Analize și opinii

Dan MV Chitic: “Dacă va câștiga tot Erdogan, unde își vor muta americanii rachetele nucleare de la Incirlick: la greci sau la noi”

In războaie se dau unele bătălii care pecetluiesc soarta finală a conflagrațiilor și a beligeranților.
Așa a fost bătălia de la Salamina, sau cea de la Stalingrad și Cotul Donului. Așa pare a fi Bahmutul.
Aceasta nu e mai niciodată bătălia finala, aceea fiind deja o lupta cu final previzibil, așa cum a fost bătălia pentru Berlin. Ce se mai putea face… tortul era deja pierdut pentru nemți… era pierdut tocmai de la Stalingrad sau Cotul Donului.
Chiar acum se da o bătălie cruciala pentru soarta lumii! bătălia de la… Istanbul! Da, paradoxal, “Planeta Mică” poate pierde războiul cu “Planeta Mare” înaintea tranșării conflictului din Ucraina, deci nu la Bahmut, ci la Istanbul. Războiul din Ucraina va fi la trecut la “și altele” deja dacă azi pierd in Turcia.
Căci Turcia e o piesa mult mai importantă decat Ucraina in jocul geostrategic. E fundamentala! Caci Turcia e spinul in coasta “Planetei Mari”, o țara care de facto a fost și este pe “Planeta Mare” dar care de jure e inclusă in “Planeta Mică”. Uitați va pe harta și veți înțelege!
Azi batalia se da pe acest statut, pe întărirea statutului de jure in fauna celui de facto.
Și americanii vor da tot ce pot, var face tot ce pot împotriva lui Erdogan, împotriva Stăpânului Strâmtorilor, cel care vrea ca starea de facto sa primeze și sa influențeze starea de jure a Turciei.
D-aia americanii au și încercat sa îl elimine fizic pe Erdogan la ultima tentativa de lovitura de stat. Ba se pare ca și acum câteva luni in urma.
De ce? Pentru ca pierderea Turciei de către americani va fi mai gravă decât pierderea Arabiei Saudite, sau a Indiei, sau a Braziliei. Pentru ca ar fi pierderea unui teritoriu deja anexat, nu doar a unui stat vasal și controlat politic.
Și nu își pot permite așa ceva!
De aceea furia “lumii civilizate” și a propagandei împotriva lui Erdogan. Pentru ca lovitura pe care o poate da (și o va da dacă va rămâne la putere) Erdogan “Planetei Mici” e mai nociva decât orice ar putea face Putin: Intrarea Turciei in BRICS!
Asta se joaca azi: un avanpost al “Planetei Mari” in Europa, in trupul însuși al “Planetei Mici”, Transformarea Turciei dintr-un spin al occidentului in lumea euroasiatica, intr-un spin al Planetei Mari in coasta “lumii civilizate”.
Despre asta e vorba azi: despre primul tur al bătăliei bătăliilor in războiul lumilor.
Va reuși Erdogan? Nu știu… dar dacă da, Istanbulul va deveni Erdoganopol!
Acum avem însă o singura certitudine: Turcia, ultima țara conservatoare din Europa este și ultima democrație din Europa!
căci, influențați sau nu, turcii chiar aleg și chiar au intre ce sa aleagă!
Post scriptum: pentru noi, se mai pune o problema: dacă va câștiga tot Erdogan, unde își vor muta americanii rachetele nucleare de la Incirlick: la greci sau la noi?

Autor: Dan MV Chitic

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu