Analize și opinii

Dan Diaconu: Plafonarea petrolului rusesc

Întrucât antiaeriana ucraineană mai are puțin și reușește să rețină peste 170% dintre rachetele pe care rușii le trimit pe teritoriul lor, e timpul să vă explic ce e cu plafonarea prețului petrolului rusesc deoarece e cea mai tembelă măsură posibilă. Şi riscă să aibă în imaginarul occidental fix acelaşi efect  precum „Fantoma Kievului”.

Sunt trei componente esențiale în comerțul cu petrol. În primul rând producătorul, adică cel care are marfa. Apoi transportatorul, cel care  duce petrolul de la producător la client. Și apoi asigurătorul. Vi se pare că lipsește cineva din ecuație? Da, știu, clientul, doar că el nu apare deoarece nu contează. La câtă cerere e în lume, în afara celor trei elemente credeți-mă că restul efectiv nu mai contează!

Acum țineți-vă bine! Transportul petrolului rusesc se făcea cu vase grecești în proporție de 70%! Marfa era asigurată la Londra în proporție de peste 80%. Odată inderdicțiile puse, isteții occidentali au crezut că le-au dat lovitura finală rușilor deoarece le-au distrus două din cele trei elemente necesare vânzării perolului. Proastă gândire întrucât cele două elemente reprezentau o bază a business-ului lor din care îşi trăgeau profituri frumuşele.

În ceea ce privește transportul, rușii au mirosit de mult care-i treaba și și-au achiziționat o importantă flotă de petroliere la preţ redus. I se spune „flota întunecată” sau „flota din umbră”. E vorba de peste 100 de tancuri vechi, achiziţionate cu preţ mic, la mâna a doua, şi menite a suplini lipsa transportatorilor pentru vreo 3 ani. Acestea vor transporta, în principal, pentru clienții mai mici, care nu au nave de transport disponibile. Clienții babani, China și India, au transport propriu. China are a doua cea mai mare flotă din lume și se bucură să achiziționeze petrolul de la ruși. India îi detestă atât de mult pe englezi încât nu i-au primit la negocieri, în ciuda funcției pe care o are Rishi. De aceea Uniunea Europeană s-a gândit să lucreze creativ, trimițând-o în vizită de lucru pe proasta proastelor, Annalena Burbock. Indienii nu acceptă plafonarea petrolului rusesc deoarece asta ar însemna ca rușii să le închidă robinetul, iar asemenea oportunități nu mai găsesc. În aceste condiţii, prostovanca din Germania va obţine maximul posibil adică acordul Indiei să exporte către nemţi … produse petroliere finite, în principal motorină şi benzină. Nemţii sunt oricum disperaţi, iar „concesia” indienilor care-şi  văd şi mai mulţi bani intraţi în buzunare este maximul pe care-l pot obţine. Asta dacă şi Rusia e de acord.

Dar cine va asigura transportul? Îmi vine să râd. Chiar credeați că e o problemă? Asiguratorii ruși au pregătit produse specifice, cu prețuri competitive. Deja asigură o parte a flotei proprii pentru a evita complicaţiile occidentale. În plus, ca reasigurator al societăţilor ruseşti este … statul rus. Desigur, există și societățile chinezești sau indiene care, cu siguranță, vor face pasul întrucât business-ul este tentant.

Şi acum mai e ceva: ruşii trebuie să dea replica în ceea ce priveşte agresiunea prostească a occidentalilor. Iar replica este teribilă: în timp ce Occidentul le-a impus o limită superoară de preţ, ruşii vor să stabilească prin lege o limită inferioară de preţ. Care limită oricum va fi mai mare decât limita occidentală. Şi uite-aşa ajungem cu pachetul de restricţii exact acolo unde s-a ajuns cu restul restricţiilor impuse până acum, adică în profitul ruşilor. Doar că e o mică diferenţă. Rusia a anunţat că va refuza să vândă ţărilor care-au impus plafon. Mai mult, iau în calcul reducerea producţiei de petrol. În condiţiile în care OPEC a menţinut producţia redusă, e clar ce urmează: un salt şi mai mare al cotaţiilor petrolului. Un salt din care, în afară de Arabia Saudită şi restul OPEC , va profita din plin şi Rusia.

Poate vă întrebaţi de ce scade preţul? Deocamdată SUA încă pompează din rezervele sale sperând că va rezolva problema internaţională. N-o va rezolva, iar când se va trezi din sevraj, va şi cu depozitele goale şi lipsită de orice capacitate de a influenţa politica internaţională. Pare neverosimil? Aşteptaţi şi veţi vedea că fix aşa se va întâmpla.

Autor: Dan Diaconu

sursa: https://trenduri.blogspot.com/