Analize și opinii

Dezindignați-vă!

Pe tema indignarii diasporezilor care ar vrea sa li se rezolve actele in trei secunde in luna august, ca doar atunci au dinsii timp de asta, trei comentarii pertinente si expresive din partea unei persoane care stapineste subiectul. Neaparat de citit.



PRIMUL COMENTARIU:

Pentru figuranții ăștia care cred că noi habar nu avem ce naiba e ăla un pașaport, să pună dracului mâna și să mai și citească. Vor pașaport simplu electronic sau pașaport simplu temporar pentru el sau minorul lăsat la bunici cu declarație? Să citească naibii cum se obține inclusiv de la un serviciu consular sau misiune diplomatică un pașaport. Dacă vin în țară în luna august, păi să facă bine să se prezinte la serviciul public comunitar și să depună naibii dosarul cu tot ce scrie în lege și să aștepteeeee, nu pentru că pleacă funcționarul în concediu, ci pentru că pentru cărți de identitate, pentru liste electorale și pentru pașapoarte indiferent că sunt electronice, simple temporare sau de care mai sunt, aloooo, Evidența persoanei nu dă voie bre la orice funcționar să lucreze cu asemenea documente, nu are voie oricine să intre în baza de date securizată pe evidența persoanei. Clar?

Numai anumiți funcționari au voie să facă asemenea operațiuni pe documente de evidența persoanei și liste electorale. să mai pună mâna diaspoerezii ăștia care își vor țara înapoi să mai și citească și să întrebe. că și în Italia, Spania, Anglia, etc, dacă este prins la lucru făra acte, la negru, dacă nu are acte… e nasol. așa că mukles cu fițele și oricum nu mă interesează ce tot comentează figuranții care habar nu au. n-or sta acuma funcționarii cu perfuzii băgate în cap în birourile SPCLEP că vin figuranții în țară. Mai încet cu figurile că mai avem unii dintre noi habar pe aici.

AL DOILEA COMENTARIU:

Ca să fie limpede și foarte limpede și mai limpede decât clar, se consideră că odată plecat din țară, din motive care chiar nu mă interesează, pentru un loc de muncă, în vizită, la căscat gura aiurea, în excursie sau pentru orice alt motiv, dom’le știi ce: pui mânuța fumos și te pui la punct cu legislația Uniunii Europene, cu legislația țării din care ai plecat ca să vezi ce documente, ce acte îți sunt necesare pentru a staționa într-o țară, pentru a tranzita, pentru a avea drept de lucru, etc.

Citești și te informezi ce contracte de muncă se fac, angajezi avocat, te duci la traducător, la notar, la SPCLEP, etc, etc. Te informezi vis-a-vis de minorii pe care îi iei din România și te informezi cu privire la legile țării unde te stabilești. Că nu te apuci să-i bați în parc și să vină norvegienii să-ți spună că aplici rele tratamente minorilor de parcă minorii lor sunt icoane de închinat la ele, etc, etc. Sunt la distanțe mari consulatele, misiunile diplomatice? Hai să-i înjurăm pe cei din Ministerul de Interne, Ministerul de Externe că nu deschid consulate în fiecare sat cu birouri pentru tot felul de aiureli.

De parcă nu știm că acestor clădiri li se atribuie statut de teritoriu al țării pe care o reprezintă. Și da, ohoooo, îi bag în mă-sa pe toți aroganții ăștia și fițoșii care vin în luna august în România cu o rablă de mașină second hand cu tăbliță de înmatriculare galbenă și bat mitocănește în geamul de la ghișeul biroului unde se preiau dosarele pentru păsapoarte și cărți de identitate. Daaaa, daaaa, îi bag în mă-sa definitiv si irevocabil. În Germania, Norvegia, etc, tot așa bat? Vine milițianul rapid și îi dă una peste cap. Lăsați că am ieșit și noi din România. În Ungaria tot așa se comportă românașii? Dar în Austria? Exceptând unele cazuri știute… nu prea îți convine să faci acolo pe șmecherul că vine băiatul milițian și te așează ușurel cu burtoaca pe caldarâm să nu te doară coastele.

Eu am o foarte bună prietenă pe care au scos-o din birou pe targă. A venit ambulanța pentru că a căzut de pe scaun din motiv de oboseală, pentru că sunt doar trei persoane care au voie să lucreze la acel birou cu datele personale ale cetățeanului, în rețea securizată. Ăștia fițoși să-și facă actele la consulate din timp. Durează până la 90 de zile. Cât stau în Italia, Austria, Belgia, etc, au timp să le facă. Nu se vine în august în România și se cer documente La URGENȚĂ. pentru că nu este nimeni obligat să leșine la locul de muncă doar că vrea diasporezu “ieri” să aibă acte. Dacă i le-ar duce funcționarul român în Amsterdam ar fi și mai bine. Legislația română pe evidența persoanei este adaptată după cea europeană. De ce nu angajează primăriile mai multe persoane la SPCLEP? De aia, că sunt destui. Dar ce, în Marea Britanie la un asemenea serviciu comunitar sunt angajați 50 de funcționari? Și încă o dată, da. Îi bag în mă-sa și încă o dată mukles. La ambasade au făcut cozi să-l voteze pe Johannis? Să facă și acum pentru a obține acte. Și cui nu-i convine ce am scris să lectureze legislație. Pam, pam! Că eu am lecturat-o de sanki.

AL TREILEA COMENTARIU:

Unii de pe aici, de prin țară, întâmplator muncitori și noi, culmea și noi plătitori de taxe si impozite, suntem proști și comuniști, corupți, știrbi și psd-iști. trist… ceva de speriat, răi și aroganți, pentru că mai circulăm și noi prin lumea asta. poate că își bat joc consulatele de români, dar aceleași documente pe care le cer funcționarii în țară, documente prevăzute în legile privind evidența persoanei sunt cerute și de consulate. Consulatele nu cer nimic în plus față de ceea ce scrie în lege, nu au ce face cu documente care nu sunt necesare la întocmirea unui dosar. Trebuie să se înțeleagă că știu bine ce scriu. Chiar nu vrea nimeni să înțeleagă că în fiecare lună se verifică toate dosarele care se întocmesc pentru a se elibera asemenea documente? Se cer traduceri legalizate, apostile, etc, etc, etc. nici în baza de date securizată nu primești aprobare să faci verificări ca funcționar dacă nu se motivează solicitarea. Și cu asta am încheiat orice fel de discuție pe această temă. Cine a priceput, foarte bine. cine nu, iar e bine.

Autor: Comentariile de mai sus sunt culese dintr-o discuție online

Sursa: Mirel Palada