Analize și opinii

Dan Stoica: “Epitaful războiului din Ucraina”

Deci…
pentru că am promis, am să scriu rezolvarea șaradei ukrii și piatra de mormânt a unui conflict inutil (putea fi rezolvat repede dacă unii nu erau îngâmfați și alții puțin naivi și timizi)
deși (plin de emoții și târzii patimi) aș fi vrut să scriu despre un film pe care l-am văzut în etape dar l-am umplut în inimă cu viață (propria-mi viață) și pe care nu aș vrea să-l uit. (Babylon – 2022 regia Damien Chazelle cu Brad Pitt și Margo Robie) Nu că ar fi un film mare, dar e un fel de film care mi s-a lipit de viață ca marca de scrisoare, fiind eu un regizor de film ratat (dar nici că îmi pare rău de asta)
Revin:
Epitaful războiului din Ucraina l-au pus două persoane (instituții) în care am încredere: Mossad-ul și Donald Trump (nu că ar avea simpatia mea, dar aici are dreptate).
Mossad făcea un raport acum două zile în care concluziona că Ucraina e un stat ratat și războiul pierdut. (dacă minte Galloway, mint și eu, dar nu prea cred)
Al doilea e Donald Trump care e de părere că războiul ăsta ar trebui terminat mâine cu orice preț (iar mă iau după Garland Nixon, alt comentator de stânga în care mă încred) Prețul fiind evident niște teritorii cedate de statul fantomă și concesii politico-strategice făcute de vest pentru ambiții care sunt nu numai periculoase dar și vânare de vânt.
Cu aceste două mărturii consider că paranteza tragică și oribilă a unui război tip primul mondial din anii 14-18 se va termina după un an și un pic cu scrâșnituri de dinți din partea celor care din interes sau din lașitate au vrut să creadă că basmele pot ține loc realității.
De ce a durat atât (și o să mai dureze)?
Pentru că Putin a crezut că oamenii sunt buni și au un pic de minte, deși ar fi trebuit să știe așa cum au știut toți marii scriitori (citez din Teodor Mazilu – Sărbătoarea princiară) că la întrebarea: „Oare poate fi omul atât de ticălos?” răspunsul este „Da!”
Putin știe probabil numai ce a scris (sau spus) odată Dostoievski „Lumea va fi izbăvită prin frumos”. Pentru Putin Alioșa Karamazov e mult mai aproape de suflet decât Stavroghin cu care de multe ori e asemănat (nu că cei care îl aseamănă ar fi citit Demonii)
Autor: Dan Stoica  (cronica de la Babylon mâine, că acum vreau să îmi pun în ordine emoțiile și nostalgiile, așa cum gospodinele toamna pun capacul peste borcanele cu murături și dulceață care le încoronează activitatea întergii veri și toamne) Poftă bună!

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …inca unu’ pe care-l doare la basca de limba romana si de regulile de scriere… lista personala creste in fiecare zi cu alti si alti macelari amatori ai gramaticii si limbii romane… si tot ei se mira apoi, cu ipocrizie, de agramatismul si analfabetismul celor din jur… evident, condamnind toate astea…