Analize și opinii

Dan Stoica: Războiul vaccinurilor

Acum nimeni nu mai vorbește, dar cum eu (încă) nu prea uit, m-am lovit de niște evenimente care puteau să prefigureze pentru cei ageri cursul anilor ce vor urma:
În timpul parangheliei sars2 din 2020 unul din cei mai proeminenți actori ai show-ului a Gamalaya cu Sputnicii ei.
Deci vaccinurile MRN rusești (lucrate în colaborare cu englezii) au fost primele scoase pe piață chiar în vara lui 2020 când lumea era copleșită de „primejdiile” virale care ne dădeau târcoale de prin toate colțurile.
Reacția lumii vestice a fost una reticentă până la adversă. Adică cum să ne-o ia rușii înainte? Cu toate îmbunătățirile aduse primelor variante, Sputnik V a fost ignorat și chiar interzis în lumea vestică.
Că și el avea să fie la fel de puțin eficient ca și frații lui de breaslă (Pfizer. Moderna, Asta-Zeneca sau Johnson and Johnson) contează mai puțin. Important e că din punct de vedere farmaceutic nu le era cu nimic mai prejos (ba chiar superior la nivelul respingerii de către organism și a efectelor colaterale care apar mai ale la doza de rapel) contează mai puțin.
Important e că politic medicamentul rusesc nu putea fi acceptat în vest. Și ca și cel chinez (care era cinstit, adică făcut din viruși morți) a fost interzis fără prea multe explicații.
Eșecul acestui tip de prevenire al bolii se datorează mai puțin incapacității farmaceutice (și Biontehc și Gamalaya sunt insituții serioase și solide științific) cât unei reguli de bun simț pe care lumea afacerilor a vrut să o ignore și ne-a impus și nouă să o ignorăm mai cu pumnul în gură ba cu serenade mincinoase cântate în mass-media până am crezut că sunt șlagăre.
Regula aceasta spune că nu poți preveni îmbolnăvirea prin vaccin la virusuri care își schimbă forma și modul de acțiune odată la jumătate de an. E ca și cum ai fugi după iepuri. Și noi (adică tot vestul) asta am făcut:
Am crescut iepuri deși eram vegetarieni.
Norocul nostru că ucrainenii se ocupau să își fure singuri căciula și să să-l umple cu parale pe Hunter (știau ei de ce), că dacă făceau și ei o chestie vaccinală, mi-e că azi eram obligați să ne înțepăm cu ea la fiecare lună și dacă nu plăteam ne puneau poprire pe salariu.
Autor: Dan Stoica