Analize și opinii

Dan Stoica: Apusul armelor de foc

Paradoxal dar aceste conflicte care ne îmbogățesc prezentul cu atâtâția morți că numai escavatoarele ne mai salvează de săpat gropi, a avut un efect neașteptat: a lăsat puștile și gloanțele în rastelul cu rebuturi al trecutului.
Cei mai mulți soldați nu apucă să tragă vreun glonț înainte de a-și fi dat obștescul sfârșit, tot așa cum nu apucă să vadă la față vreun dușman. Că dacă l-ar vedea, poate ar avea vreo șansă.
Puștile (cât ar fi ele de performante) sunt acum cam ce erau baionetele în primul război mondial: ultima scăpare.
În timp ce ultra mediatizații seals (pușcași marini) s-au cam angajat toți la Hollywood și pe Netflix așa că nu mai ajung și pe front, rușii au descoperit că aventura profesionalizată le stă în sânge unora care au trebuit să se lase de vodcă. Wagner, Ahmat și alte asemenea unități sunt specializate în ruletă rusească în care nu au voie să lase de cealaltă parte pe nimeni viu. (decât dacă se predă)
Artileria însăși, regina bătăliilor, deși mai are încă un rol important, simte că nici ea nu mai e ce a fost. Dacă nu tragi precis de la Pitești direct în piața centrală din Craiova, nu prea mai ești luat în seamă. Asta e o cerință minimă.
Bun, și atunci cum se duc războaiele astea de mor mame cu copii în brațe ca să se stârpească terorismul într-o parte, și adolescenții se joacă aruncând cu bombe de pe monitor peste tot ce mișcă sau pare viu?
Războaiele astea se duc între niște jumătăți de oameni. Degeaba ești mare strateg sau iute în reflexe când manevrezi o dronă. Fără suflet ești un zombi.
Războaile sunt duse de foști indivizi deja morți sufletește. Occidentul a reușit să transforme filmele în adevăr.
Deși e mult sub nivelul intelectual al filmelor cu vampiri, narațiunile cu zombi s-au transformat mult mai repede în realitate. E și motivul pentru care Ucraina mai are încă un milion de morți vii de front să țină piept unui dușmancare nu mai iese bucuros din tranșee (cu excepțiile menționate mai sus).
În fapt nici Hamasul nu mai iese din tuneluri decât câteva secunde, cât să tragă cu vreo bazuka direct într-un tanc iar rușii între două mutări la șah mai trec datele țintei și apasă pe buton. Hipersonica știe singură unde și de ce.
Nu ne dăm seama dar am scos din amorțeală un popor care nu e numai puternic dar are și atâta minte cât are nevoie să nu intre nimeni la el în curte.
Câți campioni mondiali de șah a dat USA și câți au dat rușii? Deci la strategie e bine să nu te pui cu ei.
Victima de serviciu, Ucraina se îngrămădește să dea de lucru abatoarelor ca să dea motive mass-mediei să le laude vitejia.
O lume fără suflet nu-i una care să mai aibă nevoie de arme de foc, deși USA e foarte mândră că fiecare cetățean are în casă câteva bucăți, ca un fel de echilibru pentru neuronii lipsă.