Analize și opinii

Dan Stoica: O lume a învingătorilor din oficiu se prăbușește

Ce va apărea în locul ei încă nu știm.
După războiul 2 mondial învingătorii au pus bazele ordinii mondiale pe care acum se ciondănesc. Cele cinci națiuni care s-au autodenumit învingătoare (și chiar au fost, dar pe cele mici le-au uitat, cum ar fi Jugoslavia, dar să trecem cu vederea) au fondat ONU care are în cap un cerc fix și nedemocratic (vezi Jalta – Crimeea bat-o vina – februarie 1945). Cei cinci membri pereni ai Consiliului de Securitate are fiecare drept de veto asupra fiecărei decizii imperative a acestui forum. Și cu asta s-a pus capăt democrației la nivelul cel mai înalt.
După nici șase luni a izbucnit războiul rece (a izbucnit pe 6 august 1945 când americanii au aruncat bomba la Hiroshima și au omorât câteva zeci de mii de civili ca să le arate rușilor de ce sunt în stare)
Cauza? Murind Roosvelt (care avea minte) a ajuns președinte Truman care a vrut să se profileze, fără să înțeleagă cum și de merge politca. Și a omorât la repezeală câteva sute de mii de japonezi ca să arate ce e în stare.
Revin:
Deși din 1945 trei din membrii permanenți ai Consiliului de Securitate (Anglia, Franța, USA) eu pierdut cam toate războaile locale și s-au prăbușit ca imperii coloniale, au câștigat față de URSS și China războiul economic și informațional.
Asta a dus la desființarea ultimului mare imperiu multinațional (URSS) și la concluzia că războiul rece a fost câștigat de vestici.
Oare?
Pentru că în 1991 lumea evoluase față de 1945 și datele ei structurale se modificaseră și în semnificație și în valoare. Acum, la peste trei decenii de la finalul URSS vedem că înghețarea structurilor legiferatorii internaționale la nivelul 1945 nu mai este efectivă.
Americanii au continuat să piardă războaiele locale, francezii și englezii să le țină trena, dar… un mare dar,
odată cu revoluția tehnologică și informaținală victoria economică a vestului a bătut pasul pe loc.
Aproape fără să ne dăm seama globalizarea a dus la o egalizare a bogăției (și sărăciei), a idealurilor psihice și sociale. (vorbesc de economia efectivă nu de masa monetară care s-a strânns în mâna câtorva familii care ar vrea ceva dar nu știu cum să facă – forumul de la Davos)*** Mai mult sau mai puțin am început să ne preocupăm de aceleași lucruri și monotonia asta consumistă a dus și la o nivelare la nivelul percepției cognitive. Religiile și conștiința colectivă au regresat, individualismul și inconștienul biologic profund (cel al lui homo sapiens care s-a opus permanent moralei civilizatorii) au crescut în importanță și s-au generalizat.
Azi ne luptăm pe ultimele baricade rămase în picioare între autoritarism și democrație, între formule culturale care produc forma de civilizație dar se opun violent una alteia.
După ce au terminat cu URSS, USA a vrut să-și afirme dominația mondială pornind un război cu Islamul pe care l-a câștigat în morți cauzate dar la pierdut istoric.
În timp ce noi eram preocupați cum să ne fie mai bine, Istoria își vedea de drumul ei și iată că fără să ne dăm seama săracii (China, India, Rusia) au pus mâna pe puterea industrială a lumii iar Vestul cel veșnic ferice și bucuros s-a cam trezit în îmbrăcat în luxul nimicului – pardon, al banilor care se vor dovedi curând frunze în vânt dacă nu au acoperire în muncă și producție, care se află în altă parte.
Nu în biata Ucraină se duce războiul adevărat (acolo numai se moare pe degeaba) ci în noua structură de putere globală unde marile autocrații ideologice* vor zdrobi democrațiile guralive, cu nasul pe sus și ușor retardate mental** – devenite din cauza slăbiciunilor ele însăși dictaturi de pripas -.
(Ați citit un diagnostic nu o litanie a ce visez sau îmi place.)
Autor: Dan Stoica
*USA, Uniunea Europeană, Marea Britanie
** China, Iran, Arabia Saudită, Pakistan, Coreea de nord, Algeria, Rusia și India
*** pentru mine -și am argumente – superbogații sunt niște impotenți care zdrobiți de greutatea averii nu mai știu cum să ajungă să se elibereze de ea.