Analize și opinii

Dan Diaconu: „Ticăloșii intuiesc o oportunitate fantastică: remodelarea omului psihic și transformarea lui în om cibernetic.”

Pe vremea în care pe la bâlciuri oamenii plăteau pentru a vedea „oamenii și animalele” din fotografiile mișcătoare ale lui Edison sau când cei care știau tărășenia râdeau de cei care, la cinematograf, „fugeau din fața trenului” din celebrul film „Sosirea trenului în gară”, ei bine, încă din acele vremuri unii au înțeles că toate aceste parascovenii sunt numai bune ca instrumente de împingere a omului în dezastru, un dezastru personal, dar o binecuvântare pentru cei din vârful piramidei puterii. Iar asta, cum logic intuiți, se face prin încadrarea benevolă a celor slabi în tagma sclavilor, dându-li-se la schimb niște iluzii. Ceva în genul modelului de comerț inițiat de spanioli cu cei din Indii.

Treaba avea să se concretizeze cam cu un secol mai târziu, prin intermediul unor conspiratori care, pe baza experienței, au pregătit tranziția omului de la psihic la cibernetic. De altfel, chiar așa se numea grupul care în anii 50 a lucrat împreună cu CIA la consolidarea noului concept. Aparent, acel grup dinamic a pus bazele tehnicii de calcul, încercând să copieze „modelul uman” în mașinile care urmau să devină sclavii omului. Aparent doar întrucât, în psihologie se impuneau behavioriștii care tratau omul ca pe o cutie „misterioasă”, ale cărei răspunsuri în fața diverșilor stimuli erau extrem de precise.

Fac precizarea că în acea perioadă behaviorismul era aproape marginal, în condițiile în care viziunile lui Freud făceau ravagii, producând nevrozați pe bandă rulantă. Asta în ciuda faptului că rădăcinile curentului behaviorist sunt în secolul XIX, cu Thorndike și Pavlov. Însă avântul a venit odată cu Skinner(1904-1990), cel care, de altfel, stă și la baza psihologiei sociale.

Grupul cibernetic s-a inspirat din cercetările asupra creierului și psihicului de până atunci, făcând un model care stă la baza tehnicii de calcul actuale. Fac o paranteză recomandându-vă ebook-ul lui ARL(„Introducere în IT”) deoarece în acel material descrie excelent modelul cibernetic implementat în calculatorul personal(ebook-ul e gratuit și-l puteți lua de pe canalul lui de pe Telegram!).

În calculator, Grupul Cibernetic vede un sclav perfect, care execută fix ceea ce-i este trasat. Iar asta observăm la actualele linii de producție care, practic, au eliminat omul din ecuație. În zona științelor sociale, prin intermediul studiilor Grupului, ticăloșii intuiesc o oportunitate fantastică: remodelarea omului psihic și transformarea lui în om cibernetic. Dar cum se poate face asta? Așa cum s-au făcut tranzițiile natural de-a lungul istoriei: stăpânii au fost influențați de sclavi până când le-au preluat cu totul ideile, comportamentul și uneori chiar limba, transformându-se ei înșiși în cei care le erau supuși. Ultima tranziție a fost cea din America, în care stăpânii – adică albii – au preluat aproape totul(mai puțin limba) de la negrii care, până la momentul Războiului Civil, le fuseseră sclavi.  Doar dacă ne gândim la jazz și la ceea ce a generat acesta mai târziu ne dăm seama cât de mult a fost influențată societatea de către sclavi.

Astfel, prin modelul cibernetic, grupul își propunea ceva mai mult decât inventarea unor noi sclavi față de care să nu existe regrete de ordin moral. Practic, în paralel, prin generalizarea tehnicii de acest tip se urmărea inclusiv transformarea omului într-unul copiat după sclavul său. De ce-ar face totuși așa ceva cei care, timp de mai multe secole, conspiraseră transformând omul normal într-unul psihic? Cumva explicația e logică: după ce ai reușit să stăpânești omenirea prin manipularea omului psihic te plictisești de gălăgia și haosul specifice acestei construcții și-ți dorești mai multă liniște. Despre asta e vorba, despre crearea omului pe care ei îl numesc stoic(asta în ciuda faptului că n-au înțeles nici 1% din stoicism).

Bine că știu planul pentru a nu mă lăsa atras în el!” – veți spune convinși de faptul că de-acum lucrurile vă sunt clare. Vă înșelați: în realitate n-ați aflat nimic. Și, pentru a vă dezamăgi și mai tare, vă voi spune că fiecare dintre noi, așa pe nesimțite, este mai mult sau mai puțin un om cibernetic. Din fericire suntem într-un stadiu incipient, asta negarantând însă că unii dintre noi nu vor face pasul. Telefonul pe care-l cărăm după noi, motorul de căutare pe care-l interogăm și, mai ales, recunoașterea după care alergăm prin rețelele de socializare sau aplicațiile de comunicare, toate acestea sunt semne ale omului cibernetic din noi. Desigur, e un stadiu incipient, dar tehnologia poate oricând să facă tranziția. Și de făcut o va face.

