Analize și opinii

Dan Diaconu: Misterul avionului căzut

Iaca, tocmai ce mi s-au limpezit faptele în ceea ce priveşte avionul căzut la greci. Nu-i aşa că totul a fost cuprins de un mister mult prea adânc? Adică la momentul accidentului stăteau ăia şi pe marginea şanţului în jurul zonei de excludere ca să mai pescuiască ceva, apoi s-a lăsat cu un scandal diplomatic între Grecia şi Serbia, iar, în final, … batistuţa şi ţambalul. Nu-i dubios? Ba chiar că da.
V-am spus încă de atunci că acel avion transporta arme din Ucraina, dar ceva nu se lega. Îmi şoptise o păsărică faptul că avionul făcuse un transport la Kiev. Fals! Avionul respectiv n-avea treabă cu Kievul. De altfel, avioanele ucrainene nu mai zboară în Ucraina – în special cele de transport – pentru a nu cădea victime ruşilor care monitorizează cu precizie tot ce mişcă pe-acolo. Şi dacă mişcă, mişcă mort! Deci avionul n-a fost acolo, dar a transportat arme ucrainene. Cum vine asta?

V-am mai spus că Ucraina este cea mai mare maşină de spălat bani a corupţilor din SUA. De aceea, mai bine de 60% din ajutoarele militare donate de NATO ajung să fie vândute pe şest, iar o parte importantă a banilor ajunge în SUA. Tor comerţul e supravegheat de serviciul ucrainean de securitate care, după tranzacţie, împarte banii cu stăpânirea de la Washington. În ceea ce priveşte acest transport situaţia e mai complicată întrucât bănuielile sunt că OK-ul a fost dat de Zelenskyi, care-a vrut să mai tragă şi direct pe barba lui ceva armament, adică să se uite în altă parte. Omul cheie care s-a ocupat de tranzacţie a fost Kiril Budanov, actualul şef al Comitetului de Informaţii. E foarte important acest aspect pentru a înţelege evenimentele care-au urmat.

Aşadar, prin interpuşi, Budanov a încheiat un contract cu … Hezbollah pentru aprovizionarea cu mai multe arme, între care avem: nişte M777, peste 50 de FIM-92 Stinger, peste 100 de Javelin-uri, mai bine de 500 de Kalaşnikov-uri şi foarte multă muniţie. Pentru transport Hezbollah plătise avansul de 3 milioane într-un cont din Arabia Saudită, restul de 6 milioane urmând să fie virat imediat după recepţie. Iată misterul celor două aterizări: la Amman şi la Riad. La Amman urma să fie predată marfa, iar la Riad se luau banii cash aferenţi tranzacţiei pentru a se împărţi apoi frăţeşte între ucraineni.

Este interesant totuşi cum a ajuns armamentul în Serbia. Aici intrăm noi în joc întrucât tranzitul pare că s-a efectuat prin România. De transfer, de la A la Z s-a ocupat o grupare sârbească care-a mai fost implicată într-un scandal cu arme în urmă cu vreo trei ani. De data aceasta au încercat să fie mai discreţi, dar au fost urmăriţi de ghinion întrucât „cine nu trebuie” deja ştia despre transport. Sârbii, de făcut şi-au făcut treaba. Chiar au reuşit să-i dea o formă legală transportului, legându-l de exportul legal al firmei sârbeşti Krušik Holding korporacija către Sri Lanka.

Chestia e că în operaţiunea aceasta, Zelenskyi a păţit fix ca personajul din Filantropica. Exact la fel a fost prins cu mâţa-n sac şi pedepsit exemplar. Dacă mai ţineţi minte, primul lucru pe care l-a făcut după ce s-a prăbuşit avionul a fost să-l demită pe Ruslan Demcenko, prietenul său din copilărie, pe care însă îl sărise de la schema asta. Care-a fost problema cu Demcenko? Niciuna. Anturajul lui a fost considerat periculos, anume faptul că era înconjurat de agenţi dubli, care dădeau şi cu ciocul la CIA. Acuzele de pro-rusism şi epurările făcute i-au îndepărtat din SBU pe aghiotanţii lui Demcenko despre care se ştia că sunt ai americanilor. Şi de promovat a fost promovat Budanov. Care Budanov e şi el înconjurat de agenţi ai CIA, doar că ăştia nu sunt cunoscuţi. E greu de crezut ca, după opt ani de curvăsăraie cu englezii şi americanii, ăştia să nu-şi fi recrutat cozile de topor peste tot prin intestinele aparatului de stat şi, mai ales, a celui de securitate. Uitaţi-vă la noi!

Povestea transportului secret de arme a ajuns la Washington şi de-aici direct în Israel, unde a explodat Mossadul. Vă daţi seama care-ar fi fost consecinţele înarmării Hezbollah-ului cu arme avansate. Şi uite-aşa s-a luat decizia „mai bună pentru toată lumea” ca avionul să bubuie în Mediterana. Doar că echipajul pare a fi fost foarte bun şi determinat să trăiască, motiv pentru care aproape a reuşit să aducă avionul la sol. Puţin a lipsit!

Ideea e că întreg arsenalul care-a explodat a produs pagube destul de mari Greciei. De-aici supărarea Atenei care şi-a închis oamenii în case şi a instituit o zonă de restricţie de aproximativ 1 km în jurul epavei. Iar de intrat s-a intrat acolo doar cu echipament de protecţie. Nu mai vorbesc de faptul că nenorocirea s-a petrecut şi în condiţia unor vânturi puternice care-au împrăştiat fosforul ăla peste tot.

Acum problema este majoră atât în Ucraina cât şi în SUA. De fapt, mai ales în SUA. Zelenskyi, prin faptul că a încercat să le tragă clapa mafioţilor americani, a tras semnalul de alarmă peste Ocean. Îndepărtarea lui Demcenko, de asemenea. E cunoscut că structurile care se ocupă de mizeriile de geniul acesta funcţionează pe principii similare Mafiei. N-au cum altfel! Şi ce face Mafia atunci când se află că unul dintre soldaţii săi a început „să tragă pe lângă”? Simplu: îl omoară. Cam asta e şi situaţia cu Zelenskyi. A devenit extrem de periculos prin prisma a ceea ce ştie. Şi, mai ales, din cauza megalomaniei de care-a fost cuprins. E simplu de înţeles că omul e o bombă pe cale să explodeze şi, de aceea, cred că deja se caută metode pentru a-i închide gura. Metode simple şi eficiente care să-i asigure o posteritate măreaţă.

De altfel se şi vede că e lăsat din mână din acţiunile tot mai nebuneşti pe care este împins să le facă. Cum să te ducă tărtăcuţa să faci pictoriale în Vogue atunci când eşti în plin război? Reacţia publicului din Ucraina a fost una aproape de revoltă. Încep şi ei să simtă cum au fost păcăliţi. Mă rog, pentru ei e mult prea târziu.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/