Analize și opinii

David Angelo: „Dar generațiile post-optzeciste? Pe ele cine le obligă să se prostitueze și de ce?”

Nu postez în weekend de obicei. Am mai spus, weekendul trebuie să însemne lectură relaxat, odihnă, recreere, studiu… meditație.
Duminica fac revista presei literare, științifice, de spiritualitate. România literară și cele 9 publicații literare regionale editate de Uniunea Scriitorilor, Observatorul cultural, Dilema veche, Revista 22 și alte reviste pe care le consider că merită urmărite.
Ei bine, ce-am constatat? Că în toate publicațiile românești care pretind o ținută intelectuală, care abundă de articole de analiză a conflictului din Ucraina, n-am întâlnit o singură analiză obiectivă, în care autorul să aplice aceleași criterii de judecată și în dreptul Ucrainei și NATO la fel cum o face în dreptul Rusiei.
Atenție, eu nu îi acuz de faptul că au opinii diferite de ale mele, lucru care ar fi normal în condiții normale. Care ar fi acelea? Să dovedești bună credință, onestitate, respect față de adevăr, de logică și de cititor. Or ce emerge violent din ,,argumentațiile” lor? Propaganda, nesimțirea, lipsa de respect față de cei/cele enumerați/enumerate.
Nu mă supăr deci deoarece ai opinii diferite, ci fiindcă încerci să mă convingi cu un set de argumente imbecile în care nici tu nu crezi. De ce o faci atunci? Fiindcă tu te crezi deștept, iar pe mine mă iei de prost.
Pe autorii care s-au format și au scris în vremurile comuniste îi înțeleg, sunt ca trunchiul pomului care a crescut și îmbătrânit strâmb. Îl frângi dacă vrei să-l îndrepți. Dar generațiile post-optzeciste? Pe ele cine le obligă să se prostitueze și de ce?
Poetul și publicistul Nicolae Prelipceanu, în revista Ramuri: ,,Poţi vedea pe Facebook postări ale unor aşa-zise lumini culturale şi artistice care îl insultă de-a dreptul pe preşedintele Zelenski, omul care face ceea ce niciunul dintre ei n-ar putea nici măcar visa, încât îţi vine să le răstorni în cap găleţile de zoaie pretins intelectuale pe care le aruncă ei peste una dintre cele mai luminoase figuri ale vremurilor noastre.”
în
Stai și te întrebi acuma: e Prelipceanu un intelectual? Este. Are dreptate când afirmă că aceia care îl critică pe Zelensky n-ar fi făcut nici în vis ceea ce a făcut el? Evident. Eu nu mi-aș fi distrus țara cum a făcut-o dementul.
Dar este ticălos Prelipceanu când face afirmația asta? Absolut. De ce este? Fiindcă simulează judecata obiectivă. Ocolește cea mai mare parte a informațiilor despre actorul trădător și despre istoria recentă a relatiilor dintre părțile amintite. Unde a fost format Zelensky? În ce ideologie? Care este grupul oligarhic care l-a propulsat la președinție, unde își țin banii ăia? Cum de a făcut el, un actor, o avere de peste 850 de mil. de $? De ce a acceptat microlaboratoare pe teritoriul țării sale, pe care legislația țărilor respective nu le acceptă? Nimeni nu ridică asemenea întrebări, toți intelectualii fug de ele.
Toți acești adversari ai adevărului de fapt, pozează în prietenii și fanaticii săi, exploatând ura etnică istorică față de un popor. Dacă s-ar aplica aceleași criterii istorice obiectiv, ar trebui ca aceeași ură să fie resimțită și față de cei pe care acum îi pupă direct în partea dorsală ilustra noastră intelectualitate. Cum i-au pupat și pe comuniști.
Și ne mai mirăm că asistăm la explozia exponențială a prostiei în jurul nostru? Chiar la oameni la care nu te-ai fi așteptat? Păi dacă sunt bombardați constant cu aceleași ,,judecăți de valoare” de către presa ,,intelectuală”, care se vede clar că scrie la comandă… Dar chiar să nu vezi niciun articol critic la adresa lui Zelensky în toată presa ,,intelectuală”?

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pe bune , 850 milioane $ ? Aici ai pus botu la izvorul ce de la Kremlin kura si kura si tot kura si…nu mai seaca al dracului izvor ! Da parca e pacat de Dumnezeu ca , daca l-ai poleit pe unul , sa nu-l patezi cat de cat si cu rahat…macar prin partile esentiale …