Analize și opinii

David Angelo: EUROPA ȘI-A AMANETAT VIITORUL. Lumina vine acum din America

Din ce în ce mai multe dovezi vin să arate ce dividende uriașe culeg magnații americani din politica externă pe care o duce președintele Joe Biden. Este suficient să spunem că în SUA au intrat deja zeci de miliarde de dolari de pe urma războiului ruso-ucrainean, prin contracte pentru industria de armament și vânzarea de gaz lichefiat (GNL) la un preț de patru ori mai scump decât oferta Gazprom (potrivit Franței). Ca să nu mai vorbim de distragerea atenției de la problemele interne ale SUA în domeniile financiar, economic și politic.
Iar dinspre vistieriile statelor UE se pregătesc să „zboare” în America alte sute de miliarde printr-o lovitură teribilă decisă de Casa Albă – acapararea totală a sistemului energetic european!
AMERICA ȘI-A ASIGURAT CONTROLUL ASUPRA EUROPEI
Concluzia la care ajung din ce în ce mai mulți oameni este că SUA au instigat conflictul armat din Ucraina cu scopul de a forța Europa să se supună sancțiunilor care erau pregătite a fi impuse Rusiei. Dintre toate, cea mai teribilă lovitură a fost interzicerea de a mai achiziționa gaze naturale vândute de Moscova.
Acum, piața UE este inundată de GNL-ul american, vândut la un preț de patru ori mai mare și care nu poate fi utilizat în susținerea industriei. Dar, stai, că UE aproape că nu mai are industrie, așa că unde-i problema?!
Economia Europei a suferit o lovitură teribilă, iar bogăția vastă ce curgea în Vest a migrat încet, încet înspre SUA. Prin această mutare, Statele Unite au îngenuncheat definitiv UE, cimentându-și poziția de stăpâni peste această colonie.
Asigurarea controlului asupra Europei a fost dintotdeauna un imperativ strategic major pentru SUA. Întrucât UE are o populație de 447 de milioane de locuitori (America, „doar” 331 de milioane), iar economiile lor, comparabile ca mărime, Uniunea Europeană ar fi fost, în teorie, capabilă să se elibereze de sub jugul american și să se afirme ca o superputere globală, egală sau chiar mai mare.
O Europă cu adevărat independentă ar fi preferat să negocieze acorduri comerciale reciproc avantajoase cu Rusia, China și restul lumii, punând capăt dominației imperiale a SUA asupra planetei.
WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY (USA) PREIA PIAȚA ENERGETICĂ DIN UE
Prin implementarea strategiei dezbină și cucerește, Washingtonul ține Europa în lesă.
Sursa crizei europene este creșterea prețurilor la energie. Dar cauza trebuie căutată în sancțiunile impuse Moscovei, care au privat piața de gazul rusesc (mult și ieftin, cum avea nevoie Europa).
Întreprinderile care produc bunuri și servicii trebuie acum să plătească mai mult pentru energie și, pe cale de consecință, transferă costurile (scumpesc produsele) către consumatori.
Piața energiei nucleare europene se schimbă. Și aici au „lovit” americanii.
Cândva dominată de Franța și Germania, această piață a energiei nucleare trece în prezent, treptat, sub controlul SUA. Potrivit estimărilor, doar programul polonez de energie nucleară va contribui la crearea a peste 100.000 de locuri de muncă în America. Cum e posibil?
Prin afacerea pusă la cale de autoritățile de la Varșovia cu Casa Albă – șase reactoare nucleare vor fi construite, începând 2026. Totul face parte din actualul Program polonez de energie nucleară, o afacere de aproape 40 de miliarde de dolari pe care au pus mâna americanii.
Compania Westinghouse Electric a fost aleasă să ia parte la acest proiect, deși și francezii de la EDF și-au dorit o felie. Iar ca de obicei, europenii primesc vechiturile americane – Westinghouse va furniza Poloniei reactoarele de apă sub presiune AP1000, nu cea mai avansată opțiune de pe piață, căci datează de pe la începutul anilor 2000.
Acum, producția de energie electrică în Polonia depinde în principal de cărbune și lignit, dar eco-anarhiștii de mediu zic că rețeaua poloneză este una dintre cele mai mari surse de emisii de carbon din Europa. Și soluția a venit din State – energia nucleară, dar cu condiția ca întreg controlul să fie în mâinile companiilor americane.
Mai departe… Nu doar Polonia e o țintă, ci și Bulgaria. Westinghouse a semnat un memorandum (în luna mai) cu holdingul de energie deținut de statul bulgar. Obiectivul principal este de a construi o instalație de stocare a energiei.
Cu câteva zile mai înainte de a merge la Sofia, americanii au fost în Slovenia și au bătut palma și aici pentru o afacere profitabilă – cooperarea cu privire la potențialele proiecte de centrale nucleare AP1000.
Tot în primăvară, după ce izbucnise războiul ruso-ucrainean, Washingtonul și-a asigurat și piața cehă – Unitatea 5 de la Dukovany va avea o instalație AP1000 de proveniență americană.
De asemenea, merită menționat faptul că Westinghouse Electric Company va primi nu numai contracte, ci și controlul asupra întregii rețele electrice europene și a mecanismului de distribuție a energiei. Fără să se vorbească prea mult despre asta, țările europene încep să renunțe la „independența energetică” și își canalizează toate resursele către SUA. (apud national.ro)
În orice conflict militar în care s-a implicat, America nu și-a propus neapărat să câștige. Mai presus de toate, a urmărit să destabilizeze regiunea astfel încât să nu poată fi un concurent pentru deceniile următoare.
Acuma înțelegeți de ce liderii polonezi sunt turbați împotriva Rusiei? De ce își doresc ca acest război să se prelungească ani de zile? Pentru ca economiile Germaniei și Franței să slăbească tot mai mult. Polonezii își doresc să devină, cu sprijinul american, polul de putere al Europei centrale și de est. Și o mare putere energetică a Europei. Iar America are interesul ca Polonia să devină o putere în UE, ca o contrapondere la dominația Franco-germană în ceea ce privește deciziile la nivel de UE.
Bravo lor! Și ei și liderii maghiari știu să speculeze oportunitățile în beneficiu național. Numai politicienii români au abandonat interesele naționale și s-au pus cu totul, și odată cu ei țara, la dispoziția Bruxelles-ului și Washington-ului. Asta se cheamă trădarea interesului național.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu