devreme decât credea, înghițindu-și mândria și complexele, dar cu succes. Se poate” scrie Mungiu pe siteul Romaniacurata.ro.

”Un elev de școală primară poate citi mai cu sens orice text al președintelui”

”E cu putință KI să fi rezistat atâția ani la sfaturile celor care îi spuneau că îi trebuie un ajutor ca să învețe să vorbească, să pună pauzele semnificative, nu ca să cucerească populația, ci ca să nu distrugă orice mesaj ar da, prin decuplarea afectivă de conținut, care dă impresia unui robot defect? Nu e nimic dramatic; limba e corectă și face față dacă nu e pus să spună totalitarism și din astea. Dar, pentru un președinte care se vrea al educației, acest exemplu de dicție e un dezastru, un elev de școală primară poate citi mai cu sens orice text al președintelui. Și au vrut mulți să ajute, știu. Nici nu se pune problema.

Poate fi educat cineva al cărui orgoliu e mai mare decât al unui rege, care nu admite că poate învăța?” conchide politologul.

Demn de menționat că, în România post-decembristă, mulți lideri politici de prim rang au luat lecții asidue de dicție și mișcare scenică de la specialiști în domeniu, între cazurile cunoscute fiind Emil Constantinescu, instruit în anii 90 de Ion Caramitru, Mircea Geoană de către specialiștii lui Adrian Sîrbu, Crin Antonescu de către Mircea Diaconu șamd. Revista Historia consemna, totodată, că lui Nicolae Ceaușescu i se sugerase în anii 60 să ia lecții de dicție de la Radu Beligan și Silvia Popovici, nefiind limpede dacă dictatorul acceptase sau nu. Sigur e, însă, că făcea singur exerciții în fața oglinzii.

Autor: Bogdan Tibeiu Iacob

Sursa: corectnews.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu