Analize și opinii

Dan Diaconu: Front update

A picat contraatacul ucrainean pe linia Soledar. E vorba de o zonă de 95 km în care AFU a încercat să găsească fracturi în apărarea rusă. De fiecare dată au fost respinși la modul radical. Interesant este că, într-unul din atacuri au adus un tanc Leopard 2 care s-a făcut praf la contactul cu o mină anti-tanc instalată de Wagner. Știți, ăstea erau tancurile ălea „impenetrabile, care vor face diferența”.
Partea și mai interesantă e faptul că aruncarea în aer a depozitului din Hmelnîțkîi, a anihilat întreaga flotă de Leopard a Ucrainei întrucât în acel depozit se afla toată muniția acestora. Uniunea Europeană spune că va acoperi rapid golul din Ucraina cu ajutorul unor fonduri de urgență care vor fi luate de la … construcția de autostrăzi. Care ziceați că vreți autostradă până la Sibiu? Hai, marș, la muncă pentru groful Klaus și haita sa!
***
Se întărâtă spiritele. Ieri și azi ucrainenii au lovit Luhansk-ul de două ori. Ținta pare a fi fost un depozit de combustibil, care însă nu a fost lovit. În schimb a fost distrusă o facilitate de producție de electronice.
De asemenea, rușii au pierdut două avioane(un SU35 si un SU 34) și un elicopter de transport(MI8) în regiunea Bryansk din Rusia. Ucrainenii spun că au fost distruse de sistemul Patriot, dar, mai degrabă, pare a fi o încurcătură a armatei ruse deoarece sunt bănuieli că, de fapt, antiaeriana rusă nu a recunoscut avioanele și elicoperul doborându-le. Dacă se dovedește asta avem una dintre cele mai mari gafe ale armatei rusești. Într-adevăr, e de vină și surescitarea maximă, dar, totuși, nu e scuzabil.
În Hmelnîțkîi, la doar 100 de kilometri de granița noastră nordică, rușii au provocat un adevărat dezastru. Au atacat cu rachete de mare precizie un depozit strategic unde exista o cantitate imensă de arme primite de la NATO. Explozia a fost înfiorătoare, pe o rază de aproximativ 50 km simțindu-se ca un cutremur. La explozie s-a format o ciupercă similară uneia nucleare, dovedind că a fost lovit ceva esențial. De asemenea, incendiul și fumul sunt foarte groase afectând localitatea care are aproximativ 300 000 locuitori.
Alte zone strategice lovite de ruși sunt Zaporija, Dnipropetrovk,Nikolaiev, și Kramatorsk. Ultima localitate are legătură cu Artemovsk/Bahmut deoarece acolo se află un depozit intermediar care aprovizionează forțele ucrainene care luptă pe linia Bahmutului. De asemenea, Lvov-ul a început să devină o țintă predilectă a rușilor, având ca scop același lucru, anume surprinderea în tranzit a echipamentului militar occidental.