Analize și opinii

Dan Diaconu: Tot mai aproape de URSS

Comisia Europeană umează să publice azi draftul unei decizii de urmărire a întregii comunicaţii prin messengere direct la sursă. Ştiu că nu v-a spus-o nimeni, aşa că v-o spun eu! Aparent măsura este una bună, vizând identificarea automată a imaginilor cu abuzuri asupra copiilor şi transmiterea instantanee a ID-ului echipamentului şi a imaginilor găsite către autorităţile competente. Doar că diavolul se ascunde în detalii.
În primul rând măsura propune preinstalarea pe dispozitivele care funcţionează pe teritoriul UE a unor programe ascunse care scanează întreg conţinutul telefonului. Mai mult, cu această scanare la sursă eficienţa programelor de comunicaţie beneficiind de criptare end-to-end se prăbuşeşte întrucât Comisia Europeană şi-a asigurat un „backdoor” eficient în telefonul fiecăruia dintre cetăţenii UE.

Există însă şi-o altă dovadă: din punct de vedere al scopului, măsura este absolut inutilă întrucât, de obicei, pedofilii utilizează computere şi platforme criptate, nu telefoane. Privind din acest punct de vedere, măsura cred că serveşte unor cu totul alte interese. Se aruncă înainte măsurile benefice pentru a se obţine acceptarea. Mă rog, nu-mi dau seama despre care acceptare poate fi vorba în condiţiile în care peste 80% dintre cetăţenii europeni sunt împotriva unei astfel de măsuri. Însă şştim bine că KGB-ul nu se împiedică în nimicuri de-astea! După ce backdoor-urile vor veni preinstalate în telefoane, cu siguranţă că vor fi găsite funcţionalităţi care să servească „scopului de aur al omenirii”.

Aşa cum am spus în multe rânduri, UE este înlocuitorul URSS. Un URSS în care locul Rusiei Sovietice va fi luat de … SUA. Din nou suntem pe partea nepotrivită a istoriei. Păi şi care-ar fi partea potrivită? – mă vor întreba feciorelnicii neuroatlantici. Banca noastră, ăsta-i singurul loc în care n-am stat niciodată. Hai să vedeam, ce-ar fi dacă am sta în banca noastră? Mă rog, e cam târziu deoarece am intrat într-o horă nefastă. Dar poate că ar fi momentul să ne gândim să ne oprim din beţie şi „să coborâm la prima staţie”. Nu mă iluzionez. Nu va fi aşa, vom sta iar ca proştii până la spartul târgului.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Probabil ca „feciorelnicii” s-ar mai intreba daca a putut, in mod real, Romania sa stea in banca ei vreodata, dea lungul istoriei…
    Da, URSS a disparut, aparand, din 24 februarie 2022, Imperiul Rus. O evolutie, nu? Lumea se schimba odata cu schimbarile constitutionale care au permis instalarea a unui conducator vesnic si, implicit a dictaturii. La propriu!
    Iar cu telefoanele si aplicatiile de supraveghere, chiar credeti ca nu sunt si acum supravegheate?