Analize și opinii

David Angelo: „Cele mai mari 100 de companii producătoare de armament au avut vânzări record.”

PRIMELE CINCI sunt din SUA
Cifra de afaceri a celor mai mari o sută de companii din sectorul apărării a atins un nou record, 531 de miliarde de dolari (470 de miliarde de euro), din care mai mult de jumătate sunt afaceri americane, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).
Cifra reprezintă o creştere de 1,3% pe parcursul unui an a vânzărilor de arme şi servicii militare, în timp ce, în aceeaşi perioadă, economia mondială a scăzut cu peste 3%, subliniază institutul de cercetare cu sediul în Suedia.
Cifra de afaceri a acestor companii este în continuă ascensiune din 2015, cu o creştere totală de 17%, transmite Agerpres.
Cu excepţia companiilor ruseşti (-6,5%) şi franceze (-7,7%), vânzările marilor companii ale altor ţări au crescut anul trecut.
Cinci giganţi americani monopolizează în continuare poziţiile fruntaşe ale clasamentului mondial: Lockheed-Martin (avioane de luptă F-35, rachete) şi-a consolidat primul loc cu vânzări de arme de 58,2 miliarde de dolari, în faţa Raytheon Technologies, noul număr doi după o fuziune, urmate de Boeing, Northrop Grumman şi General Dynamics.
BAE Systems din Marea Britanie este prima companie europeană (a 6-a în top), următorul producător european fiind Airbus (locul al 11-lea). Trei companii din China ocupă locurile 7, 8, şi 9 (Norinco, Avic şi CETC). Locul zece este ocupat de L3Harris din SUA.
Potrivit SIPRI, rezistenţa marilor companii în situaţia economică dificilă se explică în special prin POLITICILE DE SPRIJIN BUGETAR (????!!!!) adoptate în faţa pandemiei şi a efectelor măsurilor de izolare, potrivit Digi 24.
PS. Ai înțeles acum de ce nu se vrea pacea în Ucraina? Păi gândiți la cât vor crește cheltuielile militare după războiul din Ucraina! Pentru educație, sănătate, eliminarea foametei nu sunt bani pe lumea asta. Fiindcă nu iese profitul precum de-aici.
Dar, fraza cheie e asta: „POLITICILE DE SPRIJIN BUGETAR”. Pricepi ce voiesc guvernele? E nevoie de explicații? S-o fi referind la pensionari, categorii defavorizate?

Sursa: David Angelo