Până acum portdrapelul lumii manipulate a fost Facebook(Twitter în SUA). Practic acestea, alături de Google, Apple și Microsoft reprezintă armele cu ajutorul cărora este bombardat omul psihic pentru transmutarea sa în om cibernetic. Zi de zi, diverse operațiuni psihice specifice behaviorismului au fost efectuate pe imensa mulțime care se conectează la net. Diverse impulsuri au fost trimise, s-a măsurat impactul, s-a observat unde sunt „scăpările de situație” s.a.m.d. Excepțiile nu au fost aruncate la gunoi, ci atent inventariate. Mașina a învățat de la om care-i sunt limitele, unde are scăpări, la ce anume să se aștepte și, mai mult, cum să manipuleze în direcția dorită. Asta, pe scurt, este inteligența artificială. Gradul imens de automatizare a permis pentru prima oară în istorie inventarierea reacțiilor unui număr imens de oameni. Fiecare cuvânt scos de un om a fost evaluat, fiecare scăpare a fost memorată. Așa s-a reușit creionarea unui meta-model extrem de agresiv care, treptat, va reuși să influențeze mai bine de 80% din omenire. De unde știu asta?

Am văzut câteva grafice cu dinamica adolescenților pe rețelele de socializare, în principal pe Facebook. Dacă în urmă cu zece ani adolescenții erau prezenți într-o proporție de peste 80% pe respectivele rețele, în prezent numărul acestora a scăzut sub 20%. Ce fac aceștia? Așteaptă altceva. Iată motivul rebotezării Facebook în Meta și al lumii pline în care „ești cine vrei”. Fac o paranteză spunându-vă că nu cred că Facebook va reuși să facă cu succes tranziția către metavers. Și, mai mult, că metaversul lui Zuki e o chestie care copiază trendurile momentului, dar care nu cred că se va impune deoarece direcția va fi cu totul diferită. Mai mult, metaversul nu va fi doar unul; vor fi multiple, atent șlefuite pentru a se potrivi fiecărei personalități. Așadar, dorința lui Zuki de mărire se va lovi de o necesitate teribilă de descentralizare astfel încât, în ciuda faptului că în esență metaversul va fi, în esență același, în stadiul funcțional va arăta absolut diferit.

Ce va fi metaversul? O cale „safe” de exercitare a apucăturilor omului psihic. Ești ceea ce vrei în metavers, astfel încât în lumea reală trebuie să fii mulțumit. Mai mult, te vei ascunde în cumințenie în lumea reală atunci când vei fi cuprins de remușcări pentru o prostie făcută în metavers. În lumea reală vei fi liniștit pentru că doar în metavers poți face totul!

Tentația metaversului va fi teribilă. Vor exista oameni care nu vor mai ieși de acolo. Vor exista tot felul de senzori, tot felul de mașinării care te vor face să interacționezi fizic cu metaversul. Da, vei putea face sex în metvers, te vei putea spăla, vei merge fizic și te vei odihni fizic. Vei putea dormi. Și vei putea mânca. Vei și munci acolo. Vei face greve, te vei revolta, poate chiar vei omorî oameni. Și poate chiar vei fi omorât. Desigur, nu fizic, cu toate că inclusiv posibilitatea asta va exista la un moment dat.

Dacă vă întrebați spre ce migrează adolescenții, adică cei care dau trendul, atunci aveți un răspuns: către metavers. Asta în timp ce noi, ceilalți, cu toate că ne atingem de el, ne rezervăm „luxul” de a ne exterioriza apucăturile psihice în lumea reală. Însă, treptat, lumea reală va fi una din ce în ce mai ordonată, una în care te refugiezi doar pentru chestiile imediate, care nu suportă amânare sau care nu pot fi rezolvate altfel. O lume în care „te bagi” mai mult forțat, în condițiile în care nu aici, ci doar acolo poți fi „cineva”.

Omul cibernetic, din ce în ce mai mult, va deveni o realitate. Ce se câștigă cu asta? Enorm de mult pentru unii. Ia imaginați-vă:  în loc de standardul pentru spațiul locativ de 10 mp de persoană vei avea … 2, maxim 3 mp? Care nici măcar nu vor fi ai tăi, pentru care vei munci deoarece în acel spațiu îți vei conecta „jucăria” care te va teleporta acolo unde „ai totul”. Cum se spune chestiei acesteia? V-o spune ticălosul ăla care manageriază toată transformarea: „you will own nothing and you will be happy”.

Ce se va întâmpla însă cu omul normal? Ce-i omul normal? – vă voi întreba. Chiar dacă „omul psihic” va părea cel normal, el nu va dispărea deoarece va fi mutat în metavers. Așadar cum vom mai putea rămâne normali? O minoritate, unde va sub 5% probabil că vor rămâne în continuare normali. Vreo 15% vor avea o viață dublă, încercând să împace și capra și varza. Însă majoritatea covârșitoare vor avea ca viață preponderentă cea din metavers. Vi se pare incredibil? Uitați-vă în propria ogradă: cât petreceți zilnic pe net? Netul perioadei care urmează va fi metaversul!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